Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Trăim într‑un stat de drept?

in Politic
Trăim într‑un stat de drept?
Conform normelor nescrise după care suntem organizați și care sunt mai reale decât cele scrise, suntem mai degrabă asiatici decât europeni.
Noi românii ne‑am obișnuit cu impostura, aceasta face parte din viața noastră de zi cu zi, iar învățământul (că despre el vorbim acum) ar trebui protejat pentru că este un domeniu foarte sensibil, de el depinzând educația generațiilor viitoare. Din păcate, în România zilelor noastre instituțiile publice sunt politizate la extrem, iar pentru politicieni, cei peste 350.000 de salariați din învățământul românesc și familiile acestora nu au reprezentat nicicând după ’89 decât un număr într‑o statistică rece, o mare masă de manevră. Acest sistem trebuie privit prin prisma celor care îl conduc, respectiv ministerul, inspectoratele școlare și la nivelul ultim managerii școlilor și grădinițelor.
Burducea Geta
De sus în jos, pe scara ierarhică totul este o mare minciună, o impostură jegoasă impusă de clasa politică. La vârful Inspectoratului Școlar Județean a fost așezată în mod ”firesc” tovarășa învățătoare Burducea Geta care nu are nicio altă calitate decât aceea că face disciplinată sluj la PSD după ce a trecut prin toate partidele, orientându‑se după interese. Din miile de profesori buzoieni ar părea că niciunul nu are mai multe merite decât Getuța, deși avem în județ cadre didactice extraordinar de bine pregătite, profesori de talie internațională. Getuța a fost numită fără concurs în fruntea sistemului județean de învățământ, iar noi, buzoienii tindem să considerăm”firesc” nefirescul situației. Meseria de profesor, una dintre cele mai nobile îndeletniciri este zilnic călcată în picioare de către acești politruci mizerabili, iar profesioniștii adevărați s‑au dat deoparte, văzându‑și de treabă, lăsând Getuțe să birjărească după bunul‑plac educația.
De ce trebuie să fie condus un cadru didactic oarecare de Getuțe ca a noastră? Mecanismul este următorul: ministrul educației numește o Getuță printr‑o hârtie, fără niciun concurs, la apelul bocancilor, că așa a recomandat‑o partidul, iar Getuța numește la rândul ei inspectori și directori, de asemenea fără concurs. Nimic nu îi recomandă pe acești impostori să conducă un întreg sistem și să aibă putere de decizie, singurul lor atribut fiind slugărnicia și urechile mari și ciulite la comenzile politice primite pe cale ierarhică. La noi în județ Getuța‑bășicuța (cea originală) a numit la conducerea unităților subordonate (licee, școli gimnaziale, grădinițe) slugi politice care să‑i execute ordinele orbește. Numiri făcute exclusiv pe criterii politice, pe cumetrii, cunoștințe, excepționale fiind cazurile când profesioniștii au rămas în funcții. Toate aceste numiri sunt fără concurs, fiindcă orice director care ar ocupa prin concurs postul ar putea să aibă personalitate, iar Getuțele nu au nevoie de subordonați cu păreri personale, ci au nevoie de executanți care să aducă voturi. Politicul numește omul, iar omul aduce voturi, astfel cercul se închide și simbioza este perfectă în hidoșenia sa.
Pentru a controla cât mai bine subordonații din școli și grădinițe, impostoarea Getuța își trimite în teritoriu din când în când argații inspectori, majoritatea dintre aceștia la fel de impostori ca și șefa. Ultimele săptămâni au fost presărate cu astfel de controale ”tematice” în tot județul. Acești inspectori care își verifică colegii sunt numiți tot fără concurs iar calitatea lor este îndoielnică, excepție făcând câțiva profesioniști, puțini la număr, care au rezistat de‑a lungul timpului în IȘJ Buzău. Dacă aș fi profesor titular și ar încerca să mă inspecteze un argat al Getuței, argat a cărui singură ”competență” este carnetul de partid, i‑aș arăta ușa. Dar oamenii sunt slabi și fricoși, s‑au obișnuit să trăiască în această promiscuitate și oricât ar încerca unii să ne convingă că nu este așa, noi considerăm că schimbarea trebuie să vină de sus în jos și nu invers, sau forțat, sub biciul DNA. Din păcate, în ultima perioadă profesorii serioși evită sistemul de învățământ și caută de lucru în alte domenii sau pleacă din țară de urâtul Getuțelor, astfel calitatea actului instructiv‑educativ diminuându‑se permanent și ireversibil.
Cum orice are un început și un sfârșit pe lumea asta, Getuța stă cu valijoara pregătită la ușă din cauză că scaunul i se clatină serios. Prin târg se vehiculează deja nume liberale, Florina Stoian și Ionel Meiroșu. Getuța va pleca curând dar nu oricum, ci cu tinichele de coadă pentru că din informațiile pe care le deținem există mai multe plângeri penale și se pare că mai urmează și altele la fel de penale pe numele ei pentru abuzurile săvârșite în funcția prea mare pentru tovarășa învățătoare. Se zice că propteaua ei este Mocanu, dar cine să‑l mai sprijine și pe Mocanu zilele astea și oricât s‑ar chinui să țină sub control această situație nu va reuși, iar plăcinta îi va exploda în față în câteva luni sau chiar mai curând, când ea nu va mai avea funcția, ci doar dosarele. Trafic de influență, deturnări de fonduri în ograda Getuței, bani europeni cheltuiți după ureche, aviz DNA!
Avem un consilier județean care se laudă că a determinat‑o pe Getuța să numească directori de școli în nordul județului (unul dintre directori fiind fina lui, tot învățătoare) prin simplul fapt că o cunoaște suspect de bine pe tovarășa general (sunt și în același partid), iar acesteia i‑a picat cu tronc mustăciosul. Se pare că sentimentele nu au fost reciproce, consilierul județean și‑a văzut sacii‑n căruță fixându‑și pe posturi nemeritate rudele și cunoștințele, dar nu a cedat avansurilor Getuței, considerând‑o grasă și urâtă. Noi credem că Getuța nu a pierdut mare lucru, oricum nu avea ce face cu consilierul expirat.
nehoiuazi.blogspot.ro
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate