Trebuie sa facem analize copiiilor anual?

in Sanatate

Putini dintre noi se prezinta la medic pentru un examen medical anual. Multi isi spun „Eu sunt sanatos. De ce sa merg la medic?”, ignorand faptul ca o persoana sanatoasa poate fi un bolnav sau un pacient insuficient investigat. Un examen de bilant periodic are drept scop supravegherea starii de sanatate si depistarea precoce a celei de boala.

Investigaţiile care evaluează starea generală de sănătate trebuie făcute după ce a fost consultat un medic. La copii, trebuie controlat nivelul calciului şi fierului, la adulţi neapărat colesterolul.

Controlul anual de rutină la medicul de familie ar trebui să conţină şi un set complet de analize. Esenţiale în depistarea timpurie a bolilor, investigaţiile anuale nu trebuie făcute nepărat la începutul anului, ci atunci când medicul hotărăşte că sunt necesare. „E important ca pacientul să se prezinte anual la un control şi în urma consultului se va decide dacă e necesar să facă un set de analize”, precizează medicul de familie Călin Ciubotaru, din Bucureşti.

In Romania, orice cetatean asigurat al CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) are dreptul legal la efectuarea unei serii de investigatii de laborator in mod gratuit (legea 95/2006).

Pentru a beneficia gratuit de analizele de laborator decontate de CNAS, pacientul trebuie sa indeplineasca 3 conditii:

  • sa fie asigurat al CASMB (Casa Asigurarilor de Sanatate a Municipilui Bucuresti) sau CASAOPSNAJ (Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatilor Judecatoresti)
  • medicul de familie sau specialist sa aiba contract cu CASMB sau CASAOPSNAJ
  • sa prezinte trimitere de analize tip, completata de medicul de familie sau specialist conform normelor in vigoare.

10 % REDUCERE ANALIZE PENTRU COPII

“Pentru copiii care prezintă semne generale de boală (inapetenţă, eşecul creşterii în înălţime sau greutate, infecţii respiratorii frecvente, întârziere în dezvoltarea neuropsihică şi a achiziţiilor motorii, somnolenţă excesivă sau iritabilitate, diaree, cearcăne, apatie etc.), medicul de familie sau pediatrul poate recomanda hemograma cu formulă leucocitară (anemie sau infecţii), sumar de urină şi urocultură (infecţii urinare), radiografie toracică (pneumonie), examen ORL (acuitatea auditivă)” spune medicul Georgiana Ţane, pediatru în cadrul clinicii Medlife.

Alte analize suplimentare: sideremie, probe inflamatorii (VSH, proteina C reactivă, fibrinogen), ionogramă (sodiu, potasiu, magneziu, calciu), glicemie, profil lipidic (lipide totale, colesterol, trigliceride), proteinemie, transaminaze, uree, creatinină, acid uric, ASLO, fosfataza alcalină şi teste alergologice.

În plus, nu trebuie să uităm de controlul anual stomatologic încă din primii ani de viaţă şi de examinarea oftalmologică, pentru a depista din timp tulburările de vedere.

Controlul de rutina cuprinde:
– Examen clinic complet;
– Elemente de puericultura;
– Bilant nutritional (greutate, talie, perimetre, indice de masa corporala, dentitie etc);
– Imunizari (antihepatita B, DifteroTetanoPertusis, Haemophilus influenzae tip B, antipolio, antirujeola, antirubeola, varicela, pneumococ, antihepatita A, antigripal, antiinfectie cu Rotavirus etc);
– Testare auditiva si vizuala;
– Bilant de dezvoltare neuro-psihica pe etape de varsta. Examenul clinic de bilant: in primele sase luni se face lunar; de la sase la 12 luni: la doua-trei luni; intre unu si doi ani; la sase luni; intre unu si 18 ani – anual.

10 % REDUCERE ANALIZE PENTRU COPII

Cu ocazia examenului clinic de bilant, medicul de familie poate remarca anumite anomalii:
– crestere anormala a taliei/ greutatii,
– efectele unui aport insuficient de vitamina D – rahitism
– un aport insuficient de fier – anemie carentiala,
– anomalii cardiace – sufluri sau aritmii,
– anomalii ale tensiunii arteriale – HTA,
– semne clinice sugestive pentru o anomalie / intarziere in dezvoltarea neuro-psihica – retard, spasticitate/ hipotonie etc. In functie de rezultatul evaluarii clinice facute de medicul de familie se recomanda eventual alte examinari de specialitate sau investigatii.

Analizele de rutina nu sunt justificate la copiii sanatosi; sunt indicate doar la copiii care prezinta semne generale de boala: inapetenta, esecul cresterii in inaltime sau greutate, infectii respiratorii frecvente, intarziere in dezvoltarea neurophisica si a achizitiilor motorii, somnolenta excesiva sau iritabilitate, diaree, cearcane, apatie, si la care nu se poate pune diagnosticul doar pe baza examenului clinic.

CITESTE MAI MULT AICI

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.