Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Tu te-auzi ce-ti spui?

in Psihologie

In fiecare moment in mintea ta probabil zumzaie o puzderie de ginduri proprii sau ale altora. Chiar acum, cind citesti aceste rinduri, atentia ta ar putea fi distrasa de stimuli din exterior sau de procesele de gindire. Nefiind bune sau rele in sine, aceste procese mentale interfereaza cu capacitatea noastra de a ne focaliza atentia la ceea ce facem intr-un anumit moment.

Un exemplu bun este dialogul interior, unul dintre cele mai puternice instrumente de programare mentala. Constient sau inconstient, in mintea fiecaruia se aud cuvinte sau fraze ale parintilor, bunicilor sau altor persoane importante din anturaj. Aceste cuvinte au acelasi ton, acelasi volum si ritm ca atunci cind au fost auzite initial. Desigur, in dialogul interior avem si propriile noastre cuvinte. Notiunea de dialog interior este folosita aici in sens larg. Nu este vorba doar de ceea ce iti spui ci si de ceea ce auzi in mintea ta mereu (vocile altora, muzica, etc.). Aceste sunete sau zgomote pot interfera cu ceea ce faci si iti pot incetini performanta.

De exemplu, intr-o situatie de stress, intervine un „program mental” de tipul: „trebuie sa fiu puternic” sau „nu meriti sa reusesti” sau „niciodata nu vei fi in stare de asa ceva”. Indiferent de la cine a fost „colectat”, acest program actioneaza ca o frina in urmarirea scopurilor tale. Aceste parti ale dialogului interior sunt cu atit mai greu de contracarat cu cit de multe ori nu stim ca exista (nu suntem constienti de ele).

Primul lucru important pe care trebuie sa il faci este sa auzi ceea ce iti spui in minte cit mai clar posibil. Daca nu te auzi ce iti spui iti va fi foarte greu sa te intelegi.

Ma mult, iti va fi probabil dificil sa te intelegi si cu cei din jur. Studiile arata ca in conversatii debitul nostru verbal normal este de 250 cuvinte pe minut. In acelasi timp, dialogul nostru interior se deruleaza cu o viteza de 5-600 de cuvinte pe minut. Aceasta observatie denota ca de fapt cel putin jumatate din focalizarea atentiei noastre se pierde cu interferente din partea dialogului interior.

Pentru a putea sa te auzi ce iti spui ai nevoie sa faci un lucru foarte simplu: Sa te asculti! Incepe cu experimentul de mai jos. Daca faci pentru prima data acest tip de exercitiu probabil vei fi foarte surprins de ceea ce constientizezi:

Lasa deoparte obiectele din mina pentru citeva minute si adopta o postura relaxata, similara celei descrise in articolul despre Inner Coaching. Asteapta 2-3 minute pina cind te relaxezi si respiratia devine calma.

Spune-ti in minte propriul nume cu diverse tonalitati. Care dintre aceste tonalitati iti este mai familiara?

Din ce parte vine sunetul? Stinga, dreapta, fata, spate, sus, jos? Ce se intimpla daca inversezi sensul din care auzi ca vine sunetul?

Continua sa te relaxezi in liniste.

Ce alte sunete sau cuvinte auzi in mintea ta?

Ce iti spui chiar acum?

Repeta aceasta intrebare de oricite ori este necesar pina cind poti distinge calitatile sunetelor sau cuvintelor din mintea ta.

Cum ti se par? Iti place ceea ce auzi?

 

Inchei cu un gind pentru viitor: Nu vei putea niciodata sa fii prea constient de ceea ce ti se intimpla. Este unul dintre putinele domenii in care „prea mult” este un obiectiv de dorit.

Andy Szekely

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate