Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Un medic din Timisoara trage un mare SEMNAL DE ALARMA. „Toți colegii mei cu care am lucrat au plecat in strainatate. Nu pentru mult timp o să mai aveți unde să vă mai tratați în România”

in Sanatate

Doctorul de la Spitalul de Copii Timișoara, Mihai Gafencu, medic primar pediatru și nefrolog cu competență în dializa la copil, crede că și comunitatea s-ar putea implica pentru ca medicii să aibă salarii mai bune.

„Comunitatea locală ar putea să găsească soluții pentru medici și nu să se mulțumească cu ridicatul din umeri, pentru că salariile sunt pe o grilă a Ministerului Sănătății. Pleacă cei tineri. Peste 4.000 din cei 12.000 de medici de familie la nivel național aveau anul trecut între 55 și 65 de ani. Ți-au plecat în câțiva ani specialități ca ATI, Chirurgie, Pediatrie, Ortopedie, Cardiolgie, Chirurgie Plastică, Imagistică de Performanță, îți pleacă crema specialităților. Sigur că pleacă. Cum să nu plece câtă vreme actualmente un ginecolog care face fertilizare nu are niciun spor în plus? El câștigă exact la fel ca și un ginecolog care în afară de chiuretat nu știe nimic. Nu există nicio diferențiere între un medic care are trei specialități și care știe să facă dializă și toxicologie și un medic din policlinică care face numai, spre exemplu, pediatria clasică cu stetoscopul. Atunci te specializezi și când știi lucrurile astea, spre exemplu transplant renal, medular, toxicologie, dializă… toți colegii mei cu care am lucrat prin alte centre au plecat în străinătate. Toți. Nu mai există centre de dializă pediatrică în Brașov, Sibiu, Craiova, Constanța și alte orașe, nu mai există dializă pediatrică. Au plecat toți”, spune Gafencu.

Salariul unui medic, de obicei, nu depășește 300-400 de euro, mai ales în cazul celor tineri, care au nevoie de avânt în viață. Gafencu spune că nu e o soluție plecatul în străinătate, dar a fost martor la plecarea multor medici tineri „excepționali”.

„Niciodată nu m-am gândit să plec, nu m-am gândit că țara asta nu ar avea nevoie de mine sau de oameni ca mine. Unde să plec, să tratez copii unui belgian? Spun belgian pentru că unul dintre cei mai buni oameni pe dializă e în Belgia și câștigă 13.000 de euro în mână. Și e mai mic cu zece ani decât mine. Dacă net câștigi 13.000 de euro, indiferent cât ar fi de scumpă viața în Belgia, tot îți permiți orice. Nu am plecat pentru că niciodată nu m-am gândit să plec, niciodată. Cred că nici acum nu e o soluție plecatul, nici pentru medicii tineri. Am avut efectiv inima sfâșiată când mi-au plecat din acest spital (Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara – n.r.) mulți colaboratori foarte buni și foarte harnici, școliți în România. Nu erau români, și-au luat cetățenie română. Din ultimele trei generații cel puțin zece medici excepționali lucrează acum în Europa, unde stau cu fruntea sus. În timp, lucrul ăsta va costa țara, pentru că nu sunt toți în parlament să poată să-și ducă copiii și mamele și rudele la tratament de la Viena înspre Londra. Mai sunt și familii care trebuie să se trateze, Dumnezeule, în România. Și chiar au încă medici, dar nu pentru mult timp. Ăsta este marele adevăr. Nu pentru mult timp o să mai aveți unde să vă mai tratați în România”, spune Gafencu.

Sursa: canalmedia.tv

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate