Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

UNICĂ ÎN EUROPA! Delta Dunării, locul de basm al țării noastre cu cele mai delicioase preparate tradiționale

in Turism

În ultimii ani, pe lângă natura, extrem de creativă prin locurile astea, s-a mai agitat și omul, construind tot felul de case tradiționale sau hoteluri de multe stele, în care să te simți cât se poate de confortabil ca la începutul lumii, pentru că delta noastră e un fel de început de lume, fiind cea mai nouă formă de refief de pe la noi.

Lipovenii au venit în urmă cu sute de ani pe grindurile Deltei, fugind de mânia țarului Petru cel Mare, care voia să le modifice obiceiurile și credința. Li se zice lipoveni de la „lipa”, tei, lemnul din care-și fac bărcile.

Delta Dunării este un loc de basm în care te poți pierde cu ușurință, cu ochii, dar și din cauza lipsei de orientare a orășeanului lăsat între cer, apă și plauri.

BORȘ FĂRĂ BORȘ

Cine n-a auzit de borșul de pește lipovenes. Ceva absolut senzațional. Acum mai mulți ani, când Delta nu era așa în vogă printre turiștii cu pretenții de confort de cinci stele, am aflat adevăratele secrete ale celebrului borș. Pe lângă el știut deja de toată lumea, că se face cu mai multe tipuri de pește și cel puțin 3-4 căpățâni la ceaunul de borș, ar mai fi următoarele: nu pune prea multe legume, ceapă, țelină, poate un cartof, tocate mărunt  (în niciun caz morcov), nu se pune borș, ci oțet, abia la final, după  gust, nu se pune sarea de la început (ca să- și lase peștele gust în apă) și, cel mai secret, care astăzi nu se prea mai pune în practică: se adaugă măcar o strachină de apă din Dunăre, dacă nu toată apa!

REGELE MUJDEIURILOR

Mujdeiul de usturoi e mare dichis în Deltă. Se prepara cu răbdare ca o maioneză, până faci dintr-o căpățână ditamai castronul de mujdei. Unii îi adaugă rosții tocate, alții pătrunjel tocat. Cei mai mulți îl folosesc așa, ca o cremă, în care înmoaie bucățile gustoase de pește fript sau rasol.

  

COLȚUNAȘI BLINI, PELMENI

Cam aceeași compoziție a aluatului, diferența vine din umplutură și preparare. Unele se fierb, colțunașii și pelmenii, și se mănâncă cu smântână pe deasupra, celelalte blini (clătite), se prăjesc și se mănâncă ori cu brânză sărată, ori cu zahăr, ori cu miere, după preferințele fiecăruia.

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Turism

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web