Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Category archive

Astronomie

Astronomia (din limba greacă, άστρον astron: stea, νόμος nomos: lege) este știința care se ocupă cu studiul aștrilor și a legilor mișcării lor, al constelațiilor, galaxiilor și al universului în totalitatea sa. De asemenea, studiază evenimentele ce au loc dincolo de atmosfera terestră, planetele, cometele, radiațiile cosmice de fond, forma și formarea universului. Cei care studiază astronomia se numesc astronomi. Astronomia este una dintre cele mai vechi științe datând încă din perioada Greciei Antice. În secolul al VII-lea în Anglia astronomii se foloseau de poziția stelelor în navigație

Bună ziua, Planetă Albastră! Astăzi este ziua ta, LA MULȚI ANI!

in Articole/Astronomie/Evenimente/Stiri online by

Astăzi este ziua Planetei Albastre. Ziua Pământului vrea să atragă atenția oamenilor asupra faptului că mediului înconjurător are o importanță vitală pentru om. Ziua de 22 aprilie a devenit Ziua Pământului (Earth Day) în 1970, la inițiativa senatorului american Gaylord Nelson.
În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a Planetei Pământ.
Ziua Pământului urmărește să încurajeze oamenii din întreaga lume să fie mai prietenoși cu mediul. Acum, este coordonată la nivel mondial de rețeaua non-profit Earth Day Network și are propriul steag.

Ziua Pământului are ca scop să atragă atenția asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării dar și să arate ce poate fiecare dintre noi să întreprindă pentru a ajuta la conservarea naturii.
De Ziua Pământului vă prezentăm câteva curiozități despre Planeta Albastră:
-Pământul are în jur de 4,5 miliarde de ani. Stabilirea vechimii Pământului a fost făcută de cercetători după ce au analizat și datat cele mai vechi roci de pe suprafața planetei, precum și meteoriții care au fost descoperiți. Ei au ajuns la concluzia că Pământul s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani cam la 10 milioane de ani după Soare.
-Pământul a fost violet! Un cercetător din cadrul Universității din Maryland, Shil DasSarma, susține că în trecut Pământul ar fi avut nuanțe de violet. Cercetătorul crede că primele specii de microorganisme terestre ar fi folosit o altă moleculă, nu clorofila, pentru procesele metabolice, fapt care le-ar fi conferit o tentă violet.
-Peste 20 de milioane de tone de aur s-ar afla sub mări și oceane. Vestea proastă este că o mare parte din acest metal prețios este diluat în apa mărilor și a oceanelor.
-Zilnic, aproximativ 100 de tone de material interplanetar, cel mai des sub formă de praf, cade pe suprafața Pământului, particulele provenind în special de la comete.
-Oamenii de știință susțin că oceanele Pământului ar fi apărut în urma unui bombardament cu comete care s-a întâmplat acum 3,85 miliarde de ani. În timpul evenimentului cunoscut ca „Marele Bombardament”, planeta Pământ și alte planete, ca Marte, Venus sau Mercur au fost lovite de zeci de mii de comete.

Astăzi Pământul are onoarea să fie salutat din mers de un asteroid de circa un kilometru lățime, denumit 2014-JO25

in Articole/Astronomie by

În urmă cu 400 de ani, Pământul a mai avut onoarea să fie martor al trecerii prin apropiere a asteroidului 2014-JO25 care a fost descoperit în mai 2014, de către astronomii de la Observatorul Muntele Lemmon, situat în Munții Santa Catalina, langă Tucson, Arizona.

Asteroidul va fi cel mai mare asteroid care se va apropia de planeta noastră după anul 2004, ajungând la o distanță față de Pământ egală cu aproximativ 4,6 x distanța de la Pămant la Lună( în medie 384.400 de kilometri), adică 1,8 milioane de kilometri.
Asteroidul 2014-JO25, are o lungime cuprinsă între 600 și 1.400 de metri și se deplasează în spațiu cu o viteză de circa 33 de metri/ secundă (73 m/oră).
Cercetătorii de la NASA arată că deoarece trecerea asteroidului în apropierea planetei noastre este la o distanță de peste 1,8 milioane de km, nu există pericolul unui impact cu Pământul.
Asteroidul, deși este uriaș, în prezent este pe partea dinspre Soare a Pământului și nu va fi vizibil indiferent ce fel de telescop optic sau infraroșu avem. Dar cei pasionați de astronomie îl pot zări cu telescopurile obișnuite timp de o noapte sau două, începând din noaptea de 19 aprilie.

Asteroid apocalypse plan (Getty) Near-Earth asteroid, computer artwork.

NASA: Un asteroid de mari dimensiuni se va apropia de Terra. Care sunt riscurile planeta noastră

in Astronomie by

Un asteroid cu diametrul de aproximativ 400 de metri va trece pe lângă Terra, astazi, la o distanţă de 1,8 milioane de kilometri, a anunţat NASA, care precizează că nu există un risc de impact între acest corp ceresc şi planeta noastră, informează Reuters.

Asteroizi de mici dimensiuni trec cu regularitate pe lângă Terra, însă asteroidul 2014 J025, descoperit în mai 2014, este cel mai mare corp ceresc de acest tip care se va apropia de planeta noastră după anul 2004. El se va apropia de Pământ până la o distanţă de 1,8 milioane de kilometri – de 4,6 ori mai mare decât distanţa medie dintre Terra şi Lună.

Având la dispoziţie numeroase date ştiinţifice despre acest asteroid, colectate pe parcursul mai multor ani, specialiştii de la NASA au putut să îi calculeze traiectoria cu un grad ridicat de precizie.

2014 J025 nu va fi vizibil cu ochiul liber, însă pasionaţii de astronomie vor putea să îl vadă cu ajutorul unor telescoape obişnuite, timp de una sau două nopţi, începând din seara de miercuri.

Acest asteroid va ajunge din nou aproape de Terra, la o distanţă similară, abia peste 500 de ani.

În 2004, un asteroid cu diametrul de 5 kilometri, denumit Toutatis, a trecut pe lângă Terra la o distanţă echivalentă cu patru lungimi lunare (aproximativ 1,6 milioane de kilometri).

Specialiştii de la NASA monitorizează în această perioadă un alt asteroid, 1999 AN 10, ce are un diametru de 800 de metri, care va trece pe lângă Terra la o distanţă de doar 380.000 de kilometri (mai mică decât distanţa Pământ-Lună), în anul 2027. Realateaza. News.ro

O sută treizeci și patru de pasageri au plătit câte 28.000 de dolari pentru a călători prin Aurora Australă

in Articole/Astronomie/Diverse/Extern/Stiri online/Turism by

O aeronavă care a decolat de pe un aeroport din Noua Zeelandă a zburat 8 ore până în Antarctica și înapoi. Drumul a fost făcut din când în cerc, încât călătorii din ambele părți ale aparatului de zbor s-au bucurat de magnificele lumini verzi ale Aurorei Australe.

Ce este Aurora Australă?

Aurora Australă este o auroră polară care apare în emisfera sudică a Pământului, fiind un fenomen optic(o strălucire intensă pe cerul nocturn) care apare în zonele polare ca urmare a impactului particulelor de vânt solar cu câmpul magnetic terestru.

Aurora polară reprezintă un spectacol de lumini foarte frumos apărut în zona polilor geomagnetici din ambele emisfere ale Pământului, atunci când electronii și protonii ( aduși de vântul solar din atmosfera Soarelui) se ciocnesc cu particulele de gaze(oxigen, hidrogen, azot) din atmosfera Pământului.
În emisfera nordică, fenomenul se numește Aurora Boreală. Numele a fos folosit în 1621 de astronautul francez Pierre Gassendi și cel care a denumit-o așa pentru prima data a fost Galileo Galilei care a făcut referire la zeița romană a zorilor, Aurora și la titanul care reprezintă vânturile, Boreas.
Fenomenul se numește Aurora Australă în emisferă sudică  și James Cook când a dat această denumire a făcut referire directă la faptul că apare în sud.
Aurora polară apare în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie.
În spectacolul ceresc minunat, gama de culori variază între roșu, verde, albastru și violet, luminile fiind într-o continuă mișcare, deoarece vântul solar și câmpul magnetic al Pământului sunt într-o continuă interacțiune.

Cei 134 de pasageri au făcut o călătorie de neuitat pentru a admira incredibilele lumini și culori pictate pe cerul emisferei sudice. Biletele pentru această destinație s-au pus în vânzare în luna septembrie și deși costau un preț destul de mare, 28.000 de dolari, au fost rapid epuizate.

VIDEO! NASA a făcut un anunţ cosmic! A fost descoperit un sistem cu 7 planete asemănătoare Terrei. Cel puţin una ar putea adăposti viaţă

in Astronomie by

NASA a făcut un anunţ cosmic, legat de un nou sistem care conţine planete asemănătoare Terrei. Acestea au temperatura apropiată de cea a Pâmântului şi ar putea avea şi apă. Fizicianul Andrei Dorobanțu a explicat, la Ora de Știri, de ce sunt deosebite planetele descoperite acum și care sunt următorii pași în cercetarea lor.

NASA a descoperit un nou sistem format din planete care seamănă cu Pământul şi care ar putea adăposti viaţă, anunţă site-urile internaţionale de ştiri. Este vorba de 7 planete care gravitează în jurul unei stele mici, numite Trappist-1, care se află la 40 de ani lumină de Terra, cam 235 de trilioane de mile.

Thomas Zurbuchen, administrator asociat NASA: „Ceea ce avem de fapt este un mare pas înainte spre aflarea răspunsului aflat în inima multor filosofi, când medităm despre fiinţa noastră, şi care, în esenţă, este: Suntem singuri în Univers?”

„Este pentru prima dată când găsim atât de multe planete de acest tip în jurul aceleiaşi stele”, subliniază pentru The New York Times Michael Gillon, astronom la Universitatea din Liège, Belgia, conducătorul unei echipe internaţionale de experţi care ţin sub observaţie steaua Trappist-1.

Specialiştii NASA spun că distanţa până la sistemul lui Trappist-1 este destul de mică şi, în mod fericit, orientarea orbitelor celor 7 planete permite studierea lor în detaliu.

Cercetătorii cred că TRAPPIST-1f este cel mai viabil candidat pentru a adăposti viaţa. Este un pic mai răcoroasă decât Pământul, dar ar putea fi potrivită dacă ar avea atmosferă cu suficiente gaze cu efect de seră.

Una sau mai multe planete din acest sistem ar putea avea temperatura potrivită pentru a deţine apă în oceane, spun astronomii, bazându-se pe distanţa până la steaua în jurul căreia gravitează. Pe baza unor modele climatice preliminare, cercetătorii au emis ipoteza că primele 3 planete cele mai apropiate de stea ar putea avea temperaturi prea ridicate pentru a adăposti apă. Cea mai îndepărtată de stea, TRAPPIST-1h, este situată la o distanţă prea mare şi este prea rece pentru a avea apă. Investigaţiile continuă însă.

„Cred că am făcut un pas uriaş spre a afla dacă există viaţă extraterestră sau nu. Se poate să aflăm dacă viaţa a reuşit să se dezvolte şi să emită gaze similare celor care se află pe Pământ” – a spus astronomul Amaury H.M.J. Triaud, membru al echipei de cercetare.

Steaua TRAPPIST-1 are jumătate din temperatura Soarelui şi o zecime din masa acestuia. Are o culoare roşietică şi este puţin mai mare decât Jupiter.

Cercetătorii au folosit un telescop numit TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope) pentru a observa steaua şi schimbările în strălucirea ei. Echipa a detectat umbre ca nişte mici eclipse care întrerupeau periodic modelul fix de strălucire. Acestea erau de fapt tranziţiile corpurilor din jur. Umbrele indicau planete, iar observaţiile ulterioare le-au confirmat prezenţa.

Luând în calcul luminozitatea din jur, în iulie, echipa de cercetători a putut să stabilească faptul că două dintre cele mai apropiate planete aveau atmosferă mai compactă, comparabilă cu învelişul gazos de pe Pământ, Venus şi Marte.

Pornind de la planeta situată cel mai aproape de stea spre exterior, fiecare corp are o orbită care poate fi parcursă de la o zi şi jumătate până la 13 zile pământene. Circulaţia pe orbita celei mai îndepărtate planete este încă necunoscută.

De pe suprafaţa unei planete am primi de 200 de ori mai puţină lumină decât de la Soare, dar suficientă energie pentru căldură.

Telescoape precum Hubble Space Telescope vor fi capabile să analizeze unele dintre moleculele atmosferei planetare de pe noul sistem.

„Planetele de pe Trappist-1 fac iminentă căutarea vieţii în galaxie”, a spus Sara Seager, astronom la Massachusetts Institute of Technology.

Una dintre planete se numeşte Proxima B şi se află la cea mai mică distanţă de sistemul nostru solar, anunţă Telejurnalul.

ORA 20.15 NASA anunţă în acest moment noi descoperiri despre planetele care orbitează alte stele în afară de  Soare.

Evenimentul are loc în Washington DC şi poate fi vizionat live pe NASA TV, notează IFL Science.

Mai mulţi experţi iau parte la conferinţă, inclusiv autorul descoperirii, Michael Gillon, de la Universitatea din Liege (Belgia), şi dr. Sara Seager, un renumit cercetător al planetelor din cadrul MIT.

Joseph Nuth cercetator NASA: „Pământul a fost la doi paşi de ”Armageddon”. Nu se poate face nimic pentru a evita un impact cu un obiect cosmic”

in Astronomie by

Experţii NASA susţin că, în prezent, nu se poate face nimic pentru a evita un impact cu un obiect cosmic

Dr. Joseph Nuth, un cercetător NASA, susţine că în eventualitatea unui impact cu o cometă sau asteroid, nu se poate face nimic. Acesta susţine că în prezent este nevoie de aproximativ 5 ani de pregătire pentru o navă spaţială de a fi lansată în spaţiu. Un scenariu ca în filmul Armageddon în care echipe de experţi să aterizeze pe asteroid este, deocamdată, improbabil. Traiectoriile cometelor şi asteroizilor sunt imprevizibile pe o durată mare de timp.

Nuth precizează că Pământul a fost aproape de impact în două ocazii recente, în 1996, când o cometă a lovit planeta Jupiter, şi altă dată în 2014, când altă cometă a trecut la o distanţă foarte mică de Marte. Experţii au descoperit cometa în cazul din urmă cu doar 22 de luni înainte, timp foarte mic pentru a iniţia un proiect de mare avengurgă şi de asemenea, nemaiîntâlnit.

Totuşi, aceste evenimente sunt extrem de rare în istoria Terrei, dar ultima ciocnire majoră a dus la dispariţia dinozaurilor. S-a observat de asemenea că ocurenţa acestor impacturi majore au loc o dată la 60 de milioane de ani, chiar timpul care a trecut de la extincţia dinozaurilor.

NASA a elaborat un proiect care presupune apărarea planetei în caz de un asemenea eveniment, dar este în faza incipientă. Nuth a recomandat construirea unei rachete de intercepţie care să fie ţinută în depozit şi care să fie testată periodic. Scopul este ca această rachetă să fie gata de lansare într-un an de zile, pentru a fi utilă şi în situaţia în care obiectul cosmic vine din zone greu observabile, precum Soarele. Aceasta este o simplă idee, iar un astfel de proiect trebuie să aibă acordul Congresului pentru a fi iniţiat.

Aşa cum am spus anterior, ocurenţa unor astfel de evenimente este rară, dar există în spaţiu suficiente corpuri care ar putea afecta serios viaţa pe Terra – NASA a descoperit că mai mult de 90% dintre obiectele apropiate de Pământ au diametrul mai mare de 1 km. De asemenea, există 874 de asteroizi cu diametrul de 1 km printre cei 1748 „asteroizi cu potenţial de hazard”. Asteroizii sunt mai stâncoşi şi mai închişi la culoare decât cometele, şi mulţi se găsesc pe centura dintre Marte şi Jupiter.

Dr. Cathy Plesko, un savant de la Los Alamos National Laboratory, susţine că există două moduri prin care oamenii se pot apăra de un asteroid: un focos nuclear sau un tun gigant.

Acesta susţine că forţa de propulsie a proiectilului unui astfel de tun este o soluţie mai bună ca focoasele nucleare, întrucât nu există riscul ca rămăşiţele  asteroidului să lovească planeta. Totuşi, calculele pentru tun trebuie să fie mult mai fine, durând astfel mai mult.

O altă problemă cu care se confruntă oamenii de ştiinţă este lipsa informaţiilor despre obiectul care ameninţă planeta, şi, bineînţeles, nici nu există timp pentru acest lucru. Este greu de aproximat densitatea şi greutatea unui astfel de obiect, lucruri esenţiale în devierea acestuia.

Ne putem face o imagine despre pericolul unui astfel de eveniment când le analizăm pe cele la scară mult mai mică, precum cel din Rusia din 2013, unde un meteorit de aproximativ 18 metri lungime a zburat deasupra oraşului Chelyabinsk, rănind peste 1000 de oameni. În 1908, un corp uriaş care a avut diametrul de 50-100 de metri a pârjolit sute de kilometri pătraţi de pădure în Siberia, aflată lângă râul Podkamennaya Tunguska. Se estimează că explozia a fost de 185 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima.

Al doilea Pământ incredibil de aproape de planeta noastră! Indeplineste condițiile necesare pentru a susține viața.

in Astronomie by

În ultimele luni de zile, cercetătorii au reușit să descopere din ce în ce mai multe planete asemănătoare Pământului. Doar telescopul spațial Kepler a reușit să scoată la iveală până acum 4.302 de corpuri care ar putea fi considerate planete, între 2009 și 2013, dintre care 1.284 au o probabilitate de 99% sau mai mare de a fi planete. Una dintre cele mai interesante este Kepler-62f, care s-ar afla în constelația Lira și ar putea dispune de un ocean vast, îndeplinind condițiile necesare pentru a susține viața.

Însă Kepler-62f este situată la nu mai puțin de 1.200 de ani lumină. De cealaltă parte, nou descoperita Proxima b se află la doar 4 ani lumină de noi și ar putea fi explorată în viitorul apropiat cu ajutorul unor roboți. Mai mult decât atât, Independent susține că, în viitor, tehnologia ne-ar putea permite chiar să trimitem oameni acolo.

Din câte se pare, planeta orbitează cunoscuta stea Proxima Centauri, aflându-se în zona considerată de unii ”locuibilă”. Asta în ciuda faptului că distanța dintre Proxima b și steaua ei este de douăzeci de dori mai mică decât cea dintre Pământ și Soare. Astfel, planeta poate efectua o rotație completă pe orbita din jurul Proxima Centauri în doar 11,2 zile.

În mod normal, căldura ar fi o problemă, dar în acest caz, nu avem de-a face cu o stea la fel de puternică precum Soarele, astfel că temperaturile de pe Proxima b ar trebui să fie asemănătoare celor de pe Pământ. Din păcate, pericolul radiațiilor rămâne, astfel că viața s-ar dezvolta mult mai greu decât pe planeta noastră. De fapt, orice viețuitoare de acolo ar trebui să dezvolte o rezistență împotriva razelor ultraviolete.

În aceste condiții, mulți încă nu sunt siguri că planetele precum Proxima b ar putea avea apă și atmosferă, motiv pentru care va fi nevoie de mai mult studii în viitorul apropiat. Planeta a fost descoperită grație informațiilor acumulate între anii 2000 și 2014, dar și în 2016. Steaua Proxima Centauri va avea o durată de viață de sute sau chiar mii de ori mai mare decât Soarele, astfel că viața de pe planetele din jurul acesteia s-ar putea dezvolta chiar și după ce steaua noastră va dispărea. Sursa: Playtech.ro

De ce în 1969 s-a putut merge pe LUNA și azi nu?

in Astronomie by

În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii nu au mai ajuns pe Lună din 1972, iar ultima aselenizare controlată a unei nave spaţiale a avut loc în august 1976.

Așadar, întrebarea de pe buzele tuturor este de ce nu s-au mai continuat aceste zboruri și dacă se vor relua vreodată. Pentru a încerca să răspundem ar trebui să aruncăm o privire de ansamblu asupra momentului în care a avut loc primul pas pe lună a lui Neil Armstrong, perioadă identifică drept „de aur” în explorarea lunară.

Pe data de 25 mai 1961, preşedintele american John F. Kennedy a ţinut un discurs în faţa Congresului anunţând că SUA aveau un nou ţel ambiţios: trimiterea unui american pe Lună până la finalul deceniului. Proiectul era de-a dreptul nebunesc, dar încerca să răspundă presiunii pe care Uniunea Sovietică o punea asupra americanilor, prin obţinurea a două victorii imense în „cursa spaţială”: lansarea primului satelit artificial în spaţiu în 1957 (Sputnik 1), și mai cu seamă, pe 12 aprilie 1961, atunci când Iuri Gagarin a devenit primul om în spaţiu. În contextul Războiului Rece, în care înarmarea nucleară depășise orice fel de imaginație, preşedintele Kennedy tocmai suferise o altă umilire în aprilie 1961 odată cu înfrângerea din Golful Porcilor, care a marcat eşuarea tentativei sale de a răsturna guvernul cubanez.

La o săptămână după reuşita lui Iuri Gagarin, preşedintele Kennedy i-a cerut vicepreşedintelui Lyndon B. Johnson să studieze programul spaţial american pentru a identifica zonele în care NASA putea depăşi URSS-ul. Kennedy avea nevoie de un succes pentru a recupera terenul pierdut în faţa sovieticilor, oferindu-le cetăţenilor americani confirmarea că SUA nu-şi pierduseră supremaţia în faţa comunismului. Johnson i-a recomandat lui Kennedy să încerce cucerirea, în premieră, a Lunii. Obiectivul era suficient de îndepărtat pentru a permite NASA să recupereze terenul pierdut.

NASA a depus eforturi extraordinare de-a lungul acelui deceniu pentru atingerea ţelului stabilit de Kennedy, cu costuri extraordinare. Programul Apollo a rămas până astăzi cea mai mare mobilizare de resurse pe timp de pace din istoria omenirii. SUA a investit 24 de miliarde de dolari de-a lungul întregului program. În perioada sa de vârf, în programul Apollo erau implicaţi 400.000 de oameni și avea susţinerea a 20.000 de companii industriale şi universităţi din SUA.

În ciuda a numeroase piedici, printre care şi moartea într-un incendiu a astronauţilor ce formau echipajul Apollo 1, SUA au reuşit să trimită primii oameni pe Lună în termenul stabilit de Kennedy.

La 30 de luni de la incendiul fatal, pe 16 iulie 1969, o rachetă Saturn V s-a ridicat de la sol purtând primii oameni ce aveau să ajungă pe alt corp ceresc. Trei zile mai târziu, cei trei membri ai echipajului Apollo 11 au ajuns la destinaţie: Luna. Pe 20 iulie 1969, ora 20:18 GMT, o navetă în care se aflau Neil Armstrong şi Buzz Aldrin a aselenizat, iar pe 21 iulie 1969, la ora 02:56, Neil Armstrong a devenit primul om care a păşit pe lună şi a rostit celebra frază „este un pas mic pentru un om, dar un pas mare pentru omenire”.

Cei doi astronauţi au revenit cu succes pe orbita lunară, unde erau aşteptaţi într-o navetă spaţială de cel de-al treilea membru al echipajului, Michael Collins, şi au revenit teferi pe Pământ pe 24 iulie.

După Apollo 11 au urmat alte cinci misiuni care au dus cu succes oameni pe Lună, ultima dintre ele având loc în decembrie 1972. Aceste 6 zboruri spaţiale desfăşurate într-o perioadă de doar patru ani reprezintă singurele momente în care omenirea, prin 12 reprezentanţi, a ajuns pe un alt corp ceresc.

Putem spune că asasinarea celui mai iubit președinte american, în 1963, a fost fără doar și poate un adevărat motor care a propulsat acest proiect. Văzut ca un capriciu sau ca pe o vanitate politică într-un moment de slăbiciune al americanilor în timpul conflicutului ce împărțea lumea în două, la acel moment, se prea poate ca să se fi renunțat mai devreme dacă președintele care l-a promovat ar fi avut un sfârșit lin.

Nixon a decis în 1972 ca acest program să fie stopat. Oricum nota de plată era destul de mare: anual cam 4-4,5 % din bugetul federal mergea către acest program spațial. Azi mai putin de 0.5% merge către NASA.

Desi beneficiile acestor călătorii au fost imense, perspectiva ca NASA să trimită din nou un om pe lună este mică. Costurile mari ale programului Apollo și lipsa de motivație directă cum a fost cursa înarmărilor din vremea Războiului Rece fac ca ideea de a păși din nou pe Lună să fie îndepărtată. Există voci care vorbesc despre lucrurile „ascunse” marelui public de către NASA și de guvernul federal, aspecte găsite în aceste voiaje: existența extratereștrilor sau că ar mai fi cineva pe Lună.

Azi NASA încearcă să pregătească nu doar o revenire în termen de pași pe Lună sau înfigerea unui steag acolo, ci un program – Constellation – care să susțină viața câtorva oameni acolo pentru câteva luni. Deși termenul ar fi 2020, este puțin probabil ca acest lucru să se petreacă tocmai din cauza bugetului cu mult mai mic decât cel alocat programului Apollo

Companiile private și zborul pe Lună

Totuși la orizont au apărut tot felul de inițiative private, gata să ducă nu astronauți, ci oameni obișnuiți în apropierea Lunii. Una dintre cele mai cunoscute este Excalibur Almaz, o companie care beneficiază de experienţa consultantului Valeri Tokarev, un fost cosmonaut sovietic care a călătorit de două ori în spaţiu.

Compania intenţionează să folosească vehicule spaţiale sovietice ce au fost supuse unui proces de modernizare pentru a efectua călătorii spre Lună. Şeful Excalibur Almaz, Art Dula, afirmă că utilizarea celor 6 vehicule sovietice (dintre care 4 navete reutilizabile şi două staţii spaţiale) va economisi două miliarde de dolari din bugetul companiei faţă de varianta dezvoltării altor tehnologii.

Chiar şi aşa, călătoria spre Lună nu va fi ieftină, costul ei ridicându-se la 150 de milioane de dolari de persoană conform declaraţilor oficialilor companiei. De asemenea, cei ce vor dori să pornească în expediţie spre Lună vor urma un curs de pregătire de 6 luni. Până acum în spații au mers peste 500 de persoane, însă până la Lună nu a ajuns nimeni. CITESTE MAI MULT PE HISTORIA.RO

Bolovanii stelari căzuți în grădină te pot îmbogății?

in Articole/Astronomie by
 Valoarea unui meteorit este dată de metalele din componență. În cazul în care ai noroc și ți-a căzut în curte un bolovan cu metale rare, un gram poate valora și 5.000 de euro.
 Meteoriții planetari ajung la 5.000 de euro/gram, dar în general, o rocă extraterestră are o valoare de la câțiva cenți până la 1.000 euro/gram.
 Un fermier norocos din Missouri, Statele Unite a găsit în 2006 un meteorit extraterestru de 17 kg care a fost estimat ca având o valoare de 3,4 milioane de dolari, deoarece era un tip rar de meteorit.
 La noi în țară, nu au căzut meteoriți prea valoroși, un gram valorând cam 20 de euro și cel mai valoros este posibil meteoritul căzut în 1927 la Șopot(județul Dolj) care a cântărit 958 de grame.
 In România, ultima rocă extraterestră a căzut în anul 2008, lângă Pleșcoi, în județul Buzău, iar primul meteorit recunoscut pe teritoriul țării noastre, este cel din 4 septembrie 1852 de la Măldărașul de Câmp, Mureș și care avea 22,7 kg.
 Legislația autohtonă spune că norocosul care găsește un meteorit, sau se trezește cu el în curte, ar trebui să-l predea cercetătorilor și nu poate să îl vândă colecționarilor care plătesc mii de euro. În vremurile trecute, meteoriții erau socotiți ca patrimoniu, dar în prezent sunt numiți minerale rare și pe răspunderea fiecăruia pot să ajungă în colecțiile particulare.

buzau-meteoriti

Cea mai spectaculoasa Luna Plina din ultimii 70 de ani. La ce ora se vede in Romania

in Articole/Astronomie by

Cea mai spectaculoasa Luna Plina din ultimii 70 de ani, azi, la ora 15:54. Cand se va produce urmatorul fenomen

Luna se afla in constelatia Taurus nu departe de doua roiuri deschise. Ambele roiuri sunt in stranga Lunii, deasupra fiind Pleiadele, iar sub, Hyadele”, potrivit site-ului astro-urseanu.ro.

Luna se va afla in aceasta perioada la cea mai mica distanta fata de Terra de dupa anul 1948 si nu se va mai apropia de Pamant la o astfel de distanta decat abia in 2034.

Anul 2016 se va incheia cu cea mai mare Luna plina pe care majoritatea oamenilor au vazut-o vreodata.

Satelitul natural al Terrei se va apropia cel mai mult – devenind pe bolta mai stralucitoare si mai mare – fata de Terra decat a facut-o in ultimii 70 de ani, pe 14 noiembrie.

Fenomenul de Super Luna, denumit si ”Luna la perigeu”, se produce datorita orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, cand acesta ajunge pe orbita la cea mai mica distanta fata de Pamant. In acel moment, Luna se afla cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decat atunci cand se afla la ”apogeu” – punctul cel mai indepartat de pe orbita sa fata de Terra.

Pe data de 15 noiembrie, Luna va fi chiar printre stelele roiului Hyade impreuna cu cea mai stralucitoare stea din aceasta constelatie, Taurus.

Deasupra Lunii, pe un cer bun, se pot numara sapte stele din roiul Pleiade sau „Closca cu Pui”.

Pe 17 si 18 noiembrie, Luna va traversa constelatiile Orion si Gemini printre stelele mai putin stralucitoare ale acestor constelatii.

O noua intalnire cu un roi de stele deschis va fi pe 19 si 20 noiembrie. Luna va trece prin constelatia Cancer unde se afla si stelele din roiul Praeasepe sau M44.

Pe 19 noiembrie, roiul va fi in stanga Lunii, iar pe 20 noiembrie, in dreapta sus. La miezul noptii in ambele seri, Luna se va afla spre sud, unde cu un binoclu puteti observa si roiul. Pe un cer bun si nu cand Luna este in apropiere, acest roi este vizibil cu ochiul liber. Sursa: Stirileprotv.ro

Anuntul care poate schimba viitorul omenirii. Ce se va intampla in urmatorii 6 ani

in Astronomie by

Elon Musk, fondatorul SpaceX, se pregateste sa schimbe istoria omenirii: „In 6 ani, am putea trimite oameni pe Marte”

Elon Musk, fondatorul companiei aerospatiale SpaceX, si-a facut publice planurile de a trimite oamenii pe Marte, el afirmand faptul ca acest lucru ar fi realizabil in 2022, cu 3 ani mai devreme decat se preconiza.

“Vreau sa calatorim pe Marte, sa devina realizabil acest lucru” le-a spus Musk, marti, oamenilor prezenti la Conferinta Aerospatiala din Guadalajara, Mexic, relateaza the Guradian

Alternativa noastra este sa devenim o civilizatie care foloseste transportul spatial, o specie multiplanetara, pentru ca nu putem locui pe Pamant pentru totdeauna, fiindca la un moment dat vom fi in pericol de extinctie.”

Pentru a atinge acest obiectiv, Musk a programat o lansare in mai multe etape și un sistem de transport, inclusiv un propulsor reutilizabil, precum Falcon 9, care a fost prima racheta testata cu succes a celor de SpaceX.

Propulsorul și modulul „interplanetar” ar fi aproape la fel de lungi cat doua modele Boeing 747 si ar putea transporta initial pana la 100 de pasageri.

Aceste module ar ramane pe Orbita Pamantului pentru a le asigura combustibilul navetelor interplanetare pentru a realiza calatorii multiple, inclusiv in alte parti ale Sistemului Solar, Lunii sau Saturn.

Acest proiect, potrivit lui Musk, ar costa in jur de 10 miliarde de dolari per persoana. Musk ar realiza un sistem cu ajutorul caruia combustibilul ar putea fi sintetizat pe Marte, din apa si dioxid de carbon, pentru intoarcerea pe Pamant.

Cei de la NASA au oferit un comunicat in care il felicita pe Musk pentru idee: “NASA saluta orice idee cu ajutorul careia putem trece la un nivel tehnologic superior. Suntem foarte incantati de calatoria pe Marte si de faptul ca cineva se gandeste sa solutioneze impedimentele pe care le-ar intampina omenirea pe Marte.

NASA sustine ca au facut progrese extraordinare cu privire la dezvoltarea unui plan pentru explorarea planetei Marte. Sursa: Stirileprotv.ro

Doi fermieri români au intrat în greva foamei. Protest și disperare în fața APIA

in Astronomie/Evenimente/Stiri online by

Doi fermieri din Blăjenii de Sus sunt în greva foamei deja de ore bune în față la APIA Bistrița-Năsăud, pentru că nu primesc subvențiile pentru vacile austriece în care au investit 65.000 de euro.

De mai bine de jumătate de zi, doi fermieri din Blăjenii de Sus stau sub o umbrelă, în față la APIA Bistrița-Năsăud, cu afișe pe care stă scris „GREVA FOAMEI”. Cei doi au intrat în greva foamei, după ce au fost anunțați printr-un telefon că nu vor primi subvenții pentru vacile de carne, în care au investit, spun ei, nu mai puțin de 65.000 de euro. Parte din suma folosită pentru a aduce aceste vaci tocmai din Austria a fost luată împrumut.

Ioan Bălan, unul dintre fermieri, care mai are acasă și porci și vaci de lapte și care se ocupă cu creșterea animalelor de când se știe, spune că a depus un dosar pentru subvenții la APIA(Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) în anul 2015, după ce animalele au fătat, cum prevedea legea.

Acum, la un an de la depunerea dosarului, timp în care fermierul nu a fost căutat deloc și nici înștiințat în vreun fel că ar fi vreo problemă cu subvenția, omul a aflat că sunt șanse să nu primească ajutorul, care se ridică la 12.000 de euro. Asta pentru că ar fi depășit un „termen istoric”, despre care spune că nu știa. Fermierul s-a încadrat totuși în acea prelungire cu 21 de zile, iar dosarul i-a fost acceptat, pe moment. „Nimeni nu știe cum s-a întâmplat și cum s-a ajuns la chestia asta”, precizează dezamăgit bărbatul.

În aceeași situație se mai regăsesc doi fermieri din Blăjenii de Sus, Grigore Mititean și Chișu Ioan. Unul dintre ei, Grigore Mititean i s-a alăturat lui Ioan Bălan și protestează în fața instituției. Cei doi spun că vor rămâne în greva foamei până când li se va rezolva problema. și două săptămâni dacă va fi nevoie.greva foamei fermieri

În total, cei trei ar trebui să primească subvenții în valoare de aproape 35.000 de euro. Cu suma așteptată de la APIA, Ioan Bălan spune că ar fi plătit o parte din creditul luat pentru achiziționarea animalelor și ar fi luat utilaje necesare.
„Voiam să plătim o parte din credit și să luăm niște utilaje, avem nevoie de utilaje. Să facem un grajd pentru ele, să ne dezvoltăm. Sigur 100% nu vom merge cu banii ăia într-o stațiune, pentru dezvoltare voiam să-i folosim, că d-aia se dau”, completează Ioan Bălan.

sursa: bistriteanul.ro

Mai batran decât planeta noastră! A fost descoperit cel mai vechi obiect de pe Terra

in Astronomie by

Estimările arată că roca are o greutate de circa 1,7 kg şi o vechime de nu mai puţin de 4,5 miliarde de ani.

Meteoritul a ajuns de curând pe suprafaţa Terrei. Obiectul a fost observat de localnici pe cerul Australiei, în zona districtelor Maree şi William Creek, pe data de 27 decembrie 2015. Pentru a localiza meteoritul, specialiştii au folosit imaginile captate de cele 32 de camere amplasate în arealul de cercetare.

primele_lucrari_sapaturi_arheologice_53292400

După ce sistemul video a fost montat, oamenii de ştiinţă au avut nevoie de doar 3 zile pentru a identifica meteoritul. Acesta a fost descoperit în zona Kati Thanda – Lake Eyre, fiind îngropat la 42 de centimetri în solul umed, relatează Descoperă, citat de Mediafax.

„Acest meteorit are o semnificaţie specială, din moment ce sistemul nostru de observaţie a fost capabil să calculeze cu precizie zona în care el a căzut. Aceste măsurători ne vor ajuta să înţelegem contextul în care s-a format obiectul. Aceasta nu este decât prima dintre multele descoperiri de meteoriţi, care ne vor aduce informaţii inedite referitoare la evoluţia în timp a sistemului nostru solar”, a declarat liderul echipei de cercetare, Phil Bland.

Într-un interviu acordat unei televiziuni australiene, Bland a susţinut că meteoritul ar proveni, cel mai probabil, din zona orbitei planetei Marte.

O nouă planetă gigant în Sistemul nostru Solar!? Sau este o navă extraterestră invizibilă?

in Astronomie by

Doi cercetătorii din cadrul California Institute of Technology din Pasadena, Mike Brown şi Konstantin Batygin, susțin că au descoperit, matematic, o nouă planetă în sistemul nostru solar. Și nu una mică, ci chiar de 10 ori mai mare ca Pământul. Binențeles că au apărut și teoriile alternative. Cum de nimeni nu a „văzut” această planetă având în vedere numeroasele telescoape îndreătate către bolta cerească. Cum de nici o sondă trimisă prin împrejurimi nu a fost în stare să o detecteze.
Este o planetă gigant invizibilă sau o navă extraterestră invizibilă?
Savanții de pe Terra au descoperit planete prin galaxiile vecine și nu au fost în stare să vadă o planetă gigant tocmai în sistemul nostru solar?

Planeta, cu o dimensiune de 10 ori mai mare decât a Pământului, se află dincolo de orbita lui Neptun, a opta planetă a Sistemului Solar și are nevoie între 10.000 şi 20.000 de ani pentru a completa o orbită în jurul soarelui.

Corpul gigant a fost detectat după ce savanţii au observat cum 13 alte corpuri cereşti din Centura Kuiper, o zonă situată în apropierea planetei Pluto, se mişcă împreună de parcă ar fi legate de gravitatea unui obiect uriaş.

Cei doi oameni de ştiinţă au ajuns la concluzia că doar o planetă mare ar putea fi răspunzătoare de “legarea” acestora doar prin utilizarea modelor matematice şi a mai multor simulări computerizate, nu şi prin observarea directă a planetei, informează stiri.tvr.ro

Cercetătorii au declarat că planeta este atât de mare încât nu ar trebui să mai lase loc interpretărilor.

Spre deosebire de planetele mici, gravitaţia Planetei 9 domină împrejurimile sale din cadrul sistemului solar, unul dintre testele cheie pentru a clasifica o planetă.

Un studiu anterior al profesorului Mike Brown a ajutat Uniunea Astronomică Internaţională să stabilească faptul că Pluto nu este cea de-a noua planetă din Sistemul Solar, clasând-o în categoria “planetelor pitice”, după descoperirea şi a altor corpuri cereşti, de dimensiuni apropiate şi acoperite de gheaţă, dincolo de orbita planetei Neptun.
Vezi aici Video cu a noua planetă:

Astronomii estimează că există cel puţin 70 de mii de corpuri cereşti de gheaţă , cu aceeaşi compoziţie ca şi Pluto, şi care au un diametru de peste 100 de kilometri sau mai mult în Centura Kuiper. Iar, potrivit noilor reguli, Pluto nu este o planetă. Este doar o „piesă” din Centura Kuiper.

ALERTA NASA! Terra va experimenta 8 zile de întuneric total între 16 si 23 decembrie 2015

in Astronomie by

Pământul va experimenta 8 zile de întuneric total între 16 si 23 decembrie 2015. Desi pana la acest moment presa din întreaga lume trebuia sa fie in Breaking News, nimic nu pare sa sperie omenirea. Nici chiar intervenția video oficiala din partea directorului NASA, Charles Bolden, care atenționează populația sa fie pregătita pentru tot felul de atacuri.

1414408949_hoax-report-has-gone-viral-claiming-that-december-earth-will-experience-total-darkness-six-days

Pe diverse site-uri de stiri din SUA au început sa apară din nou Teorii conspiraționiste, care anunța faptul ca săptămâna viitoare, Pământul va intra timp de 8 zile într-un întuneric total, care va debuta la data de 16 decembrie 2015 în jurul orei 3 dimineața și se va încheia la 23 decembrie 2015 la 04:15.

NASA-Confirms-Earth-Will-Experience-15-Days-Of-Complete-Darkness-in-November-2015

Pentru ca aceasta teorie sa fie cât mai credibila, știrea este însoțită si de o intervenție video a directorul NASA. Iata cum suna știrea, apăruta pe site-ul beforeitsnews.com:

” Astronomii au indicat faptul că lumea va rămâne în întuneric complet începând cu data de 16 decembrie 2015 la ora 3 dimineața pana pe 23 decembrie 2015 la 04:15 Potrivit oficialilor, evenimentul va fi cauzat de un eveniment astronomic inedit între Venus și Jupiter.

Dupa ce vei citi asta SIGUR nu vei mai arunca aceste pungi de silicon

Potrivit raportului, la 8 decembrie 2015, planeta Venus va trece la sud-vest de Jupiter, cele doua angajându-se într-un paralelism foarte apropiat, fiind separate doar de 1 grad. Acest lucru va face ca Venus să fie de 10 ori mai stralucitoare decât Jupiter. Lumina acesteia va încălzi gazele de pe Jupiter provocând o reacție gazoasa incredibila.

Aceasta reactie va elibera o cantitate fără precedent de hidrogen în spațiu. Gazul de hidrogen va intra astfel in contact la ora 02:50, cu Soarele ce luminează Pământul.

Cantitatea de hidrogen acumulata va provoca o explozie masivă pe suprafața Soarelui, ce va determina ca temperatura suprafeței lui sa creasca la 9.000 de grade Kelvin într-o clipă.

Soarele va încerca apoi să stopeze exploziile prin emiterea de căldură din miezul său. Căldura va determina ca suprafata Soarelui sa capete o culoare albăstruie. Astfel va dura aproximativ 7 zile pentru ca acesta sa ajungă la temperatura normală de la suprafața lui.

Lumea va rămâne, în aceste zile, fără lumina soarelui din cauza unei furtuni solare, ceea ce va cauza praf și moloz în spațiu din abundență  și, prin urmare, va bloca 90% din lumina soarelui. Deoarece este nevoie de circa 7 pana la 8 minute și jumătate, în funcție de rotația Pământului, pentru ca lumina de la Soare sa ajungă pe Pământ, oamenii nu-si vor da seama de producerea acestui eveniment, decât in data de 16 decembrie 2015, la ora 2.58.

Unele zone ale Terrei pot avea scurte momente de lumină, timp de 7 până la 8 minute, dar cert este ca Pamantul va intra intr-un intuneric total de 8 zile, pana temperatura Soarelui va reveni la normal.

Pe youtube a aparut clipul de mai jos, in care oficialul american „pregătește” populatia, incurajând sa ne păstram calmul, in eventualitatea in care ar putea avea loc „atacuri” de orice fel. >>

Fenomen mai putin obisnuit! Aranjament uimitor al norilor lenticulari a creeat impresia unei invazii extraterestre

in Astronomie/Curiozitati by

În Cape Town, Africa de Sud, cerul a fost cuprins de o flotă de obiecte misterioase. Aestea pluteau de parcă o oaste de invadatori străini ar fi dorit să staţioneze pe Pământ. Însă, nici o intervenţie a extratereştrilor nu a fost înregistrată, totul a fost cauzat de un aranjament uimitor al norilor lenticulari.

nori-2

Apariţia neobişnuită a şocat mulţimea de martori care aoi au imortalizat în fotografii fenomenul. Norii lenticulari au primit această denumire datorită formelor de lentilă pe care le creează, fiind de obicei formate din aer care curge peste munţi, raportează EarthSky scrie descopera.ro

Vedeţi în galeria foto de mai jos imagini spectaculoase cu aceşti nori.

„Când se întâmplă acest lucru, o serie de valuri la scară largă se pot forma în direcţia vântului de munte. În cazul în care temperatura de la creasta muntelui scade la punctul de rouă, umezeala din aer se poate condensa şi, respectiv, poate forma nori lenticulari. Pe măsură ce aerul umed se mută înapoi în canalul valului, norul se poate transforma înapoi în vapori. Deci, norii lenticulari pot apărea şi dispărea relativ repede”, este menţionat într-un raport al companiei ştiinţifice de media EarthSky.

Potrivit EarthSky, norii lenticulari se pot forma şi  în locuri în care nu există munţi, în cazul în care condiţiile de vânt sunt specifice.

Sursa: Descopera.ro

Planeta Marte ar putea deveni a doua noastră casă. NASA pregateste planeta pentru a fi locuita

in Astronomie by

Planeta Marte ar putea deveni a doua noastră casă, în cazul în care Pământul ar fi suprapopulat

marte

Din cauza faptului că Marte este o planetă din sistemul nostru solar care seamănă bine cu Terra, astronomii se gândesc cu seriozitate la această planetă, ca la o posibilă viitoare planetă-gazdă pentru locuitorii Pământului. Acest proiect nu este doar o ambiție pur științifică, ci s-ar putea ca pe viitor să devină chiar o necesitate. Numărul locuitorilor planetei noastre este într-o continuă creștere, iar pe viitor, probabil va fi nevoie să ne gândim și la colonizarea altor planete.

Deși oamenii nu au atins niciodata solul acestei planete și nu există încă niciun indiciu care să ateste faptul că Planeta Roșie ar găzdui vreo formă de viață,NASA și-a propus să creeze pe Marte un mediu propice vieții și în acest scop să trimită acolo primii locuitori, bacteriile. Ele ar trebui să faca din Marte o planetă locuibilă, prin realizarea unui mediu care să conțină oxigenul necesar dezvoltării vieții. În lipsa unei atmosfere, va fi imposibil ca această planetă să fie colonizată vreodată, de aceea, primul pas în „modernizarea” ei îl reprezintă prezența unor forme de viață care pot să genereze oxigen.

Potrivit site-ului scientia.ro, din cauza condițiilor extrem de dure de pe Planeta Roșie (lipsa atmosferei, razele cosmice care provin din Univers, lipsa unui câmp magnetic și temperaturile extrem de scăzute), nu orice tip de bacterie poate supraviețui. De aceea, într-o cameră numită Mars room, în care s-a încercat reproducerea unor condiții cât mai asemănătoare cu cele de pe Marte, NASA testează mai multe tipuri de bacterii, pentru a observa care dintre ele sunt mai rezistente și au șanse mai mari să se aclimatizeze. Transportul bacteriilor ar urma să se facă într-un container special iar odată ajunse acolo, acestea ar urma să genereze oxigen.

Un alt proiect pe care NASA îl are în vedere pentru a face din planeta Marte o planetă locuibilă, este generarea apei. Cercetătorii s-au gândit că o posibilitate ar fi utilizarea unor oglinzi care să ajute la topirea gheții din subsolul planetei, prin concentrarea razelor solare.

Deși generarea unei cantitati considerabile de oxigen va dura mulți ani, dacă totul va decurge conform calculelor, în viitor, Planeta Roșie va avea o atmosferă foarte asemănătoare cu Terra, Planeta Albastră.

Un film spectaculos realizat de NASA – VIDEO

in Astronomie by

Giant_prominence_on_the_sun_erupted

NASA a creat primele sale filme de o calitate ultra HD, iar rezultatul este cu adevărat spectaculos. Printre cele realizate este un unul de 30 de minute, cu portretul Soarelui, care a fost montat din imaginile captate de Observatorul Dinamicii Solare.

Lansat în 2010, Observatorul Dinamicii Solare (SDO) examinează Soarele, captând imagini din 10 lungimi de undă diferite. Fiecare dintre ele evidenţiază diferitele temperaturi ale materialului solar. În observarea acestor multiple tipuri de radiaţie, NASA poate urmări diferite faţete ale activităţii solare, precum erupţiile solare şi fluxurile de plasmă electrificată numite şi buclele coroanei.

Punându-le pe toate împreună într-o rezoluţie uimitoare de 4K, NASA a creat o imagine a Soarelui, incredibilă, una nemaivăzută până acum. [Descoperă]

Primele fotografii cu jeturile de apă şi vapori de pe Enceladus

in Astronomie by

1

Primele fotografii cu jeturile de apă şi vapori de pe Enceladus – un satelit al planetei Saturn – ce au fost realizate de sonda Cassini, miercuri, au fost publicate pe site-ul agenţiei spaţiale americane (NASA).

Sonda spaţială Cassini a încheiat cu succes misiunea sa de survolare de la mică altitudine a lui Enceladus, un satelit natural al planetei Saturn, care ejectează în spaţiu coloane de apă şi de vapori, prin crăpături apărute în gheaţa ce acoperă acest corp ceresc şi care ar putea conţine un ocean de mari dimensiuni.

NASA a confirmat faptul că sonda Cassini a supravieţuit acestei apropieri de coloanele de apă şi vapori de apă, ce sunt emise de la polul sudic al lui Enceladus.
Sonda spaţială s-a apropiat până la o distanţă de aproximativ 50 de kilometri de scoarţa lui Enceladus, călătorind prin spaţiu cu o viteză de 30.500 de kilometri pe oră, cu misiunea de a încerca să analizeze compoziţia chimică a acelor jeturi de apă care sunt propulsate în spaţiu.

Sonda Cassini va continua să transmită către Terra în zilele următoarele toate datele ştiinţifice pe care le-a colectat în timpul acestei misiuni.
Analizarea datelor şi a imaginilor va dura probabil mai multe săptămâni şi va oferi oamenilor de ştiinţă informaţii preţioase despre structura şi compoziţia oceanului aflat sub scoarţa de gheaţă a satelitului Enceladus, dar şi despre activitatea hidrotermală de pe fundul acelui ocean.

Enceladus a stat la baza unor descoperiri majore făcute de oamenii de ştiinţă în ultimii ani şi este considerat unul dintre cele mai „promiţătoare” corpuri cereşti din Sistemul Solar prin prisma şanselor cercetătorilor de a descoperi forme de viaţă în afara Terrei.
Potrivit savanţilor americani, Enceladus are un ocean lichid sub crusta de gheaţă care îi acoperă suprafaţa.

2

Condiţiile existente pe acest corp ceresc pe care s-a detectat apă lichidă ar putea fi suficiente pentru a întreţine viaţa microbiană.
Sonda spaţială Cassini, construită cu un buget de 3,26 miliarde de dolari, reprezintă un proiect realizat de NASA în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi cu Agenţia spaţială italiană.
Cassini a intrat în etapa finală a misiunii sale de explorare a sistemului saturnian, care a început cu plasarea sa pe orbita planetei Saturn în iulie 2004.

De atunci, sonda americană a trecut de mai multe ori pe lângă sateliţii principali ai acestei planete, fotografiindu-i şi realizând analize ale compoziţiei şi atmosferelor acestora.
Precedentele măsurători şi analize realizate de instrumentele prezente la bordul sondei Cassini au identificat deja prezenţa unor săruri şi materiale organice în jeturile de apă emise de Enceladus.

În 2016, sonda Cassini va începe o serie de manevre de repoziţionare, pentru a se plasa pe o orbită înaltă, aflată în interiorul misterioaselor inele din jurul planetei Saturn.
Apoi, în 2017, după epuizarea carburantului, cercetătorii de la NASA vor lansa comenzile finale, prin intermediul cărora sonda va plonja în atmosfera saturniană, unde va fi distrusă. [Mediafax]

Dovada supremă că extratereștrii ar putea exista

in Astronomie/Curiozitati by

Sonda europeană Rosetta a descoperit oxigen din abundență în atmosfera cometei „Ciuri”, „o surpriză totală” pentru oamenii de știință, care se întreabă acum dacă nu trebuie să își schimbe modelele legate de formarea sistemului solar, scrie AFP.

extraterestri2

Acest oxigen molecular (O2) prezent în atmosfera cometei Ciuriumov-Gherasimenko ar putea fi mai vechi decât sistemul nostru solar, a anunțat un studiu publicat miercuri în revista britanică Nature.

„Va trebui poate să modificăm modelele actuale privind formarea sistemului solar”, a declarat Andre Bieler, unul dintre autorii studiului. Aceștia au colectat mai mult de 3.000 de mostre, din septembrie 2014 până în martie 2015, pe măsură ce cometa se îndrepta spre Soare. Oxigenul este primordial, ceea ce înseamnă că, probabil, se află în cometă de miliarde de ani.

Pe lângă faptul că pune sub semnul îndoielii formarea sistemului solar, descoperirea oxigenului poate, evident, deschide piste noi pentru căutarea vieții extraterestre. Oxigenul și metanul sunt dovezi puternice pentru posibilitatea susținerii vieții.

1 2 3 5
Go to Top

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web

loading...