Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Category archive

Informatica

Tehnologia informației sau și Tehnologia informației și a comunicațiilor, abreviat (cel mai adesea IT) TI respectiv TIC, este tehnologia necesară pentru prelucrarea (procurarea, procesarea, stocarea, convertirea și transmiterea) informației, în particular prin folosirea computerelor (calculatoarelor electronice) .Termenii englezești corespunzători sunt Information Technology și Information and Communication Technology, abreviați IT și respectiv ICT. Prescurtarea IT, care deseori se folosește și în română, se pronunță /‿ai ti/.Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1958 într-un articol publicat în revista Harvard Business Review, articol în care autorii Leavitt și Whisler afirmă: «Noua tehnologie încă nu are un nume bine stabilit; noi o vom denumi „tehnologia informației”». Tehnologia informației este un domeniu element de legătură între electrotehnica clasică și mult mai noua informatică, multe instituții profesionale profilate (inițial) electrotehnic extinzându-se cu timpul și spre domeniul de tehnologia informației. A nu se confunda cu Informatica (Computer Science) și nici cu sistemele informatice.

Am încercat aplicaţia „De necrezut”, care luptă împotriva ştirilor false. Nu m-a convins

in Articole/Centru Media/Educational/Evenimente/Informatica/Stiri online by

   S-a uzat destulă tastatură în ultima vreme, pe aşa zisa luptă împotriva „ştirilor false” – fake news”. Celabră este, nu de mult timp, o aplicaţie pentru navigatoarele Chrome şi Mozilla, „De Necrezut”, care, spun autorii ei, „indentifică sursele de informare controversate din Facebook şi browser şi le marchează cu un mesaj de avertizare pentru a fi mai uşor de observat”. Toate bune până aici. Am încercat-o şi eu, dar scuze, nu prea m-a convins. Mai exact, nu m-a convins deloc

   În primul rând, nu am încredere în aceşti îngrijitori ai spaiţiului virtual şi în bunele lor intenţii. Ce îmi garantează mie că sunt, aşa cum ar trebui să fie un „controlor de calitate” al unui portal, site, blog sau orice altceva care oferă informaţii? Adică buni profesionist media care ştiu cam tot şi cam cum se mănâncă ce e prin presă şi în plus, să fie şi echidistant? NIMIC.

   Da, or fi buni IT-işti, vor colabora ei cu ceva persoane care au cumva contact cu lumea presei, dar NIMIC nu îmi garantează că toată povestea asta nu e doar o tentativă de cenzură în cel mai rău caz, sau una de discreditare în cel mai fericit caz a celor care nu ne convin politic, ideologic, religios, etc.

   În al doilea rând, fiecare om are dreptul la informare. O spune Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Constituţia României. Deci EU a dreptul să aleg ce să citesc şi ce să nu citesc, la fel cum am şi dreptul să am discernământ.

   În al treilea rând, şi aici mă refer strict la aplicaţie, a eticheta o pagină, deci un întreg bloc de informaţii, că e sau nu „cu ştiri false”, e aiurea, nedrept şi chiar fake. E ca şi când ai găsi pâine stricată într-un magazin şi ai urla apoi că să ni se mai cumpere nimic de acolo, că e stricat.

   Totuşi, am încercat-o şi eu pe „De necrezut – Oprim dezinformarea familiei şi prietenilor”.

   Funcţionează simplu şi simplist. Se încorporează în browserul web şi, atunci când intri pe o anumită pagină de ştiri, îţi apare în pagină o banderolă roşie orizontală, pe care scrie, alb pe roşu, un mesaj aproape creştin: „CERCETEAZĂ ÎNAINTE SĂ CREZI! VERIFICĂ INFORMAŢIA ŞI DIN ALTE SURSE”. Şi atât.

Cum funcţionează

   O spun chiar cei care au creat-o, pe pagina https://denecrezut.faction.ro. la secţiunea „Disclaimer”, ei spun că „Extensia se bazează pe o listă de website-uri creată de echipa noastră” şi că încearcă să fie „cât mai obiectivi în acest demers, nefiind afiliați politic„.

DAR CARE ESTE LISTA DE WEBSITEURI?

   La fel, extensia colectează anumite date personale ca numele de ID de user de Facebook, în cazul celor care aceştia raportează „fake news” via Facebook, adresa IP a vizitatorilor şi raportorilor, dar spun că nu le vor face publice sau vor comercializa aceste date. Totuşi, service-ul De Necrezut nu garantează „absolute privacy pentru nicio informaţie trimisă lor, solicitând conaboratorilor să nu includă informaţii „sensibile”.

Am cercetat înainte să credem

…Şi am găsit o ştire pe Hotnews, un site considerat „curat”, unde realizatorii De Necrezut, unde se spune că lista pe care se bazează eplicaţia este, vcel puţin momentan, cea de pe verificasursa.ro, considerată, paradoxal, „bună”, chiar dace ea e cam „no name”, autorii nu numai neasumându-şi „clar identitatea şi fără a exista un sistem de „criterii limpezi” la întocmirea listei, dar neexistând NIMIC despre autorii sau contributorii paginii. Spun asta pentru că am intrat şi pe ei, pe la verificasursa.ro. Are o introducere interesantă cumva şi o listă foarte consistentă de pagini web, fiecare cu un comentariu ce încerca să pară umoristic. Dar niciun nume, nimic. pagina s-a născut singură din haos, ca universul lui Hawking. Deci nu cred. Nu poot, vorba aceea, verifica sursa. Aşa pot face şi eu o listă cu siteuri de fake news cu pagini considerate „serioase”, sau să raportez pagini de agenţii de ştiri celebre. Asta nu că nu am citit destule fake news şi la ei.

Concluzie

   Aşadar, dacă vrei să ai în plus o banderolă roşie cu scris pe ea atunci când navighezi pe net, poţi folosi cu încredere aplicaţia „de necrezut”. Cam atât, cel puţin în stadiul de dezvoltare actual. Cât despre „ştirile false”, eu zic că discernământul omului şi cultura sa generală pot fi mult mai eficace decât cine ştie de progrămele sau cine ştie ce oameni care decid pentru tine ce să citeşti.

Şi vorba lor, CERCETEAZĂ ÎNAINTE SĂ CREZI. E chiar bine

Video: Cine controlează cu adevărat internetul

in Informatica by

Internetul a apărut ca un proiect al DARPA, agenția pentru proiecte avansate a Departamentului Apărării din SUA, însă ulterior a ajuns o adevărată rețea planetară la care sunt conectați 3,5 miliarde de utilizatori și ”casa” unor giganți precum Google, Amazon, Facebook, Netflix, Twitter, Tencent sau Alibaba, scrie EvoNews.com.

În fapt, Google este o parte atât de mare în cadrul internetului, încât în anul 2013, când serverele sale au căzut pentru cinci minute, traficul pe internet a căzut cu 40%. Google are o capitalizare de 574 de miliarde de dolari, fiind a doua companie din lume ca valoare, după Apple, iar pentru anumite momente din 2016 chiar a fost prima.

Concomitent, o multitudine de companii sunt dependente de serverele Amazon, unde sunt găzduite companii precum Netflix, Spotify, Lyft, Slack și chiar NASA, agenția aerospațială americană. Amazon este cel mai mare retailer online din lume și are o valoare de piață de 400 de miliarde de dolari. De asemenea, Facebook nu deține alte active fizice în afara rețelei sociale omonime, a aplicației de chat WhatsApp, a rețelei de partajare a fotografiilor Instagram, plus firma de realitate virtuală Oculus.

Și cu toate acestea Facebook are o capitalizare bursieră de 383 de miliarde de dolari. ”To google” sau ”to tweet” au devenit deja verbe în vorbirea curentă, sinonime cu căutarea online sau postarea unui mesaj scurt. Vezi mai mult aici

Internet Architecture Board (IAB) supraveghează dezvoltarea tehnică a internetului. Membrii IAB sunt ”descendenții” virtuali ai ARPA și supraveghează standardele tehnice legate de internet, precum protocoalele TCP și IP.
Cine controlează cu adevărat internetul

Un nou tip de escrocherie pe Facebook! Nu acceptați prietenia acestor oameni!

in Articole/Informatica by

Un nou tip de escrocherie de pe Facebook ia amploare. Dacă primiți o cerere de prietenie de la o persoană, pe care o aveți deja în listă, cel mai probabil ați fost vizat de niște infractori!

Iată care este planul lor de acțiune

Inițial ei creează o copie a unui profil real, care aparține unui oarecare utilizator de Facebook. Sunt copiate pozele adevărate și alte informații personale. Apoi răufăcătorii trimit o cerere de prietenie tuturor persoanelor din lista de contacte a victimei.

Multe persoane recunosc numele și imediat acceptă cererea. Dacă sunteți sigur că acesta este un al doilea cont al rudei sau cunoscutului dumneavoastră, nu trebuie să faceți acest lucru! Specialiștii ne avertizează: dacă vom adăuga în listă un astfel de „prieten” fals, răufăcătorii vor avea acces la informația dumneavoastră personală și o vor putea utiliza pentru scopurile lor (ei vor putea vedea postările dumneavoastră, data nașterii, pozele etc.). Infractorii vor putea chiar să trimită mesaje cunoscuților voștri din partea dumneavoastră, încercând să adune informațiile de care au nevoie.

De asemenea, ei pot să le ceară bani cu împrumut. Conform informațiilor primite de la specialiști, cel mai frecvent conturile false sunt folosite pentru a obține bani cu împrumut de la prietenii victimei. Evident că mai târziu nimeni nu va restitui datoria respectivă. Fiți atenți! Dacă ați primit o cerere de la o persoană, pe care o aveți deja în lista de contacte, nu vă grăbiți să o acceptați. Mai întâi asigurați-vă că cererea este adevărată. Și nu acceptați chiar toate cererile necunoscuților. Pe lângă acestea, specialiștii recomandă tuturor utilizatorilor să-și restricționeze setările de securitate ale paginii lor de Facebook. Cel mai bine este să setați ca numai prietenii să vă poată vedea datele de profil, fotografiile și alte informații. Încă un sfat pentru protejarea de infractori este restricționarea accesului la lista dumneavoastră de prieteni.

Pentru a realiza acest lucru, deschideți fila „Prieteni” și la opțiunea „Cine poate să vadă lista mea de prieteni?” alegeți „Prietenii”. Iată povestea unui utilizator, care din neatenție s-a confruntat cu infractorii. „Într-o zi am primit o cerere de prietenie de la Inna — o rudă îndepărtată, cu care comunic foarte rar. Acest fapt mi s-a părut destul de ciudat, deoarece eu o aveam deja în lista de prieteni. Dar am considerat că poate pagina ei a fost blocată și i-am acceptat iarăși cererea. Peste câteva minute am primit un mesaj de la noua mea „prietenă”. După ce am discutat un pic, Inna mi-a spus: „Sunt atât de fericită! Îți imaginezi, am primit 200.000 de RON de la Societatea Națională de Ajutor! Ea îi susține pe cei cu venit mic sau cu handicap, pe pensionari și, în general, pe oamenii ca noi, ca să ne ajute să realizăm ceva în viață!” În acel moment am înțeles că am fost contactată de niște infractori.

Am anunțat-o pe adevărata mea cunoscută, profilul căreia era încă activ, despre faptul că pagina ei a fost copiată. Am mai observat că „falsa” Inna avea doar 34 de prieteni, care au fost adăugați în aceeași perioadă și doar câteva fotografii. În timpul discuției am observat niște greșeli gramaticale banale, ceea ce m-a făcut să mă gândesc tot la răufăcători.” Aceasta este doar una dintre istorii. În prezent există mii de victime ale acestei escrocherii. Folosiți-vă de aceste sfaturi ca să vă apărați de infractori. Verificați minuțios cererile de prietenie. Cercetați atent profilurile noilor cunoscuți. Asigurați-vă că noua cerere nu provine de la o persoană, pe care o aveți deja în listă.

Țineți minte că paginile prietenilor voștri pot fi și ele sparte. De aceea, nu deschideți nechibzuit toate link-urile trimise de ei. Fiți atenți la ortografia și gramatica mesajelor — în scrisorile infractorilor se întâlnesc frecvent greșeli banale. Urmăriți activitatea prietenilor voștri. Avertizați-l pe titularul contului, dacă el începe deodată să publice informații despre scheme de câștig rapid, fără investiții, scandaluri din viața vedetelor sau cere ajutor material etc. Încercați să îl (o) anunțați în mod direct despre activitățile neobișnuite de pe profil. Dacă omul rareori intră pe Facebook, el poate să nu înțeleagă prea curând că contul lui a fost spart. Amintiți-vă că siguranța personală este în mâinile dumneavoastră!

Informatii despre noul Galaxy S8! Pretul nici nu se compara cu S7

in Articole/Informatica by
Au aparut primele informatii neoficiale despre pretul noului Galaxy S8.

Galaxy S 8 ar putea fi lansat pe piata la un pret de aproximativ 850 de euro. Informatia vine de la o sursa de incredere, userul Ricciolo1, care scrie pe Twitter ponturi despre gadgeturi.

Potrivit publicatiei GSM Arena, care il citeaza pe Ricciolo1, pretul de 850 de euro va fi pentru modelul mai mic, Galaxy S8. Varianta Galaxy S8 Plus ar putea avea un pret si mai mare – 950 euro.

Astfel, noile smartphone-uri pregatite de Samsung vor fi mult mai scumpe decat variantele precedente, S7 si S7 edge si chiar peste pretul unui iPhone.

Conform noilor informatii, Galaxy S8 nu va fi prezentat publicului la targul MWC, ci doar jurnalistilor.

Lansarea oficiala a noului telefon va avea loc abia la sfarsitul lunii martie, iar vanzarile vor incepe abia in ultima saptamana din aprilie. Citeste mai mult aici

Google te cunoaște cel mai bine. Cum afli ce știe despre tine

in Articole/Informatica by

Nimic nu se pierde pe internet, nici măcar istoricul căutărilor tale, imaginile postate, comentariile sau întrebările ciudate adresate lui Google. Până când „Dreptul de a fi uitat”, directiva UE menită să le ofere oamenilor posibilitatea să îşi delisteze numele din World Wide Web, va intra în vigoare, poţi afla ce ştie Google despre tine cu ajutorul unui widget lansat de popularul motor de căutare.

Widgetul My Activity le permite utilizatorilor să acceseze istoricul fiecărei căutări, website accesat, locaţii şi preferinţe selectate online în cadrul serviciilor oferite de Google. Cum diferă My Activity de istoria browserului tău? Spre deosebire de posiblitatea de a accesa istoria paginilor web vizitate şi a fişierelor descărcate oferită de un browser, pagina My Activity îţi permite să accesezi fiecare element inputat în serviciile oferite de Google (YouTube, GoogleMaps, Magazinul Play etc.), nu doar paginile web accesate. În plus, vei avea acces la căutările făcute de pe toate dispozitivele pe care le foloseşti: smartphone, tabletă, PC.

Mai mult, My Activity include şi un portal dedicat înregistrărilor audio, unde poţi revizui istoricul înregistrărilor de voce pe care le-ai făcut utilizând funcţia de căutare vocală (începand cu iunie 2015). Compania a fost supusă oprobriului din cauza acestei funcţii la sfârşitul lunii trecute, după ce a dezvăluit că înregistrează şi păstrează conversaţiile avute în preajma telefonului mobil.

Google justifică păstrarea fişierelor audio motivând necesitatea de a îmbunătăţi programul de recunoaştere a limbii, cât şi a rezultatelor de căutare pe care utilizatorii speră să le obţină.
Dacă simţi că Google începe să devină intruziv, poţi şterge aceste înregistrări, o acţiune pe care orice persoană cu un cont Google o poate realiza.

Totuşi, pentru că Google colectează aceste date pentru a-ţi personaliza experienţa de browsing, poţi remarca o descreştere a relevanţei rezultatelor oferite de motorul de căutare şi serviciilor Google pentru interesele tale.

sursa: stiripesurse.ro

Un grup de tineri refugiați sirieni au creat o aplicație menită să ajute migranții

in Evenimente/Extern/Informatica/Stiri online by

Cinci refugiați sirieni în Germania au creat o aplicație pentru mobil, menită să ajute toți migranții în procesul de integrare pe teritoriul Germaniei.

Aplicația ”Bureaucrazy”, care va fi lansată oficial în ianuarie 2017, încorporează toate instrumentele necesare pentru a facilita accesul unui refugiat la solicitarea de azil pe teritoriul Germaniei. Printre acestea, aplicația dispune și de un program de traducere a formularelor din germană în limba arabă, o mapă a Berlinului și de asemenea, o listă cu instituțiile abilitate pentru depunerea cererii de azil.

Munzer Khattab, de 23 ani, unul dintre tinerii care au creat ”Bureaucrazy” spune că ideea i-a venit după ce anul trecut a trăit un adevărat coșmar în fața actelor pe care trebuia să le întocmească pentru a cere azil, acte pe care nu le înțelegea.

”Chiar și atunci când am cerut nemților să mă ajute tot nu am reușit să înțeleg. Nu înțelegeau nici ei formularele. Dacă ei nu puteau, eu cum aș fi putut eu să o fac?” a declarat Khattab într-un interviu pentru Thomson Reuters Foundation.bureaucrazy

Cei cinci tineri care au creat aplicația participă la cursurile de informatică din cadrul unui colegiu din Berlin care dorește astfel să integreze migranții. ”Bureaucrazy” a câștigat premiul de excelență la un concurs de specialitate și a primit laude în cadrul conferinței de tehnologie Startup Europa.

Apple lansează public o provocare. Oferă până la 400.000 de dolari

in Evenimente/Informatica/Stiri online by

Compania Apple a lansat public o provocare, deloc necunoscută internauților, dar mult așteptată de hackerii din toată lumea.

Apple va premia cu 200.000 de dolari acea persoană care va reuși să descopere și să semnaleze probleme de securitate ale produselor sale. Provocarea a mai fost lansată și de companii ca Facebook, Google sau Microsoft, și face parte din programul ”Bug Bounty”.

Spre deosebire de celelalte companii, Apple a anunțat că deocamdată doar anumiți specialiști informaticieni au fost invitați special pentru a descoperi breșele de securitate. De asemenea, reprezentanții Apple au mai precizat că va dubla premiul de 200.000 de dolari, dacă hackerii o donează unei cauze bune.

Recent, Jani, un copil de doar 10 ani din Finlanda, a reușit să descopere o problemă de securitate în aplicația Instagram. Copilul a demonstrat că poate șterge comentariile membrilor fără a fi nevoie de logare sau spargerea conturilor utilizatorilor. Facebook l-a premiat pe Jani cu 10.000 de dolari prin intermediul programului ”Bug Bounty”.

”Bug Bounty” a fost lansat în anul 2011 și este un program agreat de majoritatea hackerilor deoarece le oferă posibilitatea să spargă programele informatice ale marilor companii și să nu fie pedepsiți ba mai mult, să fie chiar premiați. Premiul Apple de 200.000 de dolari este cea mai mare recompensă anunțată până acum.

E atat de simplu ca oricine poate sa faca! Asa am aflat eu orice parola de WiFi

in Informatica by

Deşi este recomandabil să ai în casă o reţea fără fir securizată, la fel de important este să ştii cum îţi poţi afla singur parola la WiFi.

Dintr-un punct de vedere, te bucuri când mergi pe stradă şi găseşti o reţea WiFi fără parolă. În acelaşi timp însă, este frustrant când observi că nu mai descarci de pe internet cu aceeaşi viteză, pentru că ai doi vecini care nici măcar nu şi-au mai făcut abonament la internet pornind de la premisa că eşti tu binevoitor.

Cel mai periculos scenariu implică utilizarea reţelei tale wireless de către un grup de hackeri pentru diverse activităţi ilegale, inclusiv pornografie infantilă. Deoarece într-o astfel de situaţie există riscul ca IP-ul tău să fie găsit responsabil, în funcţie de gravitatea faptei, posibilitatea unei pedepse foarte aspre este cât se poate de reală.

Soluţia este simplă şi eficientă. Trebui să vă securizaţi reţeaua din casă. Parola la WiFi este vitală. Preveniţi orice situaţii neplăcute cu o parolă mai complexă, preferabil cu un grad de criptare WPA2. Încercaţi să aveţi în vedere în permanenţă că doar o dată veţi introduce acea parolă într-un telefon sau laptop, ca urmare, pe termen lung, lungimea ei este irelevantă. Atunci veţi dormi mai liniştiţi noaptea, chiar dacă există riscul să şi uitaţi parola la WiFi. Aţi putea să o scrieţi pe o foaie, dar dacă suntem serioşi, respectiva hârtie poate fi de asemenea rătăcită. Din fericire, când vine vorba de propria reţea fără fir există câteva soluţii pentru a vă recupera parola, iar în caz de urgenţă o puteţi reseta fără să o cunoaşteţi.

Există câţiva operatori de internet, chiar şi în ţara noastră, care, la semnarea unui nou contract, vă livrează un router wireless gata configurat. Cei de la Telekom sunt cel mai bun exemplu. Din păcate, reţeaua WiFi generată de acel gadget este securizată cu o parolă pe care nu o găsiţi în contract. Din fericire, este suficient doar să vă uitaţi pe spatele carcasei de plastic a routerului şi veţi găsi scrisă parola la WiFi predefinită. Aceasta poate fi schimbată cu uşurinţă, dar dacă luaţi în calcul gradul ei sporit de complexitate, de cele mai multe ori o veţi tolera. Dacă aveţi un router care creează două reţele WiFi, parolele standard pentru ambele SSID-uri sunt disponibile în format tipărit.

cum-afli-parola-la-WiFi-Wireless-key-view_thumb
Citeşte mai departe pe playtech.ro

Google inregistreaza conversatiile pe care oamenii le poarta in preajma dispozitivelor sale! Cum poti opri aceasta functie

in Informatica by

De ani buni Google inregistreaza conversatiile pe care oamenii le poarta in preajma dispozitivelor sale, cu scopul de a imbunatati comenzile vocale, spun reprezentantii companiei. Vestea buna este ca aceasta functie poate fi oprita.

Simpla voce a posesorului este suficienta pentru a activa functia de inregistrare a conversatiilor, chiar si cand nu folositi telefonul, spun cei de la The Independent.

Google sustine ca motivul pentru care face asta este sa le ofere oamenilor rezultate mai bune la cautarile pe care le fac si sa imbunatateasca recunoasterea sunetelor pentru comenzile vocale.

Partea buna, spun jurnalistii, este ca din anul 2015 gigantul IT a le-a pus la dispozitie utilizatorilor o pagina cu tot istoricul stocat despre ei. Tot acolo ei pot asculta toate aceste inregistrari si mai important sa le stearga. Site-ul va ofera date despre modul in care a fost inregistrata informatia, daca aceasta a fost facuta cu Google app si in unele cazuri si transcrierea conversatiei. Datele pot fi considerate si un fel de jurnal, care sa va ajute sa va amintiti diferite evenimente din viata.

Pentru cei iritati de aceasta intruziune in viata personala exista o modalitate de a opri inregistrarile. Tot ce trebuie sa faceti este sa intrerupeti asistentul virtual si sa nu folositi niciodata comenzile vocale. Aceasta masura vine insa cu dezavantaje: nu va veti mai bucura de toate facilitatile de care dispune un dispozitiv mobil care functioneaza cu Android. Sursa: Stirileprotv.ro

 

Dacă vezi asta pe ecranul telefonului, clar ești spionat! Afla daca esti in posesia unui telefon hackuit

in Articole/Informatica by

Nu doar că telefonul tău poate fi hackuit, dar e posibil ca tu să nu ai nici cea mai vagă idee când și dacă se întâmplă.

„La sfârșitul zilei, totul poate fi spart. Ceea ce mă surprinde e că uneori oamenii uită că e atât de ușor ca aceste dispozitive să fie sparte”, a spus Adi Sharabani, cofondatorul companiei de securitate mobilă Skycure. Viziunea sa e sprijinită și de Alex McGeorge, expert în amenințări cibernetice în cadrul companiei Immunity, scrie Playtech.ro.

Atât Sharabani, cât și McGeorge au simulat atacuri pentru clienți și au descoperit că majoritatea demonstrațiilor trec neobservate. De exemplu, Sharibani susține că încă așteaptă ca cineva să îl anunțe că departamentul de IT al unei companii cu care lucrează a identificat demonstrația de atac.

CUM AFLI DACĂ EȘTI ÎN POSESIA UNUI TELEFON SPIONAT

Una dintre cele mai banale metode prin care cineva poate să ajungă la conținutul sensibil din telefonul tău e rețeaua WiFi nesecurizată. În categoria asta intră rețelele din cafenele și aeroporturi, care, în anumite situații, ar putea permite altora să vadă exact ce faci cât timp ești conectat. Pentru a ști dacă ai de-a face cu o conexiune periculoasă, trebuie să fii pur și simplu atent la ce îți transmite telefonul tău.

De exemplu, pe iPhone-uri, vei primi un mesaj de avertizare care îți spune că identitatea serverului nu poate fi verificată. Pentru a te putea conecta la wireless, ar trebui să dai click pe „continue”. Potrivit lui Sharabani, în ciuda avertismentului, 92% din oameni se conectează la rețeaua îndoielnică.

Desigur, o altă metodă preferată de hackeri e reprezentată de vulnerabilitățile din telefon. Cei care fabrică dispozitivele lansează actualizări ale sistemului de operare frecvent tocmai pentru a-și proteja utilizatorii. „Toate acele actualizări au rezolvări foarte importante care țin de securitate, dar oamenii se gândesc că poate vor afecta modul în care își folosesc telefonul, sau iau în calcul chiar și eventualitatea ca telefonul să nu fie compatibil cu ele. Trebuie să le aplice de îndată ce apar”, a explicat McGeorge.

Motivul este destul de simplu. Odată ce sunt lansate actualizările, hackerii știu care au fost vulnerabilitățile pe care le-au rezolvat și le e mai ușor să intre în dispozitivele care nu au fost puse la punct cu noutățile.

Un loc important pe listă îl reprezintă și aplicațiile malițioase, mai ales dacă le descarci de pe site-uri sau prin mesaje, în loc de un magazin oficial. În interiorul lor se pot ascunde coduri prin care hackerii pot fura date importante. „Ecosistemul aplicațiilor pentru mobil e enorm. Nici Google, nici Apple nu poate lua la rând fiecare aplicație din magazin, pentru a determina dacă e malițioasă sau nu”, a explicat McGeorge.

Tot el recomandă să limităm numărul de aplicații instalate. „Dacă ai multe aplicații, va crește ceea ce noi numim suprafața de atac a telefonului. Asta înseamnă că sunt mai multe linii de cod și implicit o șansă mai mare să existe un bug de securitate critic în toate acele coduri”. În plus, ar trebui să aruncăm o privire și la dezvoltatorul aplicației, înainte să o instalăm.

Citește mai departe AICI

Deep Web, raiul minților bolnave. Ce se ascunde sub ochii noștri

in Articole/Informatica by

Deep Web sau internetul ascuns, este partea internetului unde nu există reguli, legi sau identitate. Aici cele mai bolnave minți criminale își fac publicitate și își arată atrocitățile de care sunt în stare. Asasini plătiți, violatori, abuzul de minori și prostituția sunt la ele acasă, stăpâne într-o lume ascunsă unde autoritățile pătrund cu greu.

Nu se poate accesat prin coduri html, nici cu ajutorul browserelor cu care suntem obișnuiți. Deep web lucrează cu coduri și programe speciale de tip TOR, care ajută internautul să își creeze calea către necunoscutul negru. Aici își spun ”acasă” cei mai odioși criminali care pot conversa între ei și nimeni nu poate afla cine este și de unde provine deoarece IP-ul calculatorului este ascuns în deep web. Nu există reguli, nici legi și nici vreo reținere când vine vorba de postări cu tutoriale în materie de răpiri de copii sau metode de tortură mai dure decât cele folosite de teroriști.

În anul 2014 a fost descoperită și desființată o rețea specializată în traficul cu minori care își făcea cunoscută activitatea pe un site în deep web: Hurt 2 The Core. Site-ul se bucura de un succes imens între internauți, zilnic înregistrând în jur de 300 noi adepți. Printre ororile prezente aici, amatorii puteau cumpăra și vinde minori destinați sclaviei și abuzului. Au fost depistate cazuri în care părinții copiilor postau anunțuri și negociau prețul propriului copil cu posibilii clienți. deep web hurt 2 the coreDistrugerea comunității bolnave din Deep Web a fost posibilă după ce câțiva agenți speciali s-au infiltrat în rețea ca drept admiratori ai domeniului. După câteva luni de investigație și probe adunate, autoritățile au reușit să închidă site-ul și chiar să depisteze identitatea unora dintre utilizatori, chiar dacă a fost imposibil să fie detectați toți, aceștia fiind din toată lumea, apreciindu-se după mesajele și postările în foarte multe limbi străine.

Cel care administra site-ul se numește Matthew David Graham, un american de doar 22 ani, care se identifica în deep web ca fiind ”Lux”. Principalul său complice, deși a fost și el identificat a reușit să fugă în Filipine, după care nimeni nu a mai auzit de el. Potrivit autorităților americane, complicele lui Lux era un bărbat mult mai în vârstă și avea misiunea de a trimite copiii la locul stabilit cu clienții și de a-i convinge pe aceștia că sunt sănătoși, curați și pregătiți pentru fanteziile bolnave.lux
Site-ul Hurt 2 The Core este considerat cel mai mare, dur și popular din Deep Web. Există însă și alte site-uri care se înscriu în același absurd bolnav. Prostituție, tortură, crime live, clipuri reale cu atrocități pe care omul normal le poate vedea doar în filmele horror, toate acestea și multe altele imposibil de reprodus sunt postate zilnic. Cel mai grav este că încă nu s-a găsit o metodă eficientă de a împiedica înființarea unor astfel de site-uri, deși există brigăzi de polițiști cibernetici care se dedică să cerceteze în deep web și chiar hackerii de la Anonymus au distrus câteva site-uri. Potrivit ellun.es, al cărui administrator susține că a încercat personal experiența de a naviga în deep web, informațiile care le găsim pe internetul la îndemâna noastră sunt doar o mică parte din realul potențial al internetului, în timp ce deep web ocupă până la 96% din întregul internet.

Lumea va fi invadată de roboți? Nou proiect Google: Butonul de panică

in Evenimente/Informatica/Stiri online by

Echipa britanică DeepMind, formată din specialiști precum Elon Musk și Stephen Hawking, și-au imaginat cele mai sumbre scenarii privind un atac nimicitor al inteligenței artificiale asupra omenirii. În acest scop, Google dorește crearea unui ”buton de panică” care să oprească imediat orice formă de inteligență artificială, inclusiv roboții. ”Umanitatea este în pericol și multe dintre aceste pericole le-am creat chiar noi”, avertizează fizicianul englez, Stephen Hawking.

Cercetătorii sunt de părere că viitorul va aduce în viața de zi cu zi tot mai multă inteligență artificială, iar omul, inferior mașinăriei, va fi în pericol. Noul proiect dorește să aducă mai multă siguranță oamenilor atunci când se află în fața computerelor sau a roboților. Astfel, prin ”butonul de panică” omul are puterea de a prelua controlul asupra unui robot ”indisciplinat”, angajat într-o acțiune periculoasă. ”Deja am demonstrat că roboții pot face și rău și asta e o realitate pe care trebuie să o înfruntăm”, a declarat Alexander Reben, specialist în robotică, subliniind faptul că butonul de panică Google va deveni foarte util la un moment dat.

Proiectul Google vinde după ce s-a dovedit că inteligența artificială tinde să aibă propria personalitate. Este cazul lui Tay, un robot creat de Microsoft ca experiment pentru a testa capacitățile unui computer de a interacționa cu oamenii. Tay a fost lansată pe rețelele de socializare unde posta diverse mesaje, însă s-a dovedit a fi un eșec și a fost deconectată la puțin timp. Robotul avea înclinații rasiste, era partizană a Holocaustului și răspundea mesajelor prin afirmații jignitoare.tay robot

Trei IT-iști clujeni au lăsat o lume întreagă cu gura căscată. Inteligența românească A INVINS Google !

in Evenimente/Informatica by

Trei IT-iști clujeni, Vlad Iuhas, Radu Iuhas și Sebastian Presecan, au lăsat o lume întreagă cu gura căscată, după ce și-au prezentat proiectul pe o scenă din New York. Cei trei ardeleni au găsit o soluție prin care pot să îi conecteze la internet pe cei aproximativ 4 miliarde de oameni care nu au, deocamdată, acces la această tehnologie. Ideea lor i-a luat prin surprindere și pe cei de la Google și Facebook, care își doresc același lucru, dar nu s-au gândit la această soluție inedită.

O soluție tehnologică prin care îi pot conecta pe cele patru miliarde de oameni care nu au conexiuni la internet la reteaua www folosind sunetul in loc de trafic de date.

La conferința TechCrunch Disrupt din New York, IT-iștii clujeni au urcat pe scenă și au prezentat start-up-ul lor numit Pangea Communications.

Reprezentanții Facebook și Google, prezenți la această prezentare, au rămas uimiți de ideea românilor, în condițile în care și ei caută de ani de zile o soluție pentru aceleași necesități… Relizată pentru a-i conecta la internet pe cele patru miliarde de oameni care acum nu au acces la aceste servicii, invenția clujenilor de la Pangea se arată una de mare perspectivă.Vreau să vă gândiți la cei 4 miliarde de oameni care nu au acces la tehnologia pe care voi o folosiți. Nu pot intra pe Facebook sau Twitter sau nicio altă aplicație care ar putea să le îmbunătățească viața. Asta pentru că nu sunt conectați la internet. În 2015, majoritatea oamenilor, două treimi din populație, nu au acces la internet, la conținut online. Asta se întâmplă din două motive principale: infrastructură slabă sau costuri mari”, a explicat Vlad Iuhas.

Video: Nu aveți conexiune de date? Nici o problemă ! Folositi Pangea ! (Video de la conferinta de prezentare)

Pangea Communications, cum se numeste tehnologia bazata pe un soft special transformă datele de pe o anumită pagină de internet în unde sonore pe care le transferă apoi, printr-un apel scurt, către telefonul mobil. Aplicația face ca telefonul să demoduleze aceste unde și să le reconstruiască pentru a face accesibilă informația prin afișare pe ecranul telefonului.

MindMi, invenția unui român care îți spune ce fel de personalitate ai și ce job ți se potrivește

in Evenimente/Informatica/Stiri online by

MindMi este un sistem inventat de Dumitru Grigore, inginer fizician, care după mai mulți ani de cercetare şi teste a reuși să găsească soluția optimă pentru a determina profilul psihologic al unei persoane și domeniul în care acesta ar putea cunoaște succesul.

MindMi furnizează informații despre profilul psihologic al examinatului (ce fel de personalitate are – coleric, sangvin, flegmatic sau melancolic – şi poate da informaţii şi la nivelul compabilităţii între profilul respectiv şi profilul jobului pentru care aplică, potrivit lui Alexandru Galoş, CEO al Psychometric Systems, compania ce produce şi comercializează MindMi, notează Business Magazin.

Dispozitivul este format din două componente: una hardware (un scanner de mâini care utilizează principiul activ al activității glandelor sudoripare drept manifestare periferică a activării neuronale şi una software (aplicația web). Pentru a determina tipul de personalitate și domeniul potrivit unei persoane, subiectul îşi plasează mâinile timp de cinci minute pe scannerul dotat cu mai mulţi senzori, apoi se analizează şi se transpun datele într-o varietate de tipare şi profiluri psihologice. Datele scanării sunt salvate în cloud şi pe baza lor compania poate genera diferite rapoarte, ce se bazează pe 62 de indicatori psihologici, în funcţie de ce este de interes pentru angajator.

Când vine vorba de interesul pe care l-ar putea trezi MindMi, Alexandru Galoş, spune că achiziționarea unui astfel de aparat vine în ajutorul angajatorilor, care doresc o analiză exactă a profilului psihologic viitorului angajat. ”În bănci, de exemplu, pentru anumite poziţii se cere un profil psihologic. Nu poţi să ignori o analiză foarte pertinentă la momentul angajării, pentru că este foarte greu de dat afară un om apoi. Un alt element adus de produsul nostru este optimizarea în cadrul unei companii, în cazul în care un angajat nu se potriveşte pe domeniul unde lucrează în prezent“, a declarat Galoş pentru Business Magazin. De asemeni, experții asigură că în urma testelor efectuate, s-a dovedit că MindMi nu poate fi păcălit de nicio persoană.

O altfel de aplicație pentru telefon. Este destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. Unul dintre inventatori este român

in Evenimente/Informatica/Stiri online by

Organizația non-profit Be My Eyes din Danemarca, fondată de românul Anton Korityak, împreună cu alte patru persoane, a investit un sfert de milion de dolari pentru a lansa o aplicația gratuită ”Be My Eyes”, destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. Aplicația își propune să aducă la un loc milioane de oameni din toată lumea, care prin intermediul voluntariatului să ajute persoanele care nu pot vedea, în timp real.

Aplicația dispune de două categorii: persoane văzătoare, voluntarii și persoane nevăzătoare. O persoană cu deficiențe de vedere poate apela la ajutorul voluntarilor în situațiile în care acesta consideră. Spre exemplu, în cazul în care o persoană nevăzătoare are nevoie de ajutor la setarea mașinii de spălat sau pentru verificarea perioadei de valabilitate a unui produs alimentar, pot porni Be My Eyes, care va realiza o legătură video cu unul dintre voluntarii înscriși în aplicație. Voluntarii primesc o alertă pe telefon, iar apoi le comunică persoanelor nevăzătoare ceea ce văd pe ecranul telefonului.

”Be My Eyes” este disponibilă pe App Store, este gratuită și de asemeni dispune și de versiune în limba română. Până astăzi aplicația este folosită de peste 150.000 de voluntari, care ajută aproximativ 16.000 de persoane cu deficiențe de vedere.

Și-a cumpărat un Iphone nou și a descoperit în el un fișier macabru. Internauții cred că e dovada unei crime. VIDEO

in Curiozitati/Evenimente/Extern/Informatica/Stiri online by

Julian Cavalero, un tânăr internaut pasionat de fenomene stranii, a primit un mesaj bizar de la o femeie pe nume Nuvia Odeth. Aceasta îi cere bărbatului ajutorul pentru a investiga un fenomen mai mult decât bizar. Un prieten al tinerei, pe nume Martinez, și-a cumpărat un Iphone nou, aparat care după desigilare avea să producă panică. Telefonul nefolosit și fără aplicații descărcate, decât cele câteva care vin din fabrică, afișează o fotografie a unei femei moarte.

Ca dovadă, tânărul filmează straniul fenomen, putându-se aprecia că telefonul indică că nu există fișiere salvate și cu toate acestea, când camera foto este pornită în stânga-jos a telefonului, unde se pot vedea pozele făcute cel mai recent, apare macabra imagine a unui cadavru.

Telefonul a fost achiziționat dintr-un magazin din El Salvador, America Centrală. Speriat și în același timp ofensat, Martinez a mers să ceară explicații conducerii magazinului. Dat fiind faptul că Iphone-ul mergea impecabil, tânărului i s-a spus să reseteze telefonul, iar imaginea automat trebuie să dispară. Imaginea însă nu a dispărut.

Internautul Julian Cavalero a făcut cunoscut fenomenul și este de părere că la mijloc este mai mult decât o întâmplare stranie. Potrivit lui, dincolo de faptul că cineva dintr-o altă lume încearcă să spună ceva, fotografia ar putea fi probă importantă într-un caz de crimă. Până acum nimeni nu a recunoscut chipul femeii care pare moartă.

video preluat YouTube-Julian Cavalero

1000 de dolari pentru o aplicație care NU FACE NIMIC

in Evenimente/Extern/Informatica/Stiri online by

Dezvoltatorul Armin Heinrich a scos pe piață prin intermediul App Store o aplicație excesiv de scumpă numită ”I am Rich” și care a costat 999,99 dolari. Opt oameni au cumpărat aplicația, care nu făcea nimic după cum și inventatorul ei specifică.„Iconița roșie de pe iPhone-ul sau iPod-ul tău îți va aduce aminte mereu ție și celor cărora le arăți că îți permiți aplicația. Este o lucrare artistică fără nicio funcție ascunsă. După ce o cumperi, o mantra secretă va apărea. Te poate ajuta să rămâi bogat, sănătos și plin de succes”.

Astfel, prin imaginea unui rubin, care era de fapt tot programul, Heinrich face referire la beneficiile ”mantra” ale aplicației, care actuează la nivel psihologic. Mantra se referă la un tip de meditație care se realizează prin repetarea unei silabe, a unui cuvânt sau a unei propoziții pentru a atinge pacea interioară și pentru a alunga gândurile negative. În cazul de față: ”Sunt bogat!”.

Inedita aplicație a fost listată câteva ore, suficiente pentru a-i aduce inventatorul câteva mii de dolari profit, după care Apple a decis să o scoată de la vânzare. În ciuda plângerilor, Armin Heinrich nu a putut fi tras la răspundere pentru că din punct de vedere legal, acesta nu a încălcat nicio lege.

Ai parola asta pe mail sau Facebook? SCHIMB-O chiar ACUM!

in Informatica by

Specialişti în online îi avertizează pe toţi utilizatorii de internet cu privire la pericolul la care se pot expune dacă nu acordă atenţie parolelor pe care şi le stabilesc, în crearea diferitelor conturi online.

Anul 2016 a început în forţă cu o serie de atacuri cibernetice, iar dacă nu îţi doreşti să devii una din victime şi să ai contul de Facebook, mail sau cele de pe alte platforme, compromise, cel mai bine ar fi să îţi analizezi cu atenţie parola.

În ultima perioadă, apar din ce în ce mai des cazuri în care conturile de Facebook şi Yahoo sunt sparte cu uşurinţă de hackeri, aşa că specialiştii din domeniul IT ne recomandă să utilizăm parole cât mai complicate.

Potrivit gizmodo.com, lista celor mai populare parole constă în alegera unor cifre consecutive, de tipul „123456” sau chiar cuvinte precum „password” sau „qwerty”.

Iată cele 25 de parole de care trebuie să te fereşti:

1. „123456” (loc neschimbat)
2. „password” (parolă) (loc neschimbat)
3. „12345” (urcare de 17 locuri)
4. „12345678” (coborâre de un loc)
5. „qwerty” (coborâre de un loc)
6. „123456789” (loc neschimbat)
7. „1234” (urcare de 9 locuri)
8. „baseball” (nou intrată)
9. „dragon” (nou intrată)
10. „football” (fotbal) (nou-intrată)

11. „1234567” (coborâre de 4 locuri)
12. „monkey” (maimuţă) (urcare de 5 locuri)
13. „letmein” (lasă-mă să intru) (urcare de un loc)
14. „abc123” (coborâre de 9 locuri)
15. „111111” (coborâre de 8 locuri)
16. „mustang” (nou-intrată)
17. „access” (acces) (nou-intrată)
18. „shadow” (umbră) (loc neschimbat)
19. „master” (stăpân) (nou-intrată)
20. „michael” (nou-intrată)

21. „superman” (nou-intrată)
22. „696969” (nou-intrată)
23. „123123” (coborâre de 12 locuri)
24. „batman” (nou-intrată)
25. „trustno1” (coborâre de un loc)

Rusia a lansat softul de recunoaștere facială a persoanelor. Aplicația este folosită de infractori

in Evenimente/Extern/Informatica/Stiri online by

Specialistul Maxim Perlin a lansat de curând în Rusia aplicația FindFace, o aplicație online, care dorește să distreze internauții și să ajute la găsirea persoanelor dispărute. Softul este disponibil oricui, acesta fiind integrat în rețeaua de socializare Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook-ului.
Egor Tsvetkov, un tânăr artist a dorit să demonstreze cât de nociv poate fi accesul tuturor la acestă aplicație. A fotografiat persoane la metroul St. Petersburg și apoi le-a găsit acestora cu ușurinţă conturile pe internet. ”În principiu, serviciul poate fi folosit de un ucigaş în serie pentru a-şi găsi victimele sau de un cămătar pentru a găsi un datornic”, a declarat Tsvetkov pentru presa internațională.

Mai mult decât atât, au fost detectați internauți ruși care au folosit FindFace pentru distribuția de material obscen, după ce au identificat identitatea actrițelor din filmele pentru adulți. De altfel, imagini și video cu femeile în ipostaze indecente au fost trimise familiilor acestora.

Potrivit advox.globalvoices.org, Veronica, o figură necunoscută în filmele pentru adulți, este exemplul real în acest caz. Rudele femeii, au primit imagini obscene cu ea și au trăit un șoc, mai ales că nimeni nu cunoștea meseria de actriță XXL a femeii. Veronica și-a exprimat dorința de a da în judecată pe internauți.
Facem tot ce putem pentru a proteja toţi utilizatorii Vkontakte de aceste potenţiale atacuri”, a declarat fondatorul aplicației, subliniind că serviciul FindFace este dispus să ofere informații care să ajute la prinderea celor care hărțuiesc femeile sau comit oricare altă infracțiune prin intermediul softului.

A fost descoperita o noua escrocherie. Atentie pe ce dati click pe Facebook!

in Informatica by

Daca nu sunt atenti, utilizatorii Facebook risca sa cada prada unei noi escrocherii cibernetice.

Utilizatorii sunt ademeniti sa dea click pe videoclipuri cu titluri de genul „My first video”, „My video” sau „Private video”. In continuare, victimele sunt directionate cate un site YouTube fals, unde li se cere sa instaleze o extensie suplimentara pentru a putea urmari videoclipul.

Daca este instalat acest plug-in, o versiune a „Make a GIF”, browserul utilizatorului va fi infectat, iar wall-ul sau de pe Facebook va fi inundat de postari false cu videoclipuri in care sunt etichetati cei din lista sa de prieteni, care vor primi un mesaj, via Messenger, cu acelasi continut daunator.

Malware-ul a fost descoperit in urma unei analize efectuate de firma de servicii de securitate IT ESET.

La inceputul lunii aprilie, sistemele ESET au identificat aceasta amenintare de peste 10.000 de ori in zeci de tari din intreaga lume. Momentan, malware-ul afecteaza doar utilizatorii Chrome, insa nu exista nicio o garantie ca acesta nu se va raspandi si la alte browsere in viitor, spun cei de la ESET. Sursa: ziare.com

1 2 3 6
Go to Top

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web

loading...