Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Vă răsuciţi în pat, nu vă vine somnul şi nu ştiţi de ce? Tulburările de adormire şi din timpul somnului influenţează în mod deosebit starea dumneavoastră de a doua zi!

in Sanatate

Insomnia este o dereglare a somnului care nu este provocata de cauze corporale cunoscute. Dereglarile somnului conditionate corporal sunt desemnate in functie de cauza lor, ca de exemplu sindromul de apnee in timpul somnului sau simndroomul Restless-Legs, chiar daca ceste tablouri clinice ale bolii pot duce la dereglari de adormire si in timpul somnului intocmai ca la insomnie. In cadrul diagnosticarii insomniei somnul este dereglat in pemanenta si aceasta este vazuta drept indispozitie principala. De asemenea, somnul est dereglat chiar si in cele mai favorabile conditii din mediul inconjurator si dispozitia generala din timpul zilei este influentata negativ.

Insomnia psihoreactiva este o dereglare a somnului de care se pare ca a fost atinsa marea majoritate a oamenilor macar o data. Somnul dereglat trebuie inteles ca o reactie la o situatie acuta sau durabila de impovarare. Dupa trecerea acesteia somnul ar trebui sa se imbunatateasca. In majoritatea cazurilor este vorba de o criza sociala, ca de exemplu o cearta, o situatie de maltratare sau un examen. Sentimental de a mai fi limitat in privinta capacitatii de performanta si a fortei de rezistenta datorita somnului prost poate intensifica, la randul sau, dereglarea somnului. De aici se vede ca somnul nu este un process fiziologic sensibil, care poate fi influentat de factori exteriori, dar in special de stari psihice.

Multi oameni nu sunt constienti de aceasta legatura dintre stres si somnul dereglat. Aceasta din mai multe motive, dintre care unul este, de exemplu, negarea. Ceea ce inseamna ca stresul ca atare nu este perceput. Adesea se argumenteaza ca “si ceilalti trebuie sa faca fata unor astfel de situatii”. Aceasta lipsa de percepere a stresului are desigur si o functie de protectie, urmand sa ocroteasca psihicul de capitularea prea rapida. Astfel, capacitatea de a rezista la acumularea temporara a multor factori de stres (ca de exemplu constructia unei case, cresterea si educarea copiilor sau ingrijirea cuiva apropiat) este intru totul valoroasa. In orice caz, in astfel de cazuri dereglarile somnului ar trebui sa fie recunoscute drept semnal de avertizare la suprasolicitare.

In cazul insomniilor psihoreactive trebuie prelucrat factorul de stres fundamental. Nu se poate intotdeauna iesi fara nicio consecinta dintr-o situatie impovaratoare, dar ea poate fi recunoscuta drept cauza a somnului dereglat si a altor indispozitii si omul trebuie sa incerce sa o indeparteze. In multe intreprinderi, scoli si universitati exista locatii de consiliere psihologica, si oamenii pot face apel la ajutorul oferit acolo. Uneori ajuta o psihoterapie pe termen scurt.

Insomnia paradox este o dereglare a somnului care poate fi diagnosticata doar intr-un laborator de cercetari asupra somnului si ea inseamna ca somnul “masurat” este vizibil subestimat sau chiar deloc amintit. Cei afectati afirma ca au dormit prost sau deloc si ca au stat treji in pat toata noaptea. Intr-un laborator de cercetari asupra somnului se poate vedea discrepanta dintre somnul masurat sic el considerat subiectiv ca fiind dormit. Somnul nu este minimalizat in mod intentionat, cei afectati sufera chiar imens si consulta adesea un medic dupa altul. In mod interesant, acesti pacienti sunt uneori marcati mai puternic de oboseala si tulburari de concentrare pe timpul zilei decat pacientii care dorm realmente prost. Somniferele pot imbunatati doar temporar aceasta perceptie incorecta. Dereglarea perceperii somnului este tot mai mult luata in serios in ultima vreme in cadrul cerecetarilor clinice si exista preocupari pentru eleborarea unor programe terapeutice speciale.

Cercetarile asupra somnului au relevant faptul ca noi percepem in mod deformat somnul. Astfel, xperimentele de trezire au aratat ca persoane sanatoase erau convinse ca au stat treze, pe cand, in conformitate cu inregistrarile facute asupra somnului, ele dormisera. Aceasta deformare a perceperii somnului explica si de ce unii oameni nu isi observa somnul, desi s-a putut dovedi ca ele au dormit. Aceasta situatie devine, desigur, periculoasa in cazul in care persoanele respective nu au voie sa doarma, de exemplu in cazul prefesiilor cu sarcini de supraveghere, in care chiar o scurta atipire poate avea consecinte fatale. Un alt motiv al aprecierii minimalizate a somnului il constituie fazele frecvente de trezire. Omul nu isi poate aminti fazle de somn, iar fazele de veghe sunt alaturate in amintirea sa intr-o stare continua de veghe. Asa se creeaza impresia ca omul ar fi stat treaz toata noaptea sau macar jumatate de noapte.

Insomnia psiho fiziologica este o dereglare a somnului care se mentine de la sine. Ea este o alternanta intre somnul dereglat, observarea plina de teama si incordarea corporala crescuta. Atunci cand omul doarme prost este oboist a doua zi si nu se poate concentra. Acesta experienta neplacuta este depozitata in creier si ea se reactiveaza in urmatoarea noapte cu dereglari de adormire. De aici incolo exista doua parcursuri posibile: fie aceasta situatie se reia fara sa aiba consecinte asupra sanatatii, fie ia nastere teama ca omul nu va mai beneficia niciodata de un somn bun si ca el este expus consecintelor dereglarii somnului fara sa poata primi vreun ajutor in aceasta privinta.

Consecinta unui somn nocturn dereglat este o senzatie de discomfort de-a lungul zilei. Aceasta traire poate duce la o teama fata de consecintele asupra capacitatii de performanta aflate in scadere, deci implicit si a calitatii vietii, si la teama ca aceasta lipsa de somn nu va inceta. Ia nastere o atitudine de asteptare, de genul: “in noaptea asta iarasi nu voi dormi” si “Maine imi va merge iarasi rau”. Aceasta atitudine este insotita de o incordare corporala sporita. Teama si asteptarile negative duc la o atitudine care poate inrautati realmente somnul obisnuit. Multe persoane afectate de insomnia psihofizilogica incep sa faca systematic lucruri care impidica somnul. Acest model comportamental amplifica cercul vicios realizat din teama, incordare si somn perturbat.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate