- Nitroceluloza
Se obtine prin nitrarea celulozei cu amestec nitrant. Este atacata doar de acizi concentrati. Se fabrica la noi in tara la Fagaras si Victoria .
Procent azot, % | Produs finit obtinut din nitroceluloza |
12-13.5 | Pulberi fara fum |
10.5-11.5 | Mase plastice |
11.5-12 | Lacuri |
- Celuloidul
Contine 75% nitroceluloza si 25% camfor. Este un material termoplastic (se prelucreaza usor) si inflamabil.
Din celuloid se obtin obiecte tehnice sau de larg consum transparente, translucide sau opace. Se fabrica la Fagaras.
- Lacurile nitrocelulozice
Denumire comerciala: DUCO
Se obtin prin dizolvarea nitrocelulozei in acetona, alcool sau esteri si adaugarea de diluanti si plastifianti.
Se folosesc la fabricarea filmelor cinematografice (inflamabile); inlocuite cu cele din acetat de celuloza.
- Acetat de celuloza
Este fabricat din celuloza, acid acetic si anhidrida acetica (printr-o reactie catalitica).
Utilizari: materiale plastice, fibre, lacuri, geamuri de siguranta, lentile pentru ochelari de protectie, fire si fibre artificiale.
- Etil celuloza
Este un ester al celulozei. Se utilizeaza la fabricarea lacurilor, pielii sintetice, adezivi. Este izolant electric din cauza proprietatilor sale.
- Produsi de regenerare a celulozei
- Vascoza: fibre si foi (celofan)-la fabricarea cordului pentru anvelope (Bucuresti si Braila).
- Fibre cupro-amoniacale.
7. Bateria ecologica
Un grup de cercetatori de la Institutul Politehnic Rensselaer din Troy – New York, SUA au descoperit un nou substrat pentru bateriile viitorului: hartia. Ei au realizat o baterie de marimea unui timbru postal (atat grosime cat si suprafata) care poate alimenta un led sau un mic ventilator.
S-au folosit nanotuburi de carbon in grosimea foitei de celuloza, ce actioneaza ca electrozi. In jurul acestora, structura hartiei este imbibata intr-o substanta cu rol de electrolit. Si pot fi folosite orice substante care conduc cat de putin electricitatea, inclusiv saliva sau sange (de unde se nasc si foarte multe aplicatii medicale, aceste baterii de hartie putand fi implantate in corpul uman, unde ar functiona pentru o durata nedeterminata de timp).
Aceste baterii pot functiona intre -73 si 150 ºC, si pot fi imprimate printr-un procedeu foarte asemanator celui folosit la hartia normala. Culoarea neagra este data de nanotuburile de carbon, desi bateria contine 90% celuloza (alba).
Intre celelalte avantaje ale acestor baterii se numara faptul ca pot functiona atat ca o baterie normala, oferind curent intr-un mod constant pe o anumita durata de timp, cat si ca un supercapacitor, oferind toata energia intr-un timp scurt. In plus, aceste baterii pot fi supraadaugate, pentru o capacitate superioara. Avantaje mai evidente sunt flexibilitatea, masa extrem de redusa, si posibilitatea de a se “decupa” in orice forma dorita.
8. Brichetarea
Presa de brichetat de mare capacitate
Este operatia in urma careia rezulta brichete (forma geometrica regulata) prin aglomerare, presare sau comprimare a materialelor marunte sau pulverulente.
Scopul acestei operatii: transport, folosire si prelucrare ulterioara.