Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Varrooza

in Agronomie

Manifestare : vitalitate slabã a familiei , depopulare , familia pãrãseste toamna stupul ; puiet „pestrit” ( dispersat ) , larve moarte în celule , pe nimfe ( ca si pe corpul trântorilor si albinelor ) se pot observa parazitii ; albine subdezvoltate , fãrã aripi sau picioare , cu aripi , torace si abdomene deformate , incapabile de zbor , apar defecte în constructia fagurilor ,recunoasterea între albine este deterioratã si li se mãreste agresivitatea ;

Cauza : gamasidul Varroa jacobsoni ( destructor ) –femela arecorpul ( în forma de elipsã ) de 1,1 mm lungime si 1,6 mm lãtime , culoare maro , depune 2 – 6 ouã într-o celulã la 7 zile dupã ponta mãtcii , preferã larvele de trântor si trântorii tineri ; doar 10 – 30 % din varroa sunt prezente pe albine si trântori ; 10 femele în martie au 300 urmase în august apoi 300 ( numãr de paraziti periculos pentru familia de albine ) primãvara au 2500 – 3500 urmase toamna ; rãspândirea se face prin desprindere de pe trântori si de pe albine ( rãtãcite , hoate , culegãtoare … ) – varroa rezistã pe flori 5 zile asteptând o nouã albinã-gazdã ( stupina bine tratatã vecinã cu o stupinã puternic infestatã înregistreazã primãvara 30 – 50 varroa / familie )

Consecinte : inflamatii ale tesutului epitelial , spolierealarvelor de proteine , oligoelemente si hormoni , toxicitate produsã prin putrefactia larvelor care n-au eclozionat si infectii cu bacterii si virusuri ( virusul paraliziei acute , virusu laripilor deformate , virusul aripii înnorate , virusul botcilor negre … ) .

 

 

Combatere :

1) eliminarea puietului de trântor colectând fagurii din ramele clãditoare o datã la 8 – 10 zile ; distrugerea totalã a puietului si adultilor de trântor duce la înmultirea trântorilor deoarece albinele transformã celule de lucrãtoare în celule de trântor compensând eliminarea uneia din componentele familiei ; dupã ce consumã hemolimfa nimfelor de trântor ucise albinele îsi diminueazã activitatea melificã .

2) în familii cu matcã tânarã este crescut mai putin puiet detrântor si implicit familia este mai putin infestatã cu varroa .

3) formarea roiurilor pe bazã de ou (cu faguri in care se aflã numai ouã si cu albine ) si tratarea albinelor cu acaricide .

4)selectia familiilor de albine care încep sã manifeste comportament de apãrare împotriva varroa : „dansuri de curãtire” a albinelor parazitate pentru atragerea curãtitoarelor , îndepãrtarea acarienilor de pe fagurii cu puiet , detectarea si înlãturarea acarienilor din celulele puietului .

5) hrãniri si pulverizãri cu sirop de cimbru (contine 0,6%timol care este toxic pentru varroa ) si sirop de mentã ( contine 1,2% mentol care este repulsiv pentru varroa ) .

6) tratamente cu vapori din 200 ml acid formic (85%) înaugust si pulverizãri cu acid lactic ( 3,5% ) sau acid oxalic ( 4,2% ) în octombrie .

7) la temperaturi cuprinse între +37°C si +46°C varroa îsi înceteazã ouatul , cad de pe albine si ouãle lor sunt distruse .

8) pudrarea cu pulbere de zahãr (particule de zahãr mai micide 0,005 mm ) dar zahãrul ajuns între segmentele corpului albinelor prin presiune osmoticã absoarbe lichidul si provoacã moartea albinelor .

9 ) Mavrirol (benzi textile cu 0,24 g tau-fluvalinat ) : douã bucãti( de 25 cm ) de bandã se tin 7 zile pe spetezele superioare apoi 45 zile primãvara si 90 zile toamna-iarna între rame .

10)Varachet( amitraz C.E. 20% ) .Dozare: 2 picãturi / corp destup multietajat , 3 picãturi / corp de stup Dadant si 4 sau 5 picãturi / corp de stup orizontal ( în functie de volumul stupului – se tine seamã doar de diafragmele separatoare ( oarbe ) – nu în functie de puterea familiei ; ! supradozare = intoxicatia albinelor ) . Administrare : picãturile se aplicã distantate pe banda de hârtie , îndoitã pe lungime , care se aprinde la ambele capete , se introduce in stup ( pe bucãti de plasã de sârmã sau de tablã ! +350°C ) si se închide urdinisul pentru 15 – 20 minute  ( eficacitatea depinde de etansitatea stupului – stratul de propolis intact de cel putin 5 zile ) .

 

 

Tratamente : dimineata sau în amurg la temperaturi mai mari de + 12°C 2-ã între 15 martie si 15 aprilie si 4 între 15 august si 15 octombrie ( eficientã maximã se obtine înlipsa puietului cãpãcit ) .

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Agronomie

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web