Veneția

in Stiri online/Turism

Veneția este principalul oraș al regiunii Veneto și al Italiei nord-orientale. Veneția este capitala provinciei cu același nume și număra 264.534 locuitori. Întregul oraș și întreaga lagună au fost declarate în 1979 patrimoniu al umanității de către UNESCO.
Republica Veneția, cea mai mare putere navală a Europei timp de 800 de ani, a fost și este cunoscută și sub următoarele nume: „Republica Sfântului Marcu” (La Repubblica di San Marco), „Republica Leului” (La Repubblica del Leone), „Prealuminata” (Serenissima) etc. Așezată la granița culturală cu Imperiul Bizantin, Veneția și-a dezvoltat un puternic spirit de independență care a dus la formarea unui oraș stat.

Azi orașul Veneția este împărțit în șase părți, numite sestiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio și Castello, cuprinzând 118 insule si 354 poduri. Piața San Marco poate fi considerată „centrul centrului” orașului, una dintre cele mai frumoase din lume. Aici se găsește Bazilica San Marco, Palatul Ducal (Palazzo Ducale) și campanila bazilicii. Un alt simbol al orașului este Podul Rialto pe care se găsesc magazine.Alte importante monumente venețiene sunt: Arsenalul (Arsenale di Venezia), Bazilica Santa Maria della Salute și Bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari.

piata san marco
Piața San Marco este dominată de catedrala cu același nume, devenită în scurt timp unul dintre simbolurile Veneției, alături de gondole. Construită în anul 828 de catre dogele Giustiniano Participazio în stil bizantin, avea rolul de a adăposti moaștele Sfantului Marc Evanghelistul, protectorul orașului.

În fața catedralei veghează atent Clopotnița San Marco, care măsoară 97 metri în înălțime. A fost construită în 1540, iar funcționalitatea sa era de supraveghere și de observație. Cel mai cunoscut “gardian” al său este Galilei, care profita de înălțimea turnului pentru studiile și observațiile sale.

palatul dogilor
Palatul Dogilor, aflat în imediata apropiere a catedralei San Marco, este al doilea palat construit pentru a servi drept reședință a dogilor. Prima construcție a fost ridicată în vremea în care Veneția era republică independentă și a fost distrusă în 976 într-un incendiu foarte puternic împreună cu prima catedrală San Marco. Actualul palat datează din 1340 și a găzduit dogii până în anul 1789. Aici se luau cele mai importante decizii, legislative, executive și judiciare, toate acestea fiind manipulate de către doge, care era ales, cel puțin teoretic, pe viață. În practică, mulți dintre ei erau forțați să abdice cu mult înainte ca legea naturii să-și spună cuvântul.
În trecut, Palatul Dogilor cuprindea toate închisorile Veneției, iar condițiile din aceste închisori erau departe de a fi umane. Cel mai celebru fugar, si singurul de altfel, este Giacomo Casanova.

podul suspinelor
O scurtă plimbare de-a lungul cheiului vă va conduce către celebrul Pod al Suspinelor, care leagă vechile închisori de celulele de interogare din Palatul Dogilor. Numele a fost inspirat de suspinele condamnaților, care în momentul în care traversau podul își petreceau ultima clipă de libertate.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.