VIDEO CUTREMURĂTOR: Un băieţel de un an şi opt luni şi o fetiţă de trei ani dorm îngheţaţi, sub folii de plastic

in Stiri online de

Un băieţel de un an şi opt luni şi o fetiţă de trei ani sunt ţinuţi într-o colibă de celofan situată la 200 de metri de Primăria Lupeni. Se pare că aici locuiesc încă de când s-au născut. Primăria municipiului Lupeni şi Direcţia pentru Protecţia Copilului Hunedoara s-au sesizat abia după ce cazul a devenit public.

Duminică seara, pe o reţea de socializare, Ionuţ Caloean a postat un filmuleţ în care arată în ce condiţii îngrozitoare trăiesc doi copii mici: Damian (1 an şi 8 luni) şi Delia (3 ani). Cei doi micuţi locuiesc împreună cu bunicul, Andrei Mihoc, şi tatăl lor, Sandu Porumboiu, într-un adăpost improvizat căruia nici măcar colibă nu i se poate spune, pentru că e „construit” din cartoane, placaje, folii de material plastic şi stinghii de lemn, sub două conducte de termoficare, aproape de sediul Primăriei Lupeni.

În decembrie 2015, copiii erau tot în colibe

„În urmă cu un an am mers prima dată acolo. Băiatul avea opt luni şi fata doi ani. Era chiar în decembrie, înainte de Crăciun. Le-am dus ce-am putut, alimente şi haine. Apoi nu m-am mai interesat de caz pentru că eram convins că acei copii au fost mutaţi într-un loc cât de cât decent, nu puteam să-mi imaginez că ar putea să stea acolo, mai ales iarna. Acum o săptămână, la biserică, în Uricani, oraşul în care locuiesc, s-a făcut un anunţ legat de situaţia din acele colibe de lângă Primăria Lupeni. Imediat mi-am dat seama despre ce e vorba. Am mers din nou acolo sâmbătă, duminică şi luni. Copiii erau tot acolo. E incredibil în ce mizerie şi în ce frig sunt ţinuţi. Sunt acolo şi câini şi pisici şi şobolani. Le-am spus şi bunicului şi tatălui copiilor că un prieten de-al meu le pune la dispoziţie un apartament în Uricani şi că nu trebuie să plătească nimic. I-am rugat chiar să accepte oferta măcar până trece iarna. M-au refuzat. Nu vreau să-mi fac un păcat spunând asta, dar eu am impresia că acei oameni vor să stea acolo şi-i ţin acolo şi pe copii cu ei doar ca să fie ajutaţi, să primească de pomană. Dacă-ţi iubeşti cu adevărat copiii, nu-i ţii în asemenea condiţii”, spune Ionuţ Caloean.

Funcţionari enervaţi

Autorul filmuleţului postat pe Internet mai spune că i se pare de-a dreptul aberant că situaţia copiilor ţinuţi în colibele din apropierea sediului Primăriei Lupeni este nerezolvată, deşi adăposturile au apărut în zonă cu vreo patru ani în urmă: „Bine că se aude în oraşul vecin, dar tu, Primărie, nu auzi şi nu vezi ce se întâmplă la doi paşi. E impardonabil. Mai mult, cei de la Asistenţa Socială din Primăria Lupeni păreau a fi interesaţi mai mult de cine şi de ce a filmat acolo, decât de cazul în sine”.

Luni dimineaţa, un alt tânăr din Valea Jiului, Adrian Sergiu Aparascăi, după ce văzuse filmarea de pe Internet a mers în zonă cu mâncare şi ceai cald. „I-am luat pe copii şi i-am dus la Urgenţă, pentru că erau răciţi-cobză, aşa păreau. Sunt slabi, vai de capul lor, săracii. La Urgenţă, doamna doctor de acolo, normal, a sunat la Asistenţa Socială. Când a auzit, tatăl copiilor i-a luat şi-a plecat cu ei din spital. Am mers apoi la biroul de Asistenţă Socială de la Primăria Lupeni. Un angajat de acolo a venit cu mine, la acele adăposturi. I-am găsit pe cei doi copii desculţi, umblând prin noroi. Domnul de la Primărie mi-a spus că el nu poate face nimic pentru că acei copii figurează ca domiciliind într-un apartament, împreună cu mama lor. Ba chiar mi s-a părut că-l enervează insistenţele mele”.
Direcţia anchetează, Primăria demolează

Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Hunedoara a aflat abia ieri despre cazul de la Lupeni şi, se pare, marţi la amiază încă nu deţinea varianta corectă a tuturor informaţiilor: „Colegii mei sunt acum în teren, la Lupeni, pentru a face verificări. Din ce ne-au comunicat colegii de la Primăria Lupeni, rezultă că acei copii erau, de fapt, plimbaţi de la mamă la tată. Mama lor deţine o locuinţă socială, iar copiii s-ar fi aflat în vizită la tatăl lor (Ionuţ Caloean spune că i-a văzut pe cei doi micuţi în colibe şi acum un an, dar şi trei zile consecutiv, sâmbătă, duminică şi luni – n.red.). După ce colegii mei se întorc cu rezultatele verificărilor lor, vom vedea mai clar cum stau lucrurile şi dacă se impune sau nu vreo măsură suplimentară de protecţie pentru cei doi copii”.

Viceprimarul Lupeniului, Iacob Mesaroş, declară că va monitoriza personal toată situaţia: „Ştiu despre ce este vorba, acum m-aţi prins pe teren, la lucrări de asfaltare, dar vă asigur că voi monitoriza personal rezolvarea situaţiei, iar acele adăposturi improvizate vor fi demolate chiar începând de mâine”.

Sursa: glasul-hd.ro

loading...
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Ultimile din Stiri online

Daţi-ne un "LIKE":Ne urmaresti deja? Poti inchide aici
Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web