VIDEO! Fum de grătare, băuturi scumpe și mese îmbelșugate, printre mormintele unui cimitir

in Evenimente

Luni dimineață, sute de romi au luat cu asalt cimitirele din Buzău, pentru a le vesti morţilor Învierea lui Hristos. De „Paştele Blajinilor”, o tradiție păstrată cu sfințenie în zona Munteniei, grătarele pline cu mici și friptură au sfârâit încontinuu, iar mesele au fost încărcate cu bucate şi băuturi scumpe.

Sărbătoarea, considerată un moment de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii împreună cu cei trecuţi în lumea drepților. Paștele Blajinilor se sărbătorește la o săptămână după Paşti.

În cimitirul „Sfântul Gheorghe” din Buzău, grătarele s-au aprins dis-de-dimineață. Preoții au sosit și ei, rând pe rând, pentru a binecuvânta bucatele și pentru a-i pomeni pe morții ai căror urmași au ținut să le aducă o pioasă amintire.

Romii spun că este neapărat necesar ca, în această zi, în cimitir să fie aprinse grătarele, deoarece fumul ar ajunge la cei din lumea de dincolo, care așteaptă o bucată de friptură, un cârnat sau un mititel.

Dacă unii au venit doar pentru a împărţi pachete, altii au întins mese pline cu bunătăţi. Romii au cumpărat de toate şi nu s-au uitat deloc la bani. La mesele bogate au fost invitaţi şi oamenii nevoiaşi, care au plecat acasă cu sacoşe pline cu pomană. Sursa: Reporterbuzoian.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.