Vine NOAPTEA STRIGOILOR. Să vă ungeți tocurile casei cu usturoi!

in Spiritualitate/Stiri online de

Sfântul Andrei, unul dintre apostolii lui Iisus este prăznuit de credincioși pe 30 noiembrie. Numele Andrei derivă din  Andreas, un cuvânt grecesc care înseamnă „viteaz” sau „bărbătesc”. 

 Această zi de Sfântul Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă care se încheie în ianuarie de Sfântul Ion.

 Denumirea populară  a acestei zile este de „Ziua lupului”, o zi în care nu se lucrează pentru ca lupii să nu atace vitele și oamenii. Femeile nu fac muncile casnice: nu torc, nu mătură, nu scot gunoiul din casă, nu curăță grajdurile, nu se piaptănă, nu fac zgârieturi, nu dau de pomană și nu dau nimic de împrumut. Toate acestea au rolul de a limita acțiunea dăunătoare a lupilor .

  Noaptea care precede această zi, noaptea de 29 spre 30 noiembrie, ajunul de Sfântul Andrei este considerată ca fiind unul dintre momentele în care bariera dintre văzut și nevăzut se ridică și pot să fie obținute informații despre anul care vine, dar și noaptea în care interferează planurile malefice cu cele benefice.

 Pentru a prevedea cât de rodnice vor fi livezile și ogoarele, oamenii aduc în casă crenguțe de vișin care dacă sunt puse în apă și înfloresc până de Crăciun arată că anul următor este un an bogat. Și grâul semănat în vase, dacă încolțește până la Crăciun simbolizează bogăția.

 În tradiția populară se spune că în noaptea ajunului de Sfântul Andrei lupii se adună, pot să vorbească( cel care îi aude va muri) și că apar strigoii.

 Strigoii reprezintă spiritele celor morți, care nu au ajuns pe tărâmul de dincolo și care în această noapte devin periculoase, distrugătoare, aduc calamități, boli, nefericire și uneori chiar moartea.

 Strigoii își părăsesc în somn corpul și ies din casă pe ușă sau pe horn. Se rostogolesc de trei ori pentru a se întrupa într-un animal (lup, câine, pisică, berbec, porc, găina, broască), apoi încalecă pe melițe, butoaie, cozi de mătură și merg la locuri necurate (între hotare, răspântii de drumuri, poieni din păduri) unde se întâlnesc cu strigoii morți. Acolo redevin oameni și se bat cu limbile de meliță pană când iese învingător unul dintre ei, care le va fi conducător un an de zile. Strigoii-oameni a doua zi, se cunosc după zgârieturile de pe față.

 În apărarea gospodăriei de duhurile rele, este folosit usturoiul zdrobit cu care se ung ușile și ferestrele caselor, grajdurile, cotețele sau se atârnă la streșini usturoi împletit în cununi.

 Pentru ca duhurile să nu intre în casă după mâncare, se împrăștie în curte firimituri de pâine și se aprind candele lângă icoane. Pentru a fi apărate, animalele sunt hrănite cu mâncare în care li s-a pus busuioc sfințit și adăpate cu apă în care s-a pus agheasmă.

 Fetele care vor să-și viseze ursitul, dorm cu busuioc sub pernă sau mănâncă o turtă specială, sărată, pentru ca cel predestinat să le aducă un pahar cu apă în vis.

Buzau, Sfantul Andrei

loading...
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play