Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Vulcan activ cu vechime de 6 600 de ani gata sa erupa!

in Articole

Acest vulcan se află în sudul Islandei și are altitudinea maximă de 1488. Ultima erupție a avut-o pe 28 .02.2000. Fiind situat într-o crăpătură vulcanică de 40 km lungime, Hekla constituie un vulcan activ și are o vechime de circa 6 600 de ani.

Documentele istorice, atestă că au avut loc erupții vulcanice în anul 1104 urmate de alte 20 de erupții până în anul 1991. Geologii afirmă  ca s-a produs o erupție puternică cu un volum de lavă  de 15 km3 la sfârșitul ultimei glaciațiuni. Norii de cenușă vulcanică au fost transportați de  vânt la distanțe mari. De multe ori erupțiile vulcanice au fost însoțite de topirea unor ghețari , fapt ce a generat inundații la baza muntelui. În ianuarie 2010  au fost observate suprafețe din apropierea vârfului lipsite de zăpadă, fapt ce evidențiază  că  avea activitatea vulcanică , lava vulcanului ajunsese la același nivel ca cel la  care vulcanul a avut și alte erupții.

În martie 2013 atenția seismologilor a fost atrasă de numeroase cutremure mici care s-au produs la  11km NE de vulcan

Deși Islanda a raportat o activitate seismică puternică la acest vulcan, seismologii au spus că erupția nu este iminentă. Producerea ei insa nu poate fi prognozata din timp. Acest fapt s-a constatat si la eruptiile anterioare

Autoritățile islandeze au modificat  în ultimii doi ani, nivelul de avertizare, îndeosebi pentru transportul aerian, ca urmare a intensificarii vulcanismului. Nivelul de alertă pentru activitățile aeriene  în prima parte a anului  fost ridicat de la „verde” la „galben”, ca măsură de precauție, din cauza „activităților seismice neobișnuite” din zona vulcanului.

Suprafețe întinse  ale regiunii vulcanice erau acoperite cu păduri și pajiști montane. Erupțiile repetate și activitățile antropice au schimbat foarte mult aspectul peisajului. Astazi sunt suprafețe instabile care pot fi afectate de eroziune de aceea Islanda are in derulare un proiect de reîmpădurire a unor regiuni.

Vulcanul este un important punct de atracție turistică pentru cei care doresc să vadă craterul, roci de natură vulcanică și un relief specific.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate