Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ziua Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, a fost declarată sărbătoare națională

in Articole/Evenimente/Istorie/Stiri online

Decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională a fost semnat de președintele României, Klaus Iohannis cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la acest important moment al istoriei țării noastre.
Scurt istoric: În anul 1918, pe 27 martie, Sfatul Țării, a votat Unirea Basarabiei cu România. Astfel, prima provincie dintre provinciile istorice care s-a unit cu România a fost Basarabia. Procesul Marii Uniri s-a finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureș și Crișana au decis, la rândul lor, Unirea cu țara.
Odată cu pactul secret Ribbentrop-Molotov, pe 28 iunie 1940, Rusia a anexat iarăși Basarabia și efectele Unirii au fost astfel anulate, după 22 de ani.
Conform legii promulgate astăzi de președintele țării, Ziua Unirii Basarabiei cu România poate să fie marcată prin organizarea de evenimente și manifestări publice și cultural-științifice dedicate acestei sărbători, iar autoritățile centrale și locale le pot sprijini logistic și material.

Loading...
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Articole

Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web