20 la sută dintre români cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate. Concluzia îngrijorătoare aparţine unui studiu epidemiologic “Obezitatea în România (ORO) – Prevalenţa obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România”, lansat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii.
Conform cercetărilor, bărbaţii sunt mai afectaţi de obezitate decât femeile: 23% dintre bărbaţi, faţă de 20,3% dintre femei sunt obezi, iar supraponderali sunt 41,6% dintre bărbaţi comparativ cu 24,7% dintre femei.
Analiza arată că rata de obezitate creşte odată cu înaintarea în vârstă: în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea are o prevalenţă de 9,9%, procentul creşte la 30,1 la grupa de vârstă 40 – 59 de ani şi ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 ani.
În ceea ce priveşte factorii care determină gradul de obezitate, studiul arată anumite componente ale stilului de viaţă care vă fac să vă protejaţi împotriva creşterii în greutate. Astfel, sunteţi sfătuiţi să acordaţi activităţii fizice moderate sau intense un număr crescut de zile pe săptămână, să aveţi un program de alimentaţie ordonat cu 3 mese pe zi, să consumaţi cantităţi de alimente moderate, cu peşte, legume, fructe şi ulei de măsline.
Obezitatea este împărţită ca frecvenţă şi pe regiuni: în primul rând, contrar aşteptărilor, la sat sunt întâlnite mai multe persoane foarte grase decât la oraş, unde tentaţiile alimentaţiei fast-food sunt mai mari. În plus, în Banat, Crişana şi Transilvania, rata obezităţii este de 18,8%, faţă de Moldova, unde ponderea este de 23,8%. În Oltenia şi Muntenia, prevalenţa obezităţii este aceeaşi cu cea înregistrată la nivel naţional – 21,3%.
Tot în Moldova este şi rata cea mai mare de persoane cu supragreutate – 33,4%, media pe ţară fiind de 31,1%. În Oltenia şi Muntenia prevalenţa supraponderii este de 32,2%, în timp ce în Banat, Crişana şi Transilvania este de 28%.
Demarat în vara anului trecut, studiul a fost realizat de o echipă de opt medici cu specializare în diabet, nutriţie şi boli metabolice, echipă coordonată de Gabriela Roman.
Cercetarea a inclus un eşantion de aproximativ 2.100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Suceava, Timiş.