Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

5 mituri legate de îngrijirea corectă a gurii

in Sanatate

La medic nu mergem, însă urmăm cu sfinţenie sfaturile primite de la neavizaţi. Iar când vine vorba despre îngrijirea danturii, ne credem atotştiutori.

Nici domeniul stomatologiei nu a scăpat de prejudecăţile neaoşe. Există mituri adânc înrădăcinate, care, din pacate, pot pune sănătatea în pericol. Şi ne împiedică să ne îngrijim gura corespunzător.

MITURI DE CARE POŢI SĂ UIŢI

Când crezi că le ştii pe toate şi că, dacă nu le ştii tu, le găseşti pe net, atunci e bine să te informezi cu adevărat. Căci numai specialiştii au răspunsurile potrivite pentru problemele tale medicale. Iata cum stomatologul spulberă câteva mituri.

PARODONTOZA SE MOŞTENEŞTE

Ei bine, nu e deloc aşa. “Parodontopatia marginală cronică, numită şi parodontoza, are în proporţie de 8% cauză genetică. La 80% dintre pacienţi, cauza principală este igiena dentară incorectă sau înghesuirile dentare”, explică dr. Mihaela Dan. Chiar şi cei expusi genetic la apariţia bolii pot amâna acest moment cu ajutorul vizitelor periodice la medic, cu îngrijire adecvată şi cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie.

DETARTRAJUL FACE DINŢII MAI SENSIBILI

Unele persoane evită detartrajul, considerând că produce sensibilitate dentară, că zgârie smalţul şi afectează gingiile. Însă înlăturarea tartrului nu face decât să protejeze gura. “E posibil să apară sensibilitate în timpul detartrajului. Însă se întâmplă doar când încercăm să îndepărtăm tartrul de sub nivelul gingiei, extrem de dăunător. Acumularea de tartru duce la retracţia gingivala, dezgolirea rădăcinii şi la parodontoză. Aşadar, evitarea detartrajului este cauza sensibilităţii dentare, nu procedura în sine”, spune dr. Mihaela Dan.

GINGIILE CARE SÂNGEREAZĂ NU SE SPALĂ

Multe persoane evita să folosească periuţa acolo unde gingia sângerează. Or, sângerarea vine tocmai din cauza resturilor alimentare şi a plăcii bacteriene. “E recomandat să insistăm cu periajul şi folosirea aţei dentare tocmai acolo unde gingia sângerează”, explică dr. Mihaela Dan.

SPĂLATUL PE DINŢI E MAI BUN DIMINEAŢA

Aşa crede lumea. Că e mai important să ne spălăm pe dinţi dimineaţa, înainte să ne întâlnim cu alte persoane, decât şi seara. Or, cel mai important periaj e cel de seara. Căci astfel bacteriile se vor hrăni, toată noaptea, cu resturile rămase între dinţi. Şi vor elibera toxine.

SCOBITOAREA ESTE DE MARE FOLOS? FALS!

“Folosirea scobitorilor este extrem de dăunătoare. Rănesc, zgârie şi desprind gingia de pe dinte. Dacă scobitoarea este folosită frecvent, cu timpul, gingia se retrage, fără a mai creşte la loc. Se vor acumula acolo şi mai multe resturi alimentare. În alte cazuri, nu face decît să împingă o parte dintre resturile alimentare şi mai adânc sub gingie. Mult mai utilă este aţa dentară. Manevrată cu atenţie, nu va răni gingia şi reduce riscul de carie şi parodontoză.” (Dr. Mihaela Dan)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate