Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

885.000 de kilometri de cablu întinși pe toată planeta! De aici vine INTERNETUL.

in Informatica

Lumea nu mai este atât de mare pe cât ne imaginam cândva. Nu doar că întregul Pământ este supravegheat de sateliți în fiecare secundă, dar în același timp suntem mai conectați ca niciodată, mulțumită sutelor de mii de cabluri plasate sub oceanele lumii.

De fiecare dată când vizitezi o pagină de Internet, mai ales dacă se termină cu ”.com”, e foarte posibil ca informația pe care o primești pe ecran să treacă cu viteza luminii prin cabluri aflate sub oceanul Atlantic sau Pacific, fără să îți dai seama de asta nici măcar o secundă. Cei de la Business Insider au făcut o animație interesantă care arată unde sunt plasate toate cablurile care îți țin Internetul în picioare

618x348_14551125860d34f3f3

Începând cu a doua jumătate a secolului XIX, lumea a început să fie din ce în ce mai conectată. Dacă primul cablu a fost tras pe sub Oceanul Atlantic în 1859, oferind o legătură prin telegraf între Europa și America, următoarele conexiuni au vizat cabluri de telefonie ca apoi, în anii ’80 și ’90 să urmeze cablurile optice de mare viteză dedicate Internetului. Astăzi cablurile optice, cele de telefonie și cele dedicate altor uzuri mai puțin cunoscute formează o rețea imensă sub toate oceanele și mările lumii, începând cu Oceanul Atlantic și terminând cu Marea Okhotsk și Marea Neagră.

Probabil că toți am auzit de conducte de gaze faimoase (mulțumită politicii rusești) precum Nabucco, Nord Stream sau South Stream, dar ce nu știați e că și cablurile submarine au și ele numele lor. De exemplu, unul dintre cele două cabluri care străbat fundul Mării Negre pleacă de la Mangalia până la Istanbul și se numește KAFOS. Acesta a fost inaugurat în iunie 1997, are o lungime de 538 km și este folosit de mari operatori de telefonie din România și Turcia precum Orange, Telekom, Vivacom și Turk Telekom. De asemenea, Groenlanda e conectată la un singur cablu care pleacă din Canada, atinge coasta Groenlandei, pentru ca apoi să sfârșească în Islanda. De asemenea, singura insulă europeană care e conectată la un singur cablu este Insula Svabald, legată doar de Norvegia.

Vezi continuarea pe Playtech.ro.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Informatica

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate