A luat premiul Pulitzer pentru cea mai impactantă fotografie făcută vreodată și apoi s-a sinucis. Vezi fotografia

in Articole/Extern

Kevin Carter este un faimos fotograf sud-african, care și-a dedicat întreaga carieră pentru a imortaliza condițiile de viață din Africa. O fotografie avea să îi aducă faima, dar și premizele morții. A luat premiul Pulitzer, după ce în anul 1993 a imortalizat cea mai cruntă imagine a lumii de până atunci, un copil agonizând de foame, aproape la pământ și pe care îl pândea un vultur la fel de flămând. Specialiștii au considerat imaginea ca fiind o perfectă definiție pentru foamea mondială și astfel au decis să încoroneze fotograful cu neașteptatul premiu. Un an mai târziu Kevin Carter se sinucide.copilul-si-vulturul
În ciuda succesului fotografiei, criticii l-au condamnat pentru faptul că artistul a preferat să aștepte momentul unei imagini perfecte, decât să salveze viața unui copil, că pasiunea l-a dezumanizat și a uitat să fie om. Întrebat ce s-a întâmplat cu acel copil, Carter nu a răspuns niciodată concret, ceea ce a făcut să sporească misterul. La puțin timp după ce fotograful a primit cu mândrie premiul Pulitzer, a blocat țeava de eșapament a mașinii și s-a închis pe dinăuntru. Pe scaunul din dreapta a lăsat biletul de adio. „Am ajuns în momentul în care suferința vieții îmi anulează bucuria, sunt urmărit de amintiri trăite de morți, de cadavre, de furie și durere, sunt urmărit de moartea prietenului meu Ken”.

Carter și Ken Oosterbroek au legat o strânsă prietenie prin prisma pasiunii comune, fotografia. Ken a fost împușcat în timpul unei sesiuni fotografice în Thokoza (Sudáfrica), cu o lună înainte de a-și vedea prietenul pe culmile succesului cu controversata fotografie a unui copil pândit de un vultur. Nu au fost niciodată revelate mai multe detalii cu privire la relația dintre cei doi bărbați, iar lumea a dat sinuciderii motivul remușcărilor pentru că a lăsat un copil să moară sfâșiat de un prădător. Kevin Carter avea doar 33 de ani.

În 2011 o echipă de jurnaliști de la ziarul spaniol El Mundo, decide să investigheze cazul și pleacă în Africa, chiar pe meleagurile unde Carter a făcut fotografia terifiantă. Ziariștii pornesc de la detaliile imaginii, care nu au fost luate în considerare, deși au reprezentat cheia realității. Copilul purta la mână o brățară ONG, același model pe care autoritățile franceze le puneau copiilor din Sudan, în anul 1993 pentru a-i integra într-un program de salvare. Potrivit legendei semnelor prezente pe respectiva brățară, litera „T” însemna malnutriție severă, litera „S” era pentru copiii care aveau nevoie de hrană suplimentară. Astfel, „T3” așa cum scria pe brățară, însemna că acel copil pândit de vultur suferea de malnutriție severă și era al treilea copil introdus în programul de salvare al ONG-ului francez. După îndelungi căutări, jurnaliștii au descoperit și identitatea copilului. În ciuda faptului că se credea că artistul Carter a pozat o fetiță, s-a dovedit că de fapt muza a fost un băiat pe nume Kong Nyong, care a supraviețuit foametei, dar a murit în anul 2008 din cauza unei infecții.

Rămâne un mister de ce Carter nu a spus niciodată, nimic despre acel copil, nici măcar că era un băiat, lăsând gura lumii să facă val în jurul fotografiei, chiar și după moartea lui, ceea ce probabil nu a fost tocmai rău pentru cariera lui. E un mister de ce a decis subit să se sinucidă când a atins apogeul carierei sale, chiar dacă era un om slab în fața alcoolului.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.