Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

“Abatorul pădurilor” Schweighofer de la Reci a primit autorizaţie de mediu de la APM Covasna.

in Evenimente

Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei de Protecţie a MediuluI Covasna (APM), din care fac parte şi reprezentanţi de la Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliul Judeţean Covasna şi Direcţia Sanitară veterinară Covasna, a luat decizia de emitere a autorizaţiei de mediu pentru cea mai nouă fabrică a concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.

Decizia va fi publicată pe site-ul oficial APM Covasna, iar în termen de 15 zile vor putea fi înregistrate eventuale contestaţii. ONG-urile de mediu au pornit propria luptă cu „abatorul pădurilor“, existând pe rol procese împotriva instituţiilor care au participat la avizarea fabricii de la Reci.

Explicaţiile şefului APM Covasna

În ciuda opoziţiei venite din partea societăţii civile, directorul APM Covasna susţine că instituţia sa a respectat litera legii, în această decizie de emitere a autorizaţiei fabrica de la Reci. „Noi am judecat după lege, am parcurs toate etapele procedurale. Că legea e bună sau e rea, asta nu e treaba noastră“, a declarat Gheorghe Neagu, şeful APM Covasna.

„Fabrica de la Reci e o fabrică de prelucrare şi rindeluire, nu are legătură cu defrişările de pădure. Pădurea nu se păzeşte la poarta fabricii, se păzeşte la poalele pădurii, acolo unde intră hoţul cu toporul şi iese cu căruţa de lemne”, a mai spus Neagu.

Fabrica de la Reci este cea de a cincea a investitorului austriac Holzindustrie Schweighofer, în România, după cele de la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti .

Societatea civilă contestă decizia Agenţiei de Protecţie a Mediului

Construirea noii fabrici din judeţul Covasna, care se întinde pe mai multe zeci de hectare, a provocat revoltă în rândul societăţii civile. ONG-urile de mediu au declarat în repetate rânduri că această fabrică va afecta mediul înconjurători – inclusiv Rezervaţia naturală „Mestecănişul“ de la Reci, că va distruge pădurile din judeţ şi va falimenta micii întreprinzători din industria lemnului.

„Dacă fabrica de cherestea de la Reci intră în funcţiune, cei 800.000 metri cubi de brazi prelucraţi vor provoca tăierea a aproximativ 2.971 hectare de pădure în fiecare an”, a afirmat Toro Attila, unul dintre liderii mişcării ecologiste din Sfântu Gheorghe.

“Decizia APM CV (condusă de o persoană vădit incompetentă și lipsită de un minim de etică profesională), decizie ce este implicit și a Gărzii de Mediu, a MM, a CJ Covasna dovedește încă o dată că autoritățile publice, politicienii și procesatorii primari de lemn constituie (împreună cu furnizorii corupți) ceea ce numim “mafia lemnului”. Acest consorțiu informal nu ține cont de legi, directive europene, mediu, adevăr, societatea pe ansamblu, ci urmărește doar interes ilegitim de îmbogățire și menținere la putere al membrilor săi. În situații de criză, din motive de imagine, autoritățile publice mimează, pe moment, lupta împotriva mafiei din care ele însele fac parte, dar atunci când vine vorba de interesele materiale, ele se “redresează” urgent și prestează din nou în interesul marilor procesatori care ne distrug pădurile și industria de prelucrare a lemnului”, mai spune Toro.

Fabrica de la Reci, un “proiect Roşia Montană” din domeniul lemnului

Hans Hedrich, reprezentant al Asociaţiei Neuer Weg, a avut o reacţie dură după decizia controversată a APM Covasna. Redăm mai jos punctul său de vedere:
“Ilegalitățile comise la aprobarea proiectului de la Reci sunt atât de multe încât este greu să le enumeri instantaneu. Iată doar câteva:

1. încălcarea legislației de urbanism prin omiterea participării publice la aprobarea PUZ
2. încălcarea legislației de construcții în 12 cazuri (conform expertiză extrajudiciară)
3. încălcarea directivei CE privind evaluarea impactului asupra mediului (EIA și SEA) prin omiterea menționării centralei de cogenerare de 60MW în proiect
4. punerea în funcțiune a fabricii fără autorizație integrată de mediu, autorizație de funcționare
5. punerea în funcțiune a echipamentelor electronice de măsurare a lemnului rotund, fără înregistrarea, aprobarea și verificarea metrologică a acestora (la BRML)
6. minţirea publicului și a autorităților cu privire la capacitatea reală instalaţiillor de debitare și rindeluire (până la 2 milioane mc/an în loc de 0,8 milioane, declarate oficial)

Concluzionăm că proiectul HS de la Reci este un fel de “proiect Roșia Montană”, din domeniul lemnului. Chiar dacă pare, până în prezent, a fi mai de succes în procesul de aprobare decât cel din Munţii Apuseni, credem totuși că, într-un final, va avea aceeași soartă. Ori moare proeictul HS de la Reci, ori moare statul de drept în România”.

„Din câte ştiu eu, directorul APM Covasna oricum s-a antepronunţat atunci când a declarat că indiferent de opinia publică şi de alte contesaţii, ei vor emite autorizaţia. Încă nu am văzut întreaga documentaţie pentru a şti dacă urmează sau nu o contestaţie la decizia APM Covasna. Cert este că fabrica de la Reci a fost făcută fără evaluarea impactului asupra mediului. Această evaluare nu era obligatorie, este adevărat. Însă în condiţiile în care vorbim şi despre existenţa unei centrale în cogenerare – cu o instalaţie de 60 Mw şi una de 10 Mw, ar trebui făcută o astfel de evaluare“, a declarat Cătălina Rădulescu, avocat la Bankwatch România.
ONG-urile reamintesc, de asemenea, despre nereguli în autorizaţia de construcţie şi proiectul tehnic aferente investiţiei de la Reci , dar şi în PUZ, ţinând cont că este vorba despre o locaţie ce include şi zone de rezervaţie naturală. „Există multe efecte distructive indirecte care nu au fost luate în calcul. Numai dacă ne gândim la ce efecte vor produce acele camionale cu lemn care vor alimenta fabrica şi care vor trece prin zonele de rezervaţie, nu este în regulă“, a mai spus Cătălina Rădulescu.

Stopaţi de două ori de ecologişti

Operaționalizarea de către Schweighofer a fabricii de la Reci vine în contextul apariției unor investigații jurnalistice preluate inclusiv de presa internațională privitoare la practicile de achiziționare a lemnului tăiat ilegal de către companie, la susținerea politică de care s-a bucurat compania începând cu anul 2002 (Guvernul Năstase) și până acum, precum și pe fondul mobilizării la proteste în zeci de orașe din România și diaspora.

La începutul lunii trecute, Asociația Bankwatch România (BUcurești) și Asociația Neuer Weg (Făgăraș, jud. Brașov) au sesizat Corpul de Control al primului ministru legat de deschiderea fabricii de la Reci.

Drept rezultat, Fabrica Holzindustrie Schweighofer SRL de la Reci şi-a suspendat activitatea. Acest lucru a fost constatat în teren, în 25 mai, de reprezentanţii Asociaţiei Neur Weg. A fost a doua victorie a societăţii civile, după ce în 2013 ecologiştii au reuşit să stopeze, pentru câteva luni, construcţia acestei fabrici.

Construcţia “abatorului de lemn” de la Reci a început în 2013, fără ca investitorul să aibă toate avizele şi autorizaţiile necesare. Fabrica Holzindustrie Schweighofer de la Reci este un proiect care a stârnit de la început multe controverse, fiind grevat, după cum spun ecologiştii, de “nenumărate ilegalităţi flagrante, unele de natură penală, de încălcări ale legislaţiei româneşti şi ale unor directive europene”.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate