Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Acare sunt factorii care influenteaza calitatea somnului? Afla cum iti poti mari nevoia de somn si imbunatati calitatea somnului!

in Curiozitati

Calitatea somnului este influentata de diversi factori, pe cei mai importanti ii puteti dirija dumneavoastra insiva. Se stie ca trupul poate compensa somnul lipsa printr-un somn mai intens. Aceasta inseamna ca si, invers, o perioada mai indelungata de veghe inaintea somnului intensifica somnul. Astfel, cu cat suntem treji o vreme mai indelungata putem adormi mai repede si avea un somn continuu si, cu aceasta, subiectiv, profound.

Acest fenomen este de fapt foarte simplu si evident, asa cum arata descoperirile multor cercetarii stiintifice. Prin ramanerea vreme indelungata in stare de veghe apare nevoia de somn, comparabila cu nevoia de foame. Va puteti mari nevoia de somn si cu aceasta imbunatati calitatea somnului numai printr-o reglare consecventa a perioadei de stare de veghe. Apoi mai are o influenta asupra somnului si momentul zilei, adormirea este optima la inceputul noptii, dar si la amiaza, atunci avem o scadere naturala a fortelor si o disponibilitate crescuta de a dormi. Somnul este mai dificil insa dupa-amiaza tarziu sau inainte de amiaza. Aceste oscilatii de-a lungul zilei sunt legate de ceasul biologic, care ghideaza, intr-o masura importanta, ritmul somn-veghe. La amiaza si seara tarziu, respectiv noaptea, constituie intervale bune de timp pentru adormire.

In afara de perioada de veghe si de momentul zilei, mai exista insa si alti factori care influenteaza disponibilitatea de a adormi. Dintre acestia face parte in primul rand starea psihica. Exista o vorba in popor cum ca cel care are constiinta curata, doarme linistit. Echilibrul launtric si multumirea sunt legate de destinderea corporala si constituie o premisa pentru o adormire rapida. Dimpotriva, supararea, grijile si teama sunt factori de tulburare a procesului de adormire. Alti factori care trebue luati in considerare sunt alimentele care actioneaza asupra sistemului nervos (ca alcoolul si cafeaua) si factorii din mediul exterior (ca temperatura si galagia). Aici este valabil principiul ca factorii constanti din mediul inconjurator deranjeaza mai putin somnul decat alternarea acestora. Asa, de exemplu, schimbarea climatica din primavera de la frig la caldura se manifesta la multi oameni prin oboseala. Netulburarea somnului necesar si deconectarea sunt cei doi piloni principali ai unei bune calitati a somnului.

CURIOZITATI LEGATE DE SOMN SI VISE

Din vechime, somnul este inconjurat de o aura de mister. Cauzele acestui fapt sunt multiple, de exemplu, aparenta sa asemanare cu moartea. In limba germana, cuvantul “entschlafern” inseamna atat “a adormi”, cat si “a muri”. La vechii greci, Hypnos, zeul somnului, era fratele lui Thanatos, zeul mortii, mama lor fiind deja zeita noptii Nyx. Inrudirea  dintre somn si moarte a fost descrisa in basme ca “Alba-ca-zapada” si “Frumoasa din padurea adormita”. Pana in secolul al XIX-lea s-au luat masuri de siguranta pentru ca oamenii sa nu fie inmormantati de vii din greseala. Se spune ca scriitorul danez, Hanz Christian Andersen, punea noaptea un biletel langa sine, pe care scria “Pare numai ca as fi murit”. Insa nu numai asemanarea cu moartea, ci si mistica visurilor ofera somnului o aura enigmatica. “Pe cand dormeam, am visat ca sunt un fluture. Acum, ca m-am trezit, nu stiu daca sunt un om care viseaza ca este fluture sau sunt un fluture ce viseaza ca este om”. Printre aceste ganduri ale lui Lao Tse somnul se contureaza drept posibilitate aparte de existenta dintre lumi. In Biblie, visele erau legate de mesaje si viziuni si ele au fost intotdeauna subiecte pentru arta, literature si chiar stiinta, ca, de exemplu psihanaliza. Vechile mituri si legende aflate in legatura cu somnul mai dainuie si astazi in multe prejudecati se acceptii pseudostiintifice.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate