Acarioza

in Agronomie

Etiologie

Agentul patogen este acarianul Acarapis woodi, un parazit cu dimensiuni microscopice,corpul oval, de culoare gălbuie, segmentat, prevăzut cu opt picioare şi cu un dimorfismsexual accentuat, masculul fiind cu 50 de microni mai mic decât femela (100, respectiv, 150microni). Corpul parazitului este împărţit printr-o dungă marcantă în două părţi:cefalotorace şi abdomen.Contaminarea se face prin albine hoaţe, trântori, mătci şi roiuri infestate. După împerechere, femela pătrunde în prima pereche de trahei toracice şi depune 10-20 de ouă. Oul se transformă în larvă, apoi în nimfă şi adult. Acarienii înţeapă pereţii traheali şi provoacă scurgerea hemolimfei, cu care se hrănesc.

 

Uneori, acarienii mai pot fi întâlniţi şi în sacii aerieni din interiorul capului sau în cei din partea posterioară a corpului. Când numărul paraziţilor a crescut prea mult şi hrana nu este suficientă, femelele părăsesc albina bolnavă şi se fixează pe perişorii de pe toracele albinei, apoi se agaţă de o nouă albină şi vor intra repede în traheile acesteia, deoarece în mediul exterior, fără hrană, aceştia nu rezistă mai mult de48 de ore.

Acarienii ajunşi în număr mare în traheile albinelor obstrucţionează căile respiratorii şielimină unele toxine în organismul albinei, determinând boala, care poate evolua sub formălatentă sau sub formă acută. Această evoluţie a bolii este influenţată de vârsta albinelor şi de sezon. La albinele tinere, acarianul pătrunde mai uşor în trahei decât la cele bătrâne, laacestea din urmă lumenul stigmelor este mai mic şi mai bine protejat de perişori. În timpul iernii, albinele au o rezistenţă scăzută faţă de parazit, datori; stării de semihibernare, iar aşezarea lor în ghemul de iernare permite parazitului să treacă cu uşurinţă de pe o albină pe alta, astfel că primăvara marea majoritate a albinelor mor, iar parazitul infestează puternic albinele tinere, pe măsură ce acestea eclozionează.

Simptome

Albinele îşi pierd capacitatea de zbor, cad în faţa urdinişului unde se târăsc, abdomenul este dilatat, iar corpul prezintă tremurături. Aripile sunt depărtate şi mişcate dezordonat. La începutul îmbolnăvirii, traheile îşi păstrează structura şi elasticitatea aproape normale, iar la infestaţie masivă acestea din albe-sidefii devin mate, cretacee, galbene castanii şi apoinegre. în general, culoarea neagră a traheilor este suficientă pentru punerea diagnosticului.

 

Tratamentul se face cu ajutorul unor substanţe chimice volatile sau fumigene impregnate în benzi dehârtie de filtru, cu condiţia ca aceste substanţe să omoare paraziţii fără a vătăma însă albinele, puietul, mierea sau păstura. Cele mai eficace produse acaricide netoxice pentrualbine sunt preparatul Folbex şi preparatul P.K. Fâşia impregnată prinsă cu o sârmă subţirese introduce printr-un orificiu făcut în podişor, fie între două rame distanţate din mijloculcuibului, fie într-un spaţiu liber de 10-15 cm între peretele stupului şi primul fagure dincuib, după ce, în prealabil, urdinişul s-a închis ermetic. Stupul se ţine închis o oră dupăcare se deschide urdinişul, iar tratamentul se repetă de 8 ori la interval de 7 zile.

 

Tratamentul medicamentos trebuie asociat şi cu măsuri preventive, dar, deoarece acesteanu au o eficacitate la fel de bună ca şi în cazul altor boli, distrugerea familiilor bolnave în momentul apariţiei bolii şi aplicarea tratamentului la restul familiilor sunt măsuri utile şi eficace.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.