Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Această pasăre valorează mai mult ca fildeșul

in Curiozitati/Stiri online

pasarea Vigil
Comerţul ilegal cu colţi de elefant este binecunoscut, dar mai există şi un alt tip de „fildeş”, care este chiar mai valoros. Acesta provine de la Rhinoplax Vigil, o specie de pasăre care trăieşte în pădurile tropicale din Asia de Est (Malaesia şi Indonezia) şi care, dacă vor continua să fie ucise pentru acest preţios material, riscă să ajungă pe cale de dispariţie.
Pasărea cântăreşte aproximativ trei kilograme, iar 11% din greutatea corpului este reprezentată de o bucată solidă de keratină (o proteină fibroasă) poziţionată în partea de sus a craniuului, formând un fel de ”cască”. Masculii folosesc această ”cască” pentru a se lupta între ei, iar ambele sexe o folosesc pentru a scoate insecte din copacii putreziţi.
Preţiosul material, pentru care braconierii sunt dispuşi să rişte arestarea şi închisoarea, este uneori menţionat ca „fildeş”. Este un material excelent pentru sculptat, este neted şi mătăsos la atingere, cu o nuanţă galben-aurie, culoare dată de secreţiile unei anumite glande.
De sute de ani acest ”fildeş” a fost extrem de dorit de către meşteşugarii chinezi care au făcut din el obiecte şi podoabe pentru cei bogaţi.
Deşi este ilegal, comerţul continuă, ”fildeşul” acestei păsări având o valoare de aproximativ 5300 de euro pe kilogram – de trei ori mai mult decât fildeşul de elefant.
Uciderea elefanţilor şi rinocerilor pentru colţii şi coarne lor în Africa este monitorizată şi raportată, dar situaţia păsarii Rhinoplax vigil nu este în niciun fel controlată. Specialiştii din domeniu spun că în cazul în care nimeni nu-i acordă o atenţie, această pasăre va ajunge pe cale de dispariţie.[BBC]

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate