Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Acvila Arlie se intoarce în România!

in Articole/Centru Media/Curiozitati/Educational/Evenimente/Stiri online

   Arlie, acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) monitorizată satelitar de ornitologii români, a plecat din Africa, îndreptându-se spre România, anunţă Societatea Ornitologi Română.

   Arlie a început migrația de primăvară pe 11 februarie 2017, între orele 8 și 10 dimineața. Arlie a plecat spre România cu o întârziere de trei zile, spre deosebire de anii trecuți, când aceasta pleca de la locul de iernare pe 8 februarie.

   Acvila ţipătoare mică Arlie și-a petrecut iarna în Namibia, pentru al patrulea an consecutiv.

   În primele trei zile ale călătoriei sale spre țara noastră, Arlie a parcurs în zbor circa 500 km în direcția nord-est şi are de străbătut întregul continent african, de la vest la est și apoi de la sud la nord. Călătoria ei până la cuib va măsoară un traseu de 12.500 km, parcurgându-se trei continente și 17 țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Rwanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria.

   Acvila ţipătoare Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmițător satelitar de 45 de grame și eliberată, acțiunea fiind desfășurată în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”.

   Arlie este o femelă adultă de acvilă țipătoare mică și a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea și-a schimbat cuibul.

   Acvila ţipătoare mică este o specie caracteristică zonelor împădurite situate în apropierea teritoriilor deschise cum sunt pajiştile, terenurile agricole şi păşunile umede.

   Este o specie răspândită în centrul şi estul continentului european. Poate să trăiască până la 20-25 de ani, însă în mod obişnuit, din cauza pericolelor existente, trăieşte în medie 8-10 ani. Cuibăreşte în copaci şi se întoarce la acelaşi cuib mai mulţi ani la rând.

   Populaţia europeană a speciei este relativ mică, cuprinsă între 14.000 şi 19000 de perechi. Efective mai mari sunt prezente doar în România, Belarus şi Letonia.(credit foto: Societatea Onitologică Română)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate