Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Află cum poţi scapa rapid de stres, oboseală, dureri de cap, migrene, anxietate şi nervozitate

in Sanatate

Valeriana se numeste stiintific, dupa marele botanist Carl von Linne, Valeriana officinalis, iar popular i se mai spune navalnic, odolean, iarba pisicii (datorita mirosului specific) sau gusa porumbelului. Planta creste in zonele umede din padurile de foioase, pe pajistile umede si umbroase in rap, santuri, vai de poteci de munte, pana la altitudini de 2000 de metri. Planta creste inalta de pana la un metru si jumatate, frunzele sunt lanceolate, inguste, dispuse simetric pe tulpina, florile sunt mici, in buchete de culoare rosu intens pana la trandafiriu, este puternic mirositoare si infloreste in luna mai.

In scopuri medicinale se foloseste radacina, ea contine uleiuri eterice, taninuri si cel mai important, alcaloizi. In vechime se folosea pentru anihilarea mirosurilor pestilentiale, iar daca laptele nu se strangea, daca nu reusea untul, cu secole in urma se impleteau coronite din valeriana si laptele era turnat prin mijloc pntru a se scapa de blesteme si vraji ale persoanelor dusmanoase taranului. La orice cununie, ginerele trebuia sa poarte la piept flori de valeriana pentru a inlatura vrajile “candidatelor dusmanoase fata de casatoria ce-o incheia”.

In multe sate din Germania, Austria, Franta se mai pastra pana secolul trecut obiceiul de a avea in casa un buchet de valeriana legat de tocul usii, ca protector de vraji si farmece. Din punct de vedere therapeutic se gasesc referiri despre valeriana in scrierile din secolul al XVII-lea si se recomanda contra junghiurilor, gutei in general, intepaturilor, dar, curios, inca nu era folosita drept calmant. Radacina de valeriana are un gust puternic amarui. Mirosul specific puternic, neplacut chiar, atrage pisicile (de aici si numele zonal de iarba pisicii). Radacinile se spala bine, se pun la uscat in locuri umbroase.

Valeriana este un mijloc eficient de tratament pentru starile de agitatie nervoasa, tulburari psihice, stari de anxietate (teama, frica), combate insomniile (asociat cu roinita), ajuta in starile de stres, oboseala, dureri de cap si migrene, tahicardie, dar si in tratamentul afectiunilor digestive (nervi la stomac), balonari, crampe si diaree.

Mod de folosire:

Ceai (macerat) – intr-o cana cu apa rece se pune o lingurita varfuita cu radacina de valeriana tocata marunt, se lasa timp de 10-12 ore, se strecoara si se bea neincalzit seara cu o jumatate de ora inainte de culcare.

Tinctura – se pun 6-7 linguri cu radacina de valeriana toccata marunt intr-o sticla de o jumatate de litru, se toarna alcool rafinat de 40% si se lasa in loc luminos timp de doua saptamani. La nevoie, intr-o lingurita cu zahar, se pun 10-15 picaturi. Tinctura de valeriana se gaseste si gata preparata in farmacii.

Tinctura amestec – o parte radacina valeriana tocata, o parte hamei (fruct) si o parte roinita (cca 2 linguri) se pun intr-o sticla, se toarna alcool rafinat de 40% si se lasa timp de doua saptamani. Apoi se strecoara. In stari de agitatie nervoasa sau contra insomniei se iau 15-20 de picaturi impreuna cu putin zahar.

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web