Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ai consumat un paharel de „ceva” si te-ai urcat la volan? Cum puteti pacali aparatul etilotest:

in Articole

“Am mâncat o salată cu prea mult oţet” sau “E de la nişte mere verzi” sunt doar două dintre cele mai folosite scuze pe care le invocă soferii prinsi bauti la volan. Iată cât de adevărate sunt aceste mituri pe care unii chiar le cred şi le folosesc pentru a scăpa de amendă sau de suspendarea permisului.

1336

Poliţiştii Serviciului Rutier se confruntă zi de zi cu o mulţime de şoferi care se urcă la volan, după ce au consumat un păhărel de „ceva”, suficient, cred ei, cât să nu le scoată la iveală o alcoolemie ridicată în cazul unui control. Pentru orice eventualitate, în cazul în care aparatul Dragger indică o alcoolemie ridicată, cei mai mulţi dintre ei vin cu explicaţii ce, în timp, au ajuns la rang de mit.

„Legenda“ lui Gheorghiu

Un exemplu recent, în care o astfel de legendă a fost folosită drept explicaţie pentru existenţa alcoolului în organism, este cel al cântăreţului de muzică uşoară Gheorghe Gheorghiu. Weekend-ul trecut, artistul a fost prins în trafic, conducând în stare de ebrietate. În urma verificării făcute cu aparatul etilotest, poliţiştii au constatat că Gheorghiu avea o alcoolemie de 0,16 la mie. Explicaţia lui a fost aceea că a mâncat o salată înainte de a se urca la volan.

Conform cugetliber.ro, este totuşi posibil ca oţetul dintr-o salată să indice existenţa unei cantităţi de alcool în aerul respirat? Bineînţeles că nu. „Gradele din oţet, indiferent de care este acesta, sunt acetice, nu alcoolice. Dacă cineva consumă prea mult oţet, cel mai probabil, se va alege cu un ulcer, nicidecum cu o stare de ebrietate”, a explicat comisarul-şef Gabriela Iacob, şeful Biroului Rutier Mangalia şi cea care a coordonat controlul în urma căruia a fost prins Gheorghe Gheorghiu. Explicaţia este simplă: oţetul nu este un alcool, ci un acid provenit din fermentaţia alcoolului.

Mere verzi şi gogonele murate

Nici dacă ar fi încercat explicaţia cu mâncatul merelor verzi, şoferul n-ar fi reuşit să convingă pe cineva că nu a băut înainte de a se urca la volan. Mitul este acela că, după ce au fost consumate, merele verzi pot avea un efect de fermentaţie în stomac, ceea ce poate cauza existenţa alcoolului în organism. „Merele verzi nu se fac ţuică în organism şi nici alte fructe. Nu suntem alambicuri”, a mai spus Gabriela Iacob.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care au băut, dar susţin că au mâncat gogonele murate sau castraveţi muraţi. „Oţetul dintr-o salată, merele verzi sau murăturile nu au absolut nicio relevanţă la o testare cu etilotestul sau la o analiză de sânge. Alcoolemia depistată provine strict din alcoolul pur consumat”, a explicat şi medicul legist Mihai Onciu, şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa.

Pătrunjelul şi berea „permisă“

De asemenea, cei care cred că pot consuma alcool şi apoi pot masca acest lucru mestecând câteva fire de pătrunjel, ar trebui să se gândească de două ori. Pătrunjelul nu face decât să schimbe halena, mirosul emanat prin respiraţie. Aparatul Dragger depistează prezenţa vaporilor de alcool în aerul expirat, nu a mirosului. În concluzie, chiar şi două legături de pătrunjel, îmbibate în mujdei de usturoi, nu elimină concentraţia de alcool ce poate fi depistată de un etilotest.

Puteţi să beţi o bere şi apoi să vă urcaţi la volan? Deocamdată nu. Vă reamintim că modificările Codului Rutier, ce ar fi trebuit să fie implementate anul trecut cu privire la limita permisă a alcoolemiei, nu au mai fost făcute. Aşadar, dacă aveţi o concentraţie de alcool ce depăşeşte 0,1 la mie în aerul expirat, veţi fi sancţionaţi şi riscaţi să vă pierdeţi permisul.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate