Alan Turing, omul care a descifrat codul Enigma

in Informatica

Alan Mathison Turing ( 23.6.1912-07.06.1954), cel care a descifrat codul Enigma, a fost un om de știință britanic, pionier al calculatorului , matematician, logician, criptanalist, biolog și alergător de maraton si ultra maraton. El a fost extrem de influent în dezvoltarea informaticii, oferind o formalizare a conceptelor de algoritm și calcul cu masina Turing, care poate fi considerat un model de calculator de uz general, Turing este considerat părintele informaticii teoretice și inteligenței artificiale.
În timpul celui al doilea război mondial, Turing a lucrat pentru Școala Guvernamentala de Cod și Cifru la Bletchley Park, Marea Britanie. Pentru un timp el a condus Hut 8, secțiunea responsabilă pentru criptanaliza naval germană. El a conceput o serie de tehnici pentru decodarea cifrurilor folosite de germani, folosind o mașină electromecanică, care a folosit la descifrarea codului aparatului Enigma. Turing a jucat un rol esențial în decodarea mesajelor codificate interceptate, care au permis Aliaților să-i învingă pe naziști în multe misiuni cruciale, inclusiv Bătălia Oceanului Atlantic, estimîndu-se că munca sa a scurtat războiul din Europa cu doi până la patru ani.

turing_bombe

După război, el a lucrat la Laboratorul de Fizică Național, unde a proiectat ACE, printre primele modele de calculator cu program de stocare. În 1948  Turing s-a alăturat Laboratorului de Calculatoare Max Newman de la Universitatea din Manchester, unde a contribuit la dezvoltarea calculatoarelor Manchester  și a devenit interesat de biologie matematică. El a scris o lucrare despre baza chimică a morfogenezei și a prezis reacții chimice oscilante, cum ar fi reacția Belousov-Zhabotinsky, observată pentru prima oară in anii 1960.
Turing a fost judecat în 1952 pentru fapte de homosexualitate, la acea vreme un astfel de comportament era încă considerat un act criminal în Marea Britanie. El a acceptat tratamentul cu injectii estrogen (castrarea chimică), ca o alternativă la închisoare. Turing a murit în 1954, cu 16 zile înainte de a împlinii vîrsta de 42 de ani, cauza fiind otrăvirea cu cianură. O anchetă a determinat moartea lui ca fiind sinucidere, dar s-a remarcat faptul că dovezile indică și spre o intoxicație accidentală. În 2009, în urma unei campanii pe Internet, prim-ministrul britanic Gordon Brown și-a cerut scuze, oficial în numele guvernului britanic pentru „modul groaznic în care a fost tratat”. Regina Elisabeta a II i-a acordat o grațiere postumă în 2013.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.