Albinele înaintea culesurilor de producţie

in Agronomie

Verificarea familiilor de albine înaintea culesurilor de producţie – organizarea cuibului şi a spaţiului de depozitare

            Familiile de albine bune pentru valorificarea superioară a culesului de producţie de la salcâm sunt cele care la verificarea şi pregătirea pentru pastoral (4 – 5 zile înaintea înfloritului) au 7 – 8 rame cu puieţ şi peşte 15 rame acoperite bine cu albine pe sistem Dadant. Stupii multietajati este necesar să aibă, în medie, 8 – 9 rame cu puieţ şi 16 – 20 rame cu albine. Puietul, în cea mai mare parte, trebuie să fie căpăcit pentru a nu mai avea nevoie de îngrijire. Se pot obţine toate dezideratele arătate dacă se aplică în mod raţional, încă din anul precedent, toate metodele stintifice de selecţie şi creştere a albinelor. Pentru a avea în mare majoritate puietul căpăcit, cu 10 zile înaintea culesului de la salcâm trebuie să sistăm stimularea cu sirop.

La stupii verticali cu magazin şi la cei multietajati, eficient şi practic pentru lucru, în special pentru culesul de la salcâm I, este să se folosească numai două corpuri, unul pentru cuibul familiei şi altul pentru depoziterea mierii – marfă. Pentru aceasta este necesar să se organizeze bine cuibul şiş a se creeze condiţii optime de dezvoltare pentru o familie puternică într-un spaţiu restrâns. Preocedeul de organizare este următorul: la marginea cuibului, lângă peretele corpului, în ambele părţi fără rama de acoperire, la stupul multietajat se pun ramele cu puietul cel mai tânăr, iar spre centru, puietul căpăcit, în mijlocul căruia se introduce o ramă cu fagura clădit, bun de ouat sau un fagure artificial pentru crescut şi ouat.

La stupii verticali pe rama Dadant, spaţial pentru cuib fiind mai mare, se poate lăsa în dreptul urdinişului o ramă de acoperire cu miere şi păstură, în rest se procedează ca şi în cazul expus pentru sistemul multietajat. Procedând astfel am creat un spaţiu destul de mare pentru ouatul mătcii într-un singur corp. Prin instinct, albinele au tendinţa de blocare cu miere a ramelor mărginaşe, reducând spaţial cuibului cu 20 %, iar dacă noi am dus puietul tânăr la margine (ou, larve) le reţinem de la instinctual lor de organizare, cel puţin pentru 14 zile cât durează culesul de producţie în condiţiile cele mai bune. Un corp, chiar de stup multietajat, dacă am organiza cuibul ca mai sus, asigură spaţiu sufficient pentru ouatul mătcii, ştiind că o singură ramă de stup multietajat are peşte 6000 de celule. Rezultă că cele 10 rame dintr-un corp totalizează 64.000 de celule, ceea ce asigură mătcii un ritm de ouat de peşte 3000 de ouă în 24 de ore, care se realizează numai în cazuri de excepţie, normal fiind 1900 – 2000 de ouă în 24 de ore.

La stupul pe rama Dadant spaţial este mult mai mare, o singură ramă având pe ambele feţe cârcă 8800 celule.

Şi la familiile crescute în stupii orizontali se poate organiza cuibul în aşa fel încât să aibă rame pline cu puieţ şiş a recoltăm miere selecţionată fără folorirea graţiei Haneman. Până la culesul de la salcâm extinderea cuibului o face cu ajutorul diafragmei şi este bines a menţinem cuibul cât mai strâns pentru a obţine rame pline cu puieţ şi o incubaţie cât mai bună, care previne apariţia anumitor boli (puieţ văros, puieţ răcit etc.)

Organizarea cuibului pentru culesurile de producţie în acest sistem de stup se face astfel: de regulă, toţi apicultorii dezvoltă familiile de la un cap al stupului înspre partea de vest. Tot în această parte se organizează şi cuibul pentru cules în dreptul unrdinisului. Ramele cu puietul cel mai tânăr se aşează la peretele din partea de vest, fiind urmate spre centru de ramele cu puietul din ce în ce mai matur. După ultima ramă cu puieţ se introduce un figure artificial, apoi cu o ramă de acoperire cu miere şi păstură. În centru cuibul se sparge cu un figure bun de ouat, astfel că în total am asigurat cuibul cu 10 -11 rame, după care introducem ramele pentru depozitarea mierii – marfă. Aceste râme (magazin) trebuie să fie egale numeric cu numărul ramelor cu puieţ ale fiecărei familii.

Se ştie că în această perioadă, de fapt până la culesul florii – soarelui, albinele nu suportă despărţirea cuibului (spargerea lui) pentru care acţionează energic, dirijând matca să ouă întâi în faguri cu care s-a spart cuibul (1 -2 la număr). Ouatul acestor faguri durează cel puţin 10 – 12 zile, timp în care mai eclozioneaza puietul de pe 1 – 2 rame, deci am asigurat spaţiul pentru activitatea mătcii pe toată perioada culesului de la salcâm.

Este ştiut că în timpul culesurilor abundente, ouatul mătcii şi creşterea puietului sunt încetinite, întrucât cel mai dezvoltat instinct al albinelor este cel de acumulare a rezervelor de hrană, astfel că în această perioadă populaţia stupului porneşte în masă la cules, renunţând parţial la alte activităţi. Ramele de magazin (depozitare), în situaţia unui cules bun, în 4 – 5 zile sunt blocate cu nectar şi nu le mai poate ouă matcă.

Organizarea cuibului familiilor de albine după metota descrisă cât mai aporoape de începerea culesului va avea dublu avantaj: pe de o parte, se va obţine miere selecţionată superioară, cu aspect comercial, de cea mai bună calitate, cantitativ mai multă, din ramele de megazin în care nu a ouat matca niciodată, iar, pe de altă parte, se previne accidentarea sau mortalitatea matciilor în timpul scuturării albinelor la recoltarea ramelor pentru centrifugare. Această operaţiune se va putea face în timp mai scurt cu griji mai puţine.

Pe timpul culesului, care ţine, în medie, 10 – 12 zile, după organizarea cuibului s-a făcut cum trebe, familiile de albine nu vor mai fi deranjate, se verifică doar culesul prin intermediul stupului amplasat pe cântarul de control.

Apicultorii profesioniştii fac această verificare zilnic şi înregistrează datele în carenetul stupinei împreună cu fenomenele meteorologice, iar apicultorii amatori la 3 – 4 zile, în raport de timpul disponibil, dar nu mai puţin de 3 ori pe durata unui cules.

Datele furnizate de cântarul de control au o mare importanţă pentru evaluarea producţiei de miere – marfă, pentru stabilirea datei extracţiei, dar, mai ales, pentru apicultorii care urmează să se deplaseze la un alt cules.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.