Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Alcatuirea sacului embrionar la plante

in Biologie/Enciclopedie

Etapele formarii gametilor femeiesti. Alcatuirea sacului embrionar la plante.

-Maeroarhesporogeneza : in partea superioara a nucelei, in spre micropil se diferentiaza o celula mai mare, numita macroarhespor primar . In urma diviziunii mitotice, din arhesporul primar va rezulta o celula parietala, situate spre exterior, din care ulterior se va forma calota si o celula numita macroarhespor secundar.

-Macrosporogeneza : macroarhesporul secundar se divide meiotic si formeaza 4 celule haploide asezate in linie, intr-o tetrada liniara de macrospori.

-Macrogametogeneza : din cele 4 celule de marospori, 3 vor degenera, iar a 4-a (de obicei macrosporul bazal sau chalazal) se va dezvolta si va forma sacul embrionar, prin o succesiune de 3 diviziuni mitotice haploide ale nucleului sau.

Dupa cea de-a treia diviziune in sacul embrionar vor fi 8 nuclei ce se vor inconjura de citoplasma si o membrane lipoproteica si se vor distribui astfel: la polul micropilar se grupeaza 3 celule – 2 sinergide aflate de o parte si de alta a oosferei (principalul gamet femeiesc); la podul chalazar se individualizeaza 3 celule antipode; in centrul sacului embrionar. Prin unirea a doi nuclei, se va forma celula secundara a sacului embrionar (gametul femeiesc secundar)

Inflorire: caracterizare, tipuri de plante dupa momentul infloriri si raportul inflorire/infrunzire. Etapele infloriri la graminee.

Inflorirea este procesul prin care are loc desfacerea elementelor invelisului floral si etalarea organelor reproducatoare – stamine si carpele. La unele specii acest proces nu are loc, florile lor fiind eleistogame ( ex: alunele de pamant).

Inflorirea este determinata de factori interni, genetici si de factori externi, de mediu. Din grupa factorilor de mediu o influenta mare o are temperatura. Inflorirea are loc in urma atingerii unei anumite sume a gradelor de temperatura active, situate deasupra pragului biologic.

Plantele au diferite perioade de inflorire :
-cele cu inflorire de primavera se numesc vernale
-cele cu inflorire de vara se numesc estivale
-cele cu inflorire de toamna se numesc autumnale

Inflorirea se afla in diferite raporturi fata de infrunzire :
-plante protante sunt cele care infloresc inainte de infrunzire (ex: corn)
-plante mezante sunt cele care infloresc si infrunzesc concomitant (ex: mar)
-plante metante sunt cele care infloresc dupa infrunzire (ex: sanger)

Etapele infloririi la graminee:

-faza de burduf: inflorescenta este inchisa in teaca ulimei Frunze, iar in floare se desfasoara procesele de microarhesporogeneza, microsporogeneza, formarea ovulului si macroarhesporogeneza

-inspicarea: este marcata de iesirea inflorescentei din teaca ultimei Frunze. In antere microsporii sunt eliberati in sacul polemic, iar in ovul are loc macrosporogeneza si macrogametogeneza

-inflorirea propriu-zisa : consta in formarea graunciorilor de pollen si a gametilor barbatesti; are loc de asemenea polenizarea si fecundatia

Polenizarea. Caracterizare, tipuri de plante. Adaptari ale plantelor la polenizarea indirecta

-Polenizarea reprezinta procesul de transport al polenului din antere pe stigmat
-Polenizarea se realizeaza pe cale naturala sau este efectuata de om

Polenizare indirecta:
-se realizeaza cu polen provenit de pe alte tulpini diferite

-este intalnita la plante unisexuat-dioice sau monoice (polenul provenit de pe alta tulpina) si la plantele cu flori hermafrodite la care androceul si gineceul nu ajung concomitant la maturitate, la cele hermaphrodite autosterile (polenul propriu germineaza pe stigmatul florii, dar formarea tubului polenic este blocata), precum si la cele hermafrodite heterostile (cu stilul florii mai lung decat filamentele staminale)

-necesita raspandirea polenului la distante mari, fie prin mecaniste de deschidere exploziva a anterelor (ex: urzica), fie cu ajutorul unor agenti de transport, cum ar fii: insectele (plante entomofile), vantul (plante anemofile)

Fecundatia. Caracterizare, etape de desfasurare, structurile formate.

-este numita si amfimixie
-reprezinta procesul de unire a gametilor sin punct de vedere morphologic, fiziologic si biochimic
-se desfasoara in doua faze:

a) faza progama – graunciorul de polen, retinut de papilele stigmatului prin intermediul unui lichid vascos, germineaza. Intina iese printr-un por germinativ si formeaza tubul polenic. Acesta inainteaza prin canalul stilar printre celule sau prin lichefierea peretilor celulari intalniti pe drumul sau.

In tubul polenic coboara nucleul celulei vegetative, urmat de nucleul celulei generative ce se divide si formeaza cei 2 gameti barbatesti. Tubul polemic poate patrunde in ovul prin micropil (porogamie), prin chalaza (chalazogamie) sau prin integumente (mezogamie). In sacul embrionar peretele tubului polenic se resoarbe si continutul sau se varsa in sac.

b) Faza gamogama – are loc unirea gametilor, cei doi gamete barbatesti se vor uni cu oosfera si celula secundara a sacului embrionar, gametii femeiesti si vor forma 2 zigoti, fecundatia la angiosperme fiind dubla.

Oosfera + gamet = zigot principal => embrionul
Celula secundara a sacului embrionar + gamet = zigot secundar => endosperm

Tegumentul seminal : morfologie, anatomie. Anexele tegumentului seminal
– biteguminat -testa = este puternic sclerificat; are rol de protective
-tegmen = are rol in absorbtia apei la germinare
– uniteguminat

Suprafata:-neteda
-alveole
-spini
-peri (ex: bumbacul)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate