Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Am încercat aplicaţia „De necrezut”, care luptă împotriva ştirilor false. Nu m-a convins

in Articole/Centru Media/Educational/Evenimente/Informatica/Stiri online

   S-a uzat destulă tastatură în ultima vreme, pe aşa zisa luptă împotriva „ştirilor false” – fake news”. Celabră este, nu de mult timp, o aplicaţie pentru navigatoarele Chrome şi Mozilla, „De Necrezut”, care, spun autorii ei, „indentifică sursele de informare controversate din Facebook şi browser şi le marchează cu un mesaj de avertizare pentru a fi mai uşor de observat”. Toate bune până aici. Am încercat-o şi eu, dar scuze, nu prea m-a convins. Mai exact, nu m-a convins deloc

   În primul rând, nu am încredere în aceşti îngrijitori ai spaiţiului virtual şi în bunele lor intenţii. Ce îmi garantează mie că sunt, aşa cum ar trebui să fie un „controlor de calitate” al unui portal, site, blog sau orice altceva care oferă informaţii? Adică buni profesionist media care ştiu cam tot şi cam cum se mănâncă ce e prin presă şi în plus, să fie şi echidistant? NIMIC.

   Da, or fi buni IT-işti, vor colabora ei cu ceva persoane care au cumva contact cu lumea presei, dar NIMIC nu îmi garantează că toată povestea asta nu e doar o tentativă de cenzură în cel mai rău caz, sau una de discreditare în cel mai fericit caz a celor care nu ne convin politic, ideologic, religios, etc.

   În al doilea rând, fiecare om are dreptul la informare. O spune Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Constituţia României. Deci EU a dreptul să aleg ce să citesc şi ce să nu citesc, la fel cum am şi dreptul să am discernământ.

   În al treilea rând, şi aici mă refer strict la aplicaţie, a eticheta o pagină, deci un întreg bloc de informaţii, că e sau nu „cu ştiri false”, e aiurea, nedrept şi chiar fake. E ca şi când ai găsi pâine stricată într-un magazin şi ai urla apoi că să ni se mai cumpere nimic de acolo, că e stricat.

   Totuşi, am încercat-o şi eu pe „De necrezut – Oprim dezinformarea familiei şi prietenilor”.

   Funcţionează simplu şi simplist. Se încorporează în browserul web şi, atunci când intri pe o anumită pagină de ştiri, îţi apare în pagină o banderolă roşie orizontală, pe care scrie, alb pe roşu, un mesaj aproape creştin: „CERCETEAZĂ ÎNAINTE SĂ CREZI! VERIFICĂ INFORMAŢIA ŞI DIN ALTE SURSE”. Şi atât.

Cum funcţionează

   O spun chiar cei care au creat-o, pe pagina https://denecrezut.faction.ro. la secţiunea „Disclaimer”, ei spun că „Extensia se bazează pe o listă de website-uri creată de echipa noastră” şi că încearcă să fie „cât mai obiectivi în acest demers, nefiind afiliați politic„.

DAR CARE ESTE LISTA DE WEBSITEURI?

   La fel, extensia colectează anumite date personale ca numele de ID de user de Facebook, în cazul celor care aceştia raportează „fake news” via Facebook, adresa IP a vizitatorilor şi raportorilor, dar spun că nu le vor face publice sau vor comercializa aceste date. Totuşi, service-ul De Necrezut nu garantează „absolute privacy pentru nicio informaţie trimisă lor, solicitând conaboratorilor să nu includă informaţii „sensibile”.

Am cercetat înainte să credem

…Şi am găsit o ştire pe Hotnews, un site considerat „curat”, unde realizatorii De Necrezut, unde se spune că lista pe care se bazează eplicaţia este, vcel puţin momentan, cea de pe verificasursa.ro, considerată, paradoxal, „bună”, chiar dace ea e cam „no name”, autorii nu numai neasumându-şi „clar identitatea şi fără a exista un sistem de „criterii limpezi” la întocmirea listei, dar neexistând NIMIC despre autorii sau contributorii paginii. Spun asta pentru că am intrat şi pe ei, pe la verificasursa.ro. Are o introducere interesantă cumva şi o listă foarte consistentă de pagini web, fiecare cu un comentariu ce încerca să pară umoristic. Dar niciun nume, nimic. pagina s-a născut singură din haos, ca universul lui Hawking. Deci nu cred. Nu poot, vorba aceea, verifica sursa. Aşa pot face şi eu o listă cu siteuri de fake news cu pagini considerate „serioase”, sau să raportez pagini de agenţii de ştiri celebre. Asta nu că nu am citit destule fake news şi la ei.

Concluzie

   Aşadar, dacă vrei să ai în plus o banderolă roşie cu scris pe ea atunci când navighezi pe net, poţi folosi cu încredere aplicaţia „de necrezut”. Cam atât, cel puţin în stadiul de dezvoltare actual. Cât despre „ştirile false”, eu zic că discernământul omului şi cultura sa generală pot fi mult mai eficace decât cine ştie de progrămele sau cine ştie ce oameni care decid pentru tine ce să citeşti.

Şi vorba lor, CERCETEAZĂ ÎNAINTE SĂ CREZI. E chiar bine

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate