Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ana Blandiana împlineşte 75 de ani

in Arta/Articole/Centru Media/Educational/Evenimente/Stiri online

   Este zi de sărbătoare pentru poeta Ana Blandiana, care împlineşte, astăzi 75 de ani. Pe numele ei real Otilia Valeria Rusan, având numele de Coman înainte de căsătorie, Ana Blandiana s-a născut pe 25 martie 1942, la Timișoara). Ana Blandiana este, pe lângă un cunoscut poet şi scriitor, unul dintre primii luptători pentru drepturi civice din România de după 1989.

   Este fiica preotului ortodox Gheorghe Coman, arestat de comunişti ca fiind „dușman al poporului”, fapt care nu i-a permis acesteia, mulţi ani, să nu poată urma o facultate, deoarece nu avea „origine socială sănătoasă”.A reuşit totuşi, să urmeze cursurie Facultăţii de Filologie din Cluj. Tot din motive politice, ea şi-a luat pseudonimul literar de Ana Blandiana, după numele localităţii natale a mameis ale, Blandiana din judeţul Alba, informează Wikipedia.

   A debutat literar după absolvirea facultăţii, la publicaţia Tribuna din Cluj. În timpul regimului comunist, a avit trei perioade în care a avut interdicţie de publicare, între 1959 şi 1964, în anul 1985 şi între 1988 şi 1989), În ultima perioadă a regimului comunist având cărțile i-au fost eliminate din biblioteci şi librării. Cauza principală a interdicţiei era un volum de poezii intitulat „Întîmplări din grădina mea”, în care, într-una din poezii, se făcea referire şi la un anume motan Arpagic, despre care s-a crezut că este o aluzie la dictatorul Nicolae Ceauşescu.

   A fost căsătorită cu scriitorul Romulus Rusan (13 martie 1935 – 8 decembrie 2016).

   Ana Blandiana a participat activ pe scena politică din România, ea fiind cooptată în prima componenţă a Consiliului Frontului Salvării Naţionale, în care a funcţionat pentru foarte scurt timp, trecând în opoziţie. În mai 1990 a reînființat Centrul PEN din România, pe care l-a condus până în 2004, iar în noiembrie 1990 s-a numărat printre fondatorii Alianței Civice, grupare civică, apoi partid, şi a fost inițiatoarea, împreună cu Romulus Rusan, a Memorialului Sighet. Din aprilie 1995, este preşedinte al Academiei Civice. A publicat 26 de volume în limba română și are 60 de volume apărute în 26 de limbi. (sursa foto: pagina facebook Ana Blandiana)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate