Anasazii prima populatie disparuta de pe Terra!

in Curiozitati/Istorie

Intr-o movila funerara veche de 5500 ani din Newgrange, la nord de Dublin, in Irlanda, o lumina spectaculoasa se arata pe cer o data pe an. In ziua solstitiului de iarna, razele soarelului lumineaza un coridor de 21 metri pana cand explodeaza intr-o lumina aurie inauntrul unei camera interioare.

apocalipsa

In alte locuri antice din intreaga lume, alinieri similare sugereaza ca inca din vremurile preistorice se cunosteau aspecte fundamentale de astronomie. In jurul anului 1900, Sir Norman Lockyer, directorul britanic al prestigioasei reviste Nature, investiga legaturile astronomice dintre templele egiptene si grecesti si a descoperit alinierea acestora catre rasarit si apus.

Din cauza unor calcule gresite si a prezentarii slabe, el nu a reusit niciodata sa convinga arheologii ca monumentele antice aveau si functii astronomice. Cand astronomul britanic Gerald Hawkins a publicat cartea Stonehenge Decoded (Misterul Stonehenge descifrat) in 1965, el a adus din nou in atentia publicului astronomia antica.

Intre timp, scotianul Alexander Thorn a cercetat cu atentiesute de situri si alinierea lor astronomica. Cartea sa Megalithic Sites in Britain (Situri megalitice in Marea Britanie), publicata in 1967, a revolutionat cercurile arheologice prin afirmatiile conform carora monumentele antice erau observatoare timpurii.

Acum se considera ca Thorn a supralicitat. Anticii urmareau probabil miscarea soarelui, a lunii si a stelelor ca pe un calendar al anotimpurilor, aratandu-le cand ar trebui sa planteze sic and sa recolteze si probabil cand sa indeplineasca anumite ritualuri.

In anii 1970, descoperirile nord – americane s-au dovedit la fel de interesante precum cele din lumea veche. La Castillo, o piramida construita la Chichen Itza, Mexic, de catre populatia maya, cam pe la 1000-1200 d. Hr. la fiecare echinoctiu, in timp ce apune, soarele creeaza o umbra in zig – zag, pe partea Nordica a scarilor piramidei.

Arata ca un sarpe care coboara incet pentru a se intalni cu un cap de balaur din piatra aflat la baza piramidei. La Fajada Butte, in Canionul Chaco din New Mexico, indienii anasazi foloseau acum 1000 ani trei lespezi din piatra pentru a crea un calendar solar ce poate fi folosit si in ziua de azi.

La solstitii – cele mai lungi sau cele mai scurte zile din an – si la echinoctii – cand ziua este egala cu noaptea – lumina soarelui ajunge in golurile dintre placi, divizand sau incadrand spirale cioplite in rocile din spate.

Pe fundul canionului, cladirile de ceremoniierau orientate conform principiilor astronomice, iar picturile de pe roci marcau “statii de urmarire a soarelui”. Indienii hopi si zuni din America pastreaza si acum “calendare ceresti”, in care varfurile si fisurile de la orizont marcheaza trecerea anuala a soarelui, observata din locurile ceremoniale.

Aceste practice de urmarire a soarelui au ajutat oamenii de stiinta sa inteleaga asezarile unor populatii disparute, precum anasazi. In Antichitate, oamenii isi construiau adeseori lacasurile sfinte astfel incat sa se alinieze cu caracteristicile naturale si sa creeze efecte speciale de iluminare.

Motivele lor nu au fost intotdeauna clare, insa cunostintele lor despre evenimentele ceresti sunt impresionante. Acest fenomen se intalneste in zone diferite ale globului, la civilizatii din diferite perioade ale timpului.

0 caracteristica este comuna: legatura dintre constructia si asezarea monumentelor ridicate cu fenomenele astronomice precum: tranzitia soarelui, fazele lunii si pozitia pe cer a unor constelatii cunoscute din cele mai vechi timpuri.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*