Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ANASONUL, UN REMEDIU VALOROS

in Sanatate

Prin semintele acestei plante medicinale este considerata de foarte multe persoane doar un condiment, folosit pentu prepararea biscuitilor sau rachiului, insa fructul anasonului este un remediu foarte valoros. Denumirea latina a plantei este Pimpinella anisum, la noi este cunoscuta si sub numele de anason romanesc, anis, anos, badean, chimin dulce, chimion de gradina, hanus sau molotru. Este o planta anuala care poate ajunge la 30-50 cm inaltime, tulpina are frunze mai dese sprevarf ca niste buchetele formate din 7-15 raze. Infloreste in iulie-august, iar fructele (semintele) apar (si se cueg) in septembrie, chiar octombrie. Este originara din Orientul Apropiat, planta se gaseste in partea de sud-est a Europei, in special in Balcani. Cel mai mult se cultiva in tarile mediteraneene. Gustul si parfumul specific este dat de uleiul eteric cu anetol. In Boemia ca si in unele parti ale Austriei, Germaniei si Frantei, anasonul este folosit la prepararea biscuitilor si al unor sortimente de rachiuri sau lichioruri.

Ceaiul de anason se recomanda in afectiunile bronsice, tuse, in deosebi tuse seaca. Pentru a combate durerile in gat, o cana cu ceai fierbinte de anason baut inainte de culcre ajuta foarte mult.

Rachiul din anason este foarte bun pentru tratarea tulburarilor digestive. Se poate prepara foarte simplu acasa astfel: puneti 30 g de fructe (seminte) de anason la un litru de alcool rafinat de 38-40 de grade, adaugati 300-400 g zahar si o bucata de coaja de scortisoara. Lasati sticla acoperita timp de patru saptamani la loc insorit si calduros. Strecurati apoi continutul si luati cate o lingurita sau doua daca aveti probleme cu digestia.

Daca aveti anason in gradina, culegeti cel mai bine punand o punga de hartie peste partea cu seminte a plantei, legati punga la gura si apoi taiati tulpina plantei, pentru a nu risipi semintele sau pierde aroma.

Mod de folosire:

Ceaiul de anason se prepara din o jumatate de lingurita de seminte la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa sa infuzeze 5 minute, apoi se strecoara. Daca aveti afectiuni respiratorii se bea indulcit cu zahar.

Tinctura: 3 linguri de seminte de anason la 500 ml de alcool rafinat de 38-40 grade. Se lasa 4 saptamani la loc insorit. Dupa preferinta se adauga zahar.

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web