Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ancheta! Prețurile la combustibil scad extrem de greu în țara noastră, deși costul petrolului e în cădere liberă

in Evenimente

O nouă anchetă pentru preţul benzinei şi motorinei. De ce nu se ieftinesc carburanţii

Benzinăriile din România au intrat din nou în atenția Consiliului Concurenței după ce autoritățile au observat că prețurile la combustibil scad extrem de greu în țara noastră, deși costul petrolului e în cădere liberă. Dacă se găsesc nereguli, vor fi amenzi mari, avertizează Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței scrie reteauadestiri.ro

benzina

Vrem să vedem unde se plasează prețurile României față de cele ale Uniunii Europene. Anul trecut, probabil de la introducerea diverselor taxe, am ajuns la un preț mediu pe Uniune. Până anul trecut România stătea bine, aveam cele mai mici prețuri din UE. Vrem să vedem dacă prețul la pompă a scăzut odată cu barilul, a declarat Chirițoiu la B1TV.

Verificările vin după ce în primele şase luni ale anului, preţul mediu al ţiţeiului s-a situat la 49,51 dolari pe baril, comparativ cu 96,24 dolari pe baril în primul semestru al anului trecut.

Iar prin comparație, prețul benzinei variază acum la companiile românești între 5,2 lei și 6 lei pe litru, în timp ce în perioada similară a anului trecut, era de 6 – 6,3 lei. Deci nici vorbă de o reducere pe măsura scăderii costurilor unui baril de petrol.

Pe de altă parte, reprezentanții benzinarilor dau vina pe taxe, dar și pe faptul că prețul combustibilului nu se calculează doar după cotația petrolului.

Preţurile la pompă reflectă cotaţiile internaţionale la benzină şi motorină. Cotaţiile internaţionale la benzină şi motorină sunt influenţate de cotaţiile la ţiţei dar şi de alte elemente, prin urmare pot avea, pe termen scurt, evoluţii divergente faţă de cotaţiile la ţiţei. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în prima parte a acestui an, când cotaţiile internaţionale pentru benzină au crescut semnificativ. Compania a reflectat evoluţiile cotaţiilor la benzină şi motorină într-o manieră moderată, evitând astel transferarea integrală a volatilităţii acestor cotaţii. Prin urmare, compania a operat scăderi successive de preţuri care numai în ultimele 3-4 săptămâni au reprezentat cumulat circa 40 de bani, au declarat reprezentanții Petrom săptămâna trecută.
Nu este prima dată când companiile petroliere de la noi intră în vizorul Consiliului Concurenței. La sfârşitul anului 2011, instituţia a sancţionat şase companii petroliere cu amendă de circa 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene prin stabilirea retragerii simultane pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

Inițial, la acea dată OMV Petrom a primit o amendă de 366,5 milioane de lei, OMV Petrom Marketing a fost amendată cu 137,2 milioane de lei, în timp ce Rompetrol a fost condamnată la plata a 159,5 milioane de lei.

De asemenea, Lukoil Romania a fost amendată cu 136,8 milioane de lei, MOL Romania cu 80,2 milioane de lei şi ENI Romania cu 11,1 milioane de lei.

Petroliştii au contestat în instanţă amenzile, însă Consiliul Concurenţei a câştigat irevocabil procesele cu trei companii: ENI România, Rompetrol și MOL România.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate