Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Angajator din Romania investeşte milioane de euro în şcolile profesionale din România. Elevii au bursă lunară şi ajung meseriaşi de top

in Articole

Grupul german Draexlmaier, unul dintre cei mari producători de componente auto din lume, investeşte anual în România 1,5 milioane de euro pentru a pregăti peste 200 de elevi de la şcoli profesionale

Oficialii Grupului Draexlmaier au în derulare un program de investiţii private unic în sistemul de învăţământ românesc. Cei de la Draexlmaier cheltuie anual în România 1,5 milioane de euro pentru a susţine şi califica elevi în şcoli profesionale.

Este vorba despre un sistem de învăţământ dual, care presupune 60-70% practică şi restul teorie, implementat de germani începând cu 2012. În acest moment, programul se derulează la licee din cinci oraşe ale României, în localităţile în care există şi sucursale ale companiei, unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume.

După cum ne-a precizat Barbara Gerber (foto jos) – responsabilul programului de formare profesionala din cadrul Grupului Draexlmaier, compania are la ora actuală în lume 483 de elevi-cursanţi, dintre care 209 sunt în România: 80 la Codlea, 55 la Hunedoara, 28 la Piteşti, 24 la Satu Mare şi 22 la Timişoara. În România, Draexlmaier investeşte anual un sfert din fondurile alocale la nivel mondial. Gerber mai spune că peste 50% dintre absolvenţii din România sunt ulterior angajaţi la fabricile din cadrul companiei. Interviu cu un oficial al companiei „România este ţara cea mai importantă pentru sistemul de învăţământ dual în cadrul Grupului Draexlmaier“, explică Barbara Gerber.

„Ca salariu, nu se face diferenţă foarte mare între cei cu şcoală profesională şi cei cu studii universitare. În cadrul grupului avem inclusiv oameni în poziţii de conducere care au absolvit o şcoală profesională“, adaugă oficialul companiei germane. Oficialul german este de părere că elevii români sunt foarte buni şi inteligenţi, dar că din păcate în ţara noastră încă este o mare problemă privind baza materială a şcolilor profesionale.

„România este ţara cea mai importantă pentru sistemul de învăţământ dual în cadrul Grupului Draexlmaier“, explică Barbara Gerber. „Ca salariu, nu se face diferenţă foarte mare între cei cu şcoală profesională şi cei cu studii universitare. În cadrul grupului avem inclusiv oameni în poziţii de conducere care au absolvit o şcoală profesională“, adaugă oficialul companiei germane. Oficialul german este de părere că elevii români sunt foarte buni şi inteligenţi, dar că din păcate în ţara noastră încă este o mare problemă privind baza materială a şcolilor profesionale.

Firma germană a semnat parteneriate cu inspectoratele judeţene pentru cele cinci licee, iar elevii înscrişi la examen susţin probe scrise standard în învăţământul românesc, la Română şi Matematică, plus un interviu cu un reprezentant al companiei. La Liceul Tehnologic Astra din Piteşti, unde în ultimul an s-a înregistrat o concurenţă de doi candidaţi pe loc la clasa finanţată de Draexlmaier, există două specializări. Elevii din clasa a IX-a fac Electromecanică, iar cei dintr-a X-a, care au fost admişi anul trecut, se şcolesc în Electronică-Automatizare.

Orele de practică se fac exclusiv în fabrica germană, într-un spaţiu amenajat special în fabrică. În plus, elevii merg în departamente specializate pentru a putea înţelege compania. Un instructor este întotdeauna prezent pentru a putea răspunde la întrebările cursanţilor. După un an, elevii-ucenici lucrează deja în echipă şi aprofundează cunoştinţele acumulate anterior.

Cu sprijinul companiei, tinerii învaţă tot ce este necesar pentru ca, la finalul celor trei ani de studiu, să obţină o calificare profesională şi să poată să-şi desfăşoare activitatea direct în producţie, fără pregătiri suplimentare. Tinerii elevi români primesc, pe deasupra, o bursă privată de 200 lei/lunar – în plus faţă de cei 200 lei/lunar alocaţi de statul român elevilor din şcolilele profesionale.Sursa: Adevarul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate