Antibioticele si dizenteria la albine

in Agronomie

Antibioticele fiind necesare doar în tratarea locii europene nu se administreazã pentru prevenirea îmbolnãvirilor – determinã dezvoltarea rezistentei agentilor patogeni si poluarea mierii cu reziduri – se fac dezinfectiile periodice ; nu se introduc în rezervele de hranã pentru iernare – se foloseste ceaiul din plantemedicinale ; antibacterienele suntineficace în viroze, suprimãflora intestinalã ( produc tulburãri digestive ) si provoacã proliferarea micozelor ; au actiune toxicã si nu stimulentã ca nectarul si polenul .( Antibioticele ca biostimulatoare ? În doze terapeutice biomicina , eritromicina , penicilina si tetraciclina mãresc cu 11 – 30 % cantitatea de puiet iar teramicina o reduce . Biomicina si penicilina prelungesc viata albinelor iar streptomicina , teramicina si tetraciclina o scurteazã . )

 

 

Manifestare : pete maronii pe peretii stupului , pe rame , pefaguri si pe albine ; miros de putrefactie ; abdomenul albinelor este mãrit ; zboruri de curãtire pe timp nefavorabil .

Cauze : intoxicatii alimentare sau agenti patogeni ; în timpul iernii = zgomotele , soarecii , umiditatea , curentii de aer oscilatiile mari ale temperaturii aerului , astuparea urdinisului , pierderea mãtcii , familia slabã , mierea de manã , mierea fermentatã , lichidul intercristalin al mierii dinzahãr cristalizate sau hrãnirile proteice timpurii .

Recuperare : înlocuirea fagurilor si dezinfectia ramelor sistupului ; stimularea unui zbor de curãtire ; înlãturarea cauzelor ; turte sau sirop de zahãr ( dupã sezon ) cu Protofil , 0,5 g ‰ Fumidil B sau extract de plante medicinale .

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.