Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Antifrauda s-a facut vizibila! O actiune concertata fara precedent a fost initiata

in Evenimente

O actiune concertata fara precedent a fost initiata, saptamâna trecuta, de Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF).

Amintind mai mult, parca, de operatiunea „Luna”, de prin anii ‘90, când autoritatile autoritatile vremii doar au mimat interesul de a eradica infractionalitatea, aproape o saptamâna intreaga, zeci de inspectori antifrauda au descins in tromba la comerciantii de tot felul din Bacau. Scopul declarat era identificarea cazurilor de evaziune fiscala.

Au intrat in vizorul Antifraudei fiscale agenti economici din zona comertului cu produse alimentare (restaurante, morarit si panificatie, carne si produse din carne) si nealimentare (cluburi, baruri, flori si plante ornamentale).

„Actiunile din aceasta perioada au fost facute în scopul verificarii respectarii prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999, privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Circa 80 la suta dintre agentii economici s-au conformat obligatiilor legale si emit bonuri fiscale, dar au fost constatate si sanctionate corespunzator si încalcari ale legislatiei în vigoare”, a declarat Alexandru Cristea, purtatorul de cuvânt al DGAF.

Antifrauda s-a facut vizibila atât in plin centrul Bacaului, unde i-au luat la bani marunti, in special, pe proprietarii de restaurante si fast food-uri, dar si in cartierele muncitoresti, unde au verificat cam tot ce le iesea in cale. N-a scapat nici târgul de „rusi” de pe Milcov.

„Au fost vineri, dar n-au nimerit bine, ca in ziua aia nu prea este vânzare si mai toate tarabele erau inchise. Nici azi, nu vedeti?, nu prea e nimeni. Pai, daca de trei zile tot ploua, oamenii stau pe acasa, nu? Si apoi, ce sa zic, marea evaziune era aici, la talcioc, la cuie si piulite”, exclama un comerciant din piata Milcov.

Amenda de 1.000 de lei pentru evaziune de…20 de bani

De altfel, nemultumirea celor din comert o vezi peste tot, de la patronul de dugheana de la colt de strada, la proprietarul de alimentara de cartier.

„Cred ca e gresit cum procedeaza Antifrauda. Nu se verifica ultima veriga. Trebuia cautat mai intâi la baza, de unde pleaca marfa. Pai, la chinezii de la Bucuresti, de la «Dragoane», am asteptat o ora ca sa-mi dea factura, zicea, poate o sa ma plictisesc asteptând si renunt sa mai cer document. Dar, cum sa plec asa, ma oprea un control si imi lua toata marfa, daca n-aveam dovada. Si asa, mi-a dat factura tot cum au vrut ei, cu o suma de zece ori mai mica decât am platit. Cica, factura era doar asa, ca sa ma scot eu in fata unui control”, povesteste un alt comerciant.

Hotarât lucru, descinderile in forta ale Antifraudei n-au facut decât sa irite majoritatea comerciantilor care s-au vazut, in felul acesta, hartuiti de autoritati. „Aici nu e disciplinare. Una e când controlezi stiind ca acolo se face evaziune, si alta e sa dai amenda ca ai gasit 20 de bani in casa nejustificati.

Da, pentru atâta lucru a fost amendat un comerciant din zona noastra, cu 1.000 de lei”, povesteste un lucrator de la o farmacie din zona. Intr-un alt cartier, mai spre sud, la fel, lumea agitata si vadit nemultumita de maniera de lucru a celor de la Antifrauda.

„De miercurea trecuta au venit la noi. Au venit, cica, la sesizare. Un magazin alimentar care e aici de 25 de ani, l-au inchis din cauza asta. Daca vor, tot iti gasesc ei ceva care nu e in regula. Asa facea si Garda Financiara. De aia, pâna nu le dadeai peschesul, nu scapai nici copt”, ne spune angajata unui magazin mixt de cartier.

Cert este ca, in urma controalelor de saptamâna trecuta, un magazin v-a trebui sa-si tina obloanele trase timp de o luna pentru ca n-a eliberat bon fiscal. In plus, amenzile totale impartite de inspectorii antifrauda au fost de aproape 160.000 de lei. Totodata, s-au confiscat numerar si bunuri în valoare totala de peste 3.200 de lei.

sursa: desteptarea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate