Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Anunţ important! Cine poate intra în faliment personal de la 1 august și își poate „îngheța” datoriile

in Stiri online

De la 1 august intră în vigoarea Legea nr. 151/2015 privind insolvența persoanelor fizice. Prin acest act normativ, și persoanele fizice vor avea posibilitatea de a intra în insolvență, atunci când sunt copleșite de datorii.

Legea spune că un individ se află în insolvență, dacă au trecut 90 de zile de la data scadenței unei datorii și nu a plătit-o. Totuși, acest lucru nu este de ajuns pentru a solicita falimentul personal și trebuie îndeplinite anumite condiții.

Numai un datornic cu domiciliul în România, cu reședința/reședința obișnuită de cel puțin șase luni poate intra într-o procedură de insolvență prevăzută de lege și să-și „înghețe” datoriile. Datornicul trebuie să fie în stare de insolvență și să nu existe vreo șansă reală ca el să-și revină cu banii într-un an de zile, astfel încât să-și plătească datoriile la timp și să ducă un trai decent, informează avocatnet.ro.

De asemenea, actul normativ care intră în vigoare de la 1 august impune și un prag minim de datorii. Astfel, datoriile trebuie să fie de cel puțin 21.750 lei pentru a cere intrarea în insolvență.

Însă, la procedura simplificată de insolvență, legea se referă la cei cu datorii de cel mult 14.500 lei. Totuși, aici vorbim de un tip de procedură în care nu pot intra decât anumite persoane (cele care nu au bunuri sau venituri urmăribile și care au peste vârsta standard de pensionare sau și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă).

Mai mult, nu poate solicita intrarea în insolvență personală persoana care a mai trecut în ultimii cinci ani printr-o astfel de procedură, aceasta fiind închisă din vina sa (a refuzat să respecte planul de rambursare a datoriilor, de pildă, sau a ascuns anumite sume de bani, în definitiv, a dat dovadă de rea-credință).

Nici indivizii condamnați definitiv, pentru săvârșirea unei infracțiuni de evaziune fiscală, a unei infracțiuni de fals sau a unei infracțiuni intenționate contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, nu pot beneficia de această facilitate.

Totodată, nu vor putea cere să intre în insolvență persoanele care u au fost concediate în ultimii doi ani din vina lor; cele care, deși sunt apte de muncă fără un loc de muncă ori alte surse de venit, nu s-au chinuit suficient pentru a-și găsi un loc de muncă sau care au refuzat, în mod nejustificat, un loc de muncă propus ori o altă activitate aducătoare de venit; cele care au acumulat datorii noi, prin cheltuieli voluptuare; cele care se află deja într-o procedură de insolvență sau care au determinat sau a înlesnit ajungerea în stare de insolvență.

Sursa: bugetul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate