Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Anunțul făcut astăzi de Guvernul României! Taxa de înmatriculare va fi eliminată!

in Articole

Grupul interministerial de lucru pentru găsirea unei soluții pentru returnarea timbrului auto de mediu pare să fi ajuns la o decizie. Românii vor plăti cinci bani în plus la litrul de carburanți în contul acestei taxe.

Soluția găsită presupune modificarea legislației în conformitate cu principiul ”poluatorul plătește”, astfel încât cumpărătorii de autovehicule să nu mai plăteasca taxa, declarată ilegală de UE, ci aceasta să fie conținută în prețul carburanților, potrivit unor surse guvernamentale, citate de cursdeguvernare.ro. Mai precis consum mai mulți carburanți, plătești mai mult la achiziția acestora.

Este vorba de un adaos de cinci bani la litrul de combustibil, bani care vor ajunge în conturile administrate de Ministerul Mediului – autoritate care are de restituit taxele percepute până acum.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în data de 9 iunie 2016 că taxa de primă înmatriculare percepută de România cumpărătorilor de mașini este ilegală din punct de vedere al legislației UE, după ce România a extins-o și la autovehiculele noi pentru a evita discriminarea pentru care mai fusese o dată condamnată.

Odată stabilită sursa de finanțare, grupul de lucru va stabili și cum și în cât timp vor fi restituite sumele către cei care le vor revendica.

Taxa nu a fost niciodată încasată în conformitate cu normele UE.

Niciodată taxa auto nu a fost încasată legal în România, spune Adrian Bența, consultant fiscal. Comisia Europeană a stabilit că taxele de primă înmatriculare sau de transfer a dreptului de proprietate sunt conforme cu legislația comunitară, însă România nu a asigurat niciodată neutralitatea acestei taxe.

„Întotdeauna a existat cineva favorizat și altcineva defavorizat”, spune consultantul fiscal. Introducerea taxei în prețul carburanților ar semnifica momentul la care taxa a devinit neutră.

Este însă neclar care ar fi impactul fiscal al acestei măsuri. Introducerea taxei auto in prețul carburanților ar obliga statul să restituie integral taxa plătită până în prezent. În primăvara acestui an ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer estima la aproximativ un milion numărul românilor care au achitat taxa auto în perioada 2007 – 2013 și care vor putea beneficia de restituirea sumelor achitate.

Un proiect de lege care a propus introducerea taxei în prețul carburanților a fost inițiat în primăvara acestui an de câțiva parlamentari. Potrivit expunerii de motive la proiectul de act legislativ inițiat de Cristian Petru Bodea și Valeriu Victor Boeriu renunțarea la taxa de poluare trebuie să aibă loc deoarece aceasta este o ‘taxă inechitabilă’, ‘fără nicio legătură cu principiul poluatorul plătește’.

Există mai multe argumente, spuneau cei doi. În primul rând un autoturism înmatriculat înainte de apariția taxei va circula mulți ani de acum înainte fără a plăti nimic pentru poluarea produsă. În al doilea rând un autoturism Euro 6 pentru care se plătește o taxă mică va polua mai mult decât un altul Euro 3 care merge mult mai puțin. Nici capacitatea cilindrică, nici vechimea motorului, nici calitatea acestuia nu indică real poluarea, spun cei doi, adăugând că singurul indicator real fiind cantitatea de carburant folosită.

Singurul efect al timbrului de mediu a fost acela de a determina mașini cât mai ieftine, deci poluante, știind că vor mai avea de plătit și această obligație.

Cei doi socotesc că taxa de 0,05 lei la litru, propusă de ei, ar determina șoferii să plătească în plus 350 de lei pe o perioadă de timp de 15 ani, perioada medie in care se folosește un autoturism.

Suma colectată ar urma să ajungă la Fondul de Mediu, propuneau cei doi.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate