Anuntul facut azi de Rusia a ingrozit tarile baltice. Ce a declansat Putin a starnit reactii in lant

in Extern

Rusia investigheaza legalitatea recunoasterii independentei tarilor baltice de catre URSS, in 1991. Reactia Lituaniei

Procuratura Generala a Rusiei a inceput “verificarea legalitatii recunoasterii independentei republicilor baltice” de catre Consiliul de Stat al URSS in 1991, un demers ce survine in urma unei solicitari facute in acest sens de membri ai Dumei de Stat.

61687794

“Din punct de vedere juridic, recunoasterea independentei statelor baltice este lipsita de valabilitate intrucat decizia a fost luata de un organism neconstitutional”, a declarat o sursa parlamentara rusa, citata sub rezerva anonimatului de agentia Interfax, relateaza Agerpres.

Aceeasi sursa a apreciat ca un raspuns la aceasta problema va fi similar cu cel dat in cazul Crimeei, amintind ca Procuratura Generala a Rusiei a calificat ca “ilegala” decizia luata in 1954, in perioada URSS, prin care peninsula de la Marea Neagra a fost atasata la Ucraina, la initiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hrusciov, de origine ucrainean. In comunicatul Procuraturii cu privire la Crimeea, teritoriu anexat in martie anul trecut la Federatia Rusa, se preciza ca prezidiile Consiliilor Supreme ale RSFS Rusa si Uniunii Sovietice nu aveau prerogative de a lua decizii in legatura cu structura teritoriala a republicilor ce formau URSS.

In acelasi timp, sursa Interfax a fost de parere ca raspunsul Procuraturii Generale la noua solicitare a deputatilor rusi trebuie sa fie “unul mai echilibrat”. “Prin considerarea unor decizii cruciale ca fiind ilegale se poate merge prea departe – pana la problema legalitatii crearii URSS si a altor state. Trebuie sa se tina cont nu numai de aspectul juridic, ci si de cel politic”, a afirmat sursa citata.

Anuntul privind examinarea de catre Procuratura Generala a Rusiei a deciziei autoritatilor sovietice de a recunoaste in 1991 independenta statelor baltice – foste republici sovietice, in prezent membre ale UE -, a fost calificata in Lituania drept “provocare”. “Independenta noastra a fost obtinuta cu sangele poporului lituanian. Nimeni nu are dreptul sa o ameninte”, a declarat presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite, potrivit newsru.com.

“Este cel putin o provocare. De fapt, este o absurditate juridica, morala si politica“, a declarat, la randul sau, ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius. Seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat insa ca nu este la curent cu o astfel de solicitare. “Nu am auzit de o astfel de cerere. Stiu ca avem relatii diplomatice cu statele baltice, un tratat interstatal”, a declarat ministrul rus, potrivit TASS.

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*