Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Apicultorii primesc fonduri UE doar dacă sunt organizaţi în asociaţii

in Agronomie

Apicultorii vor putea obţine din acest an finanţare din fonduri UE, prin Programul Naţional Apicol, pentru acţiuni precum achiziţia de familii de albine, dacă sunt organizaţi în forme asociative şi deţin un atestat care să confirme că au o pregătire profesională în domeniu.

Programului Naţional Apicol este finanţat în proporţie de până la 50% din fonduri UE.

„Beneficiarii Programului sunt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizaţi în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători, constituite conform legislaţiei în vigoare”, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern, postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Fondurile UE sunt disponibile pentru finanţarea tratamentului de combatere a varoozei (o boală a albinelor – n.r.), inclusiv prin metode ecologice, şi pentru refacerea şeptelului apicol, prin achiziţia de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine.

Activităţile finanţate prin Programul Naţional Apicol trebuie să fie diferite de cele prevăzute deja în programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care sunt sprijinite, de exemplu, investiţiile în stupine sau cercetarea în domeniu.

Pentru a obţine fonduri, apicultorii trebuie să fie neapărat membri ai unei forme asociative de profil şi să aibă pregătire în domeniul apiculturii, confirmată prin atestat, certificat sau diplomă.

Sprijinul financiar este acordat pe baza unei cereri, depuse de apicultor prin intermeidul formei asociative din care face parte.

„Beneficiarii programului, aşa cum sunt definiţi în prezentul ordin, solicită anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative din care fac parte, legal constituită conform legislaţiei în vigoare şi depun la sediul documente justificative”, se mai arată în proiect.

Printre aceste documente se numără o cerere, pe baza căreia solicită ajutorul financiar cuvenit şi în care se menţionează acordul pentru derularea finanţării prin intermediul formei asociative şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că nu a mai solicitat ajutor financiar prin intermediul altei forme asociative.

Pentru acţiunile relizate în anul 2008, termenul limită de depunere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a cererii şi a documentelor care o însoţesc este de 1 august.

Pentru anul 2008, valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este de 6,7 milioane lei, la care se adaugă o finanţare egală de la UE.

Fondurile UE alocate anual pentru finanţarea Programului Naţional Apicol derulat în perioada 2008-2010 sunt de circa două milioane de euro anual, la care se adaugă alte două milioane de euro de la bugetul de stat.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la finele anului trecut producţia totală de miere din România a fost de 19.000 tone, dintre care 10.500 de tone au fost exportate. Consumuil mediu de miere pe cap de locuitor este de 0,5 kilograme anual.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate