Apicultura poate fi impozitata in 2013

in Agronomie

Sîmbătă, 17 martie 2012, şaizeci de apicultori membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine ACA Filiala Maramureş au participat la adunarea generală anuală de bilanţ pe 2011 şi activitate programată pentru anul curent. Cenzorul a calculat venituri din cotizaţii de 13.000 lei şi cheltuieli pe deplasări, utilităţi la sediu, telefon, imprimate de 9.000 lei, excedentul fiind de 4.000 lei, ceea ce arată o asociaţie solidă, cu 500 de membri cotizanţi (60% din numărul apicultorilor sînt membri ACA) Preşedinta judeţeană Mariana Tonea a prezentat noutăţile discutate în 14 martie la Consiliul naţional ACA din Bucureşti. Veniturile din apicultură (pînă acum nu au fost impozitate) urmează să fie impozitate de stat. Mesajul ACA este de resemnare, toată lumea plăteşte impozite, deci şi crescătorii de albine vor plăti impozitul pe venit de 16%. Doar România şi Bulgaria au scutire de la impozit pentru apicultori şi trebuie şi ele să se alinieze la politica agricolă comună europeană.
O altă veste este că apicultorii mici din anul 2014 nu vor mai primi subvenţii. Trebuie să fie autorizaţi, să respecte bunele practici apicole şi să aibă peste 150 de familii de albine. Dacă vor subvenţii de stat.
Apicultorii din sală au cerut lămuriri. S-au sfătuit. Iarna prelungită le-a adus unele pierderi – în stupii hrăniţi necorespunzător. Plăcuţele de identificare sînt obligatorii, nu se mai pot face şmecherii la Măsurile 141 şi 121, cu păcălirea statului. Numărul de familii de albine trebuie declarat la Primărie şi la Direcţia veterinară, unde se fac primăvara analize de laborator pe probe de albine moarte.
Se acordă subvenţii şi în 2012, însă taxa pe valoarea adăugată de 24% nu se decontează (şi aici se mai fac şmecherii).

 

Cer reducerea TVA pentru miere la 8% şi a impozitului pe camioanele apicole, dar fiscul se opune.
Tratamentele contra paraziţilor trebuie executate după o schemă vizată de specialistul ACA, nu la întîmplare, după ureche. Exportul de miere a fost oprit pentru că Germania impune ca-n miere să nu existe polen din plante modificate genetic (la noi se cultivă porumb modificat genetic, cel mai aproape în judeţul Cluj). “Nu cumpăraţi polen.”
Se dau subvenţii pentru cumpărarea de lăzi, familii de albine şi mătci. Fabricanţii de lăzi trebuie să dovedească de unde au cumpărat scîndura. Lăzile vechi trebuie distruse cu proces verbal, unii fac şmecherii, le revînd.
Agenţia de Plăţi controlează fermierii prin sondaj, în 2012 un milion de euro din programul naţional apicol au rămas neutilizaţi. Deci bani sînt, trebuie doar accesaţi legal.
Preţul mierii angro este de 10-12 lei/kg, iar la borcan în piaţă 20-24 lei/kg. Nu va scădea prea mult, deoarece mierea are termen de garanţie un an şi de valabilitate mai mulţi ani.
Şedinţa s-a încheiat după două ore de discuţii, apicultorii erau grăbiţi să iasă după-amiază la stupine, pentru lucrările de curăţare a stupilor şi de tratare contra paraziţilor. Levente Weisz de la Maravet SRL Baia Mare le-a prezentat trei medicamente antiparazitare eficiente.
Ioan NEGRU

sursa: graiul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.