Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ARHANGHELII ȘI ÎNGERII PĂZITORI

in Religie/Spiritualitate

La 8 noiembrie, este pomenit Soborul Mai-marilor Arhangheli ihail si Gavriil si al tuturor cerestilor puteri celor fara de trupuri. Asta este denumirea complete a praznicului cunoscut noua ca Sfintii Mihail si Gavriil.

Puterile ceresti cele fara de trup sunt ingerii cei buni, slujitori ai lui Dumnezeu, impartiti de Sfintii Parinti in noua cete: Serafimii, Heruvimii, Scaunele, Domniile, Stapaniile, Incepatoriile, Puterile, Arhanghelii si Ingerii, acestia din urma fiind cei mai aproape de oameni. Sfanta Scriptura spune ca ingerii sunt duhuri, adica fiinte spiritual fara trup, dar cu minte, vointa si putere, facute de Dumnezeu din bunatatea Sa: “Cel ce face pe ingerii Sai duhuri si pe slujitorii Sai para de foc”. (Psalmii 103, 4)

RAZBOIUL DIN CER

La inceput, toti ingerii (aici ne referim la toate cele noua cete ceresti) au fost facuti de Dumnezeu buni, intelepti, plini de toate darurile. Dar la un moment dat, o parte din din ingeri, in frunte cu Lucifer, cel mai frumos si cel mai inzestrat dintre ei, s-au razvratit impotriva Creatorului. Lucifer se socotea, spune Traditiile, “asemenea cu cel Preainalt”. “Si s-a facut razboi in cer: Mihail si ingerii lui au pornit razboi cu balaurul. Si se razboia si balaurul si ingerii lui si n-a izbutit el, nici nu s-a mai gasit pentru ei loc in cer. Si a fost aruncat balaurul cel mare, sarpele cel de demult, care se chema Satana, diavolul cel ce insela pe toata lumea, pe pamant si ingerii lui au fost aruncati cu el”. (Apocalipsa, 12, 7-9) Asa a cazut Lucifer din cinstea de arhanghel (mai-mare vestitor) si asemenea lui si o treime din ingerii din cer care l-au urmat.

CEI 7 ARHANGHELI

Sunt patru arhangheli principali, Mihail, Gavriil, Rafail si Uriil, care sunt pomeniti in Apocalipsa ca fiind pazitorii Marelui Tron al lui Dumnezeu. Ceilalti trei sunt, in lista acceptata de Biseria ortodoxa, Varahiil, Salatiil si (Je) Gudiil sau (Je) Hudiil. Numele celor sapte sunt legate chiar de venirea ingerilor: Mihail: Cine este cel care e ca Dumnezeu? (Epistola Sfantului Apostol Iuda 1,9); Gavriil: Puterea lui Dumnezeu (Luca 1, 19-26); Rafail: Dumnezeu vindeca (Tobit 12, 15); Uriil: Lumina are focul lui Dumnezeu (III Ezdra 4, 1); Salatiil: Rugaciunea lui Dumnezeu; Iehudiil: Lauda lui Dumnezeu; Varahiil: Binecuvantare de la Dumnezeu.

INSOTITOR SI VESTITOR

Ingerii Il preamaresc pe Dumnezeu si-I implinesc voia Lui in conducerea lumilor. Ei implinesc uneori pedepsele lui Dumnezeu, asa cum s-a intamplat cand au adus focul peste Sodoma sau pedepsele peste Egipt. Dar, de obicei, ingerii slujesc la apararea si calauzirea oamenilor. Ei duc rugaciunile noastre la Dumnezeu (ultimii trei arhangheli poarta chiar numele unor rugaciuni), ei ii ocrotesc pe cei drepti. Ei vestesc (inger insemnand chiar vestitor) faptele mari ale mantuirii. Sfantul Gavriil este, de pilda, cel ce a vestit Nasterea Domnului, patimile din Ghetsimani, Invierea Domnului, a doua Lui venire. Luand chip vazut, Mihail, mai-marele cetelor ceresti, s-a aratat lui Avraam si lui Lot inainte de pustiirea si pierderea Sodomei, lui Iacov cand fugea de fratele sau, a mers inaintea taberei fiilor lui Israel, cand se izbaveau si au scapat de robia si de chinul egiptenilor.

INGER PAZITOR

Fiecarui crestin la botez i se da un inger, ingerul lui pazitor: “Insoteste-i viata lui cu inger de lumina, ca sa-l izbaeasca pe el de  toata bantuiala potrivnicului, de intamplarea celui viclean, de demonul cel de amiaza si de naluciri rele”. (rugaciune in timpul savarsiri Tainei Botezului).  Ingerii pazitori ne sfatuiesc de bine, scot la lumina tot ce este bun in noi. Ei ne apara sau ne ajuta sa luptam cu ispita, slujesc la mantuirea noastra.

CREDINTE POPULARE

Se spune ca Sfintii Arhangheli sunt ingeri cu aripi si sabii care iau sufletele oamenilor cand acestia mor si le conduc pe lumea cealalta, in rai sau in iad dupa judecata pacatelor fiecaruia.

Se spune ca Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care stapaneste ciuma.

Se spune ca Sfantul Arhanghel Mihaiil, mai des intalnit in traditiile romanesti, sta la patul bolnailor: daca acestia vor muri sta la capatai iar daca vor scapa de boala sta la picioare.

Arhanghelul Mihaiil este cel care are putere asupra Soarelui si Lunii, pe care le elibereaza cand acestea sunt furate de diavol (eclipse).

Tot el are putere si asupra sotiei lui Scaraotchi, Mamarca. Cand aceasta vrea sa trimita tot gerul odata pe pamant, Sfantul Mihaiil nu o lasa, slobozindu-l incetul cu incetul.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Religie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate