ARMONIA FORMEI-CULOARE SI LUMINA
Andre Hurmant fondatot al miscarii „forme utile”, asimileaza notiunea de forme industriale cu cea de forme construite, implicand in acest domeniu , ple langa arhitectura si masinile uneltele etc. Socotindu-le mai putin autonome si mai putin legate de necesitatile spirituale ale omului.
In legatura cu calitatile estetice ale produselor industriale se disting extreme daunatoare care influenteaza negativ procesul de productie: spirit afacerist si publicitar, neconcordanta fintrer forma si functie, functionalismul si anti functionalismul. Astfel, Abraham Moles propunea studiera functionalismului in legatura cu contextul sociologic.
Principalii factori cepabili in definirea esteticii industriale:
*stiinta si tehnica;
*socologia;
*ergonomia;
*fiziologia;
*psihologia industriala si sociala.
Estetica implicata in industrie obliga la realiarea unei forme autentice, dictata de raportul functiune-structura, fara excese de oa parte sau de alta. Forma trebuie sa exprime in acelasi timp functie modul de folosire si justificarea pretului de cost. O forma complexa asi reusita implica reducera la minimum a efortului de perceptie, ed uz, de comanda etc.
Culoarea –rolul pe care il joaca in designul industrial. A. Hermant: „culoarea nu poate fi disocialta de forma intrucat ea poate afirma sau distruge”. Contureaza formele,permite o perceptie vizuala optima,tarnsmite o valoare emotionala si comunica o informatie.
In mediu industrial sunt 3 categorii de culori:
-functionale;
-de ambianta;
-de semnalizare.
Perceptia culorilor declanseaza omului subtile vibratii afective( nuante vesele, triste, delicate, calme, viguroase, reci, calde). ROSUL irita socheza GRIUL genereaza melancolie NEGRUL obsedant depresiv ALBUL elegant optimist ALBASTRUL linistitor.
Formele si culorile nu exista separat unele de atele, culorile sunt aplicate formelor. Insa, aplicate prost elel lezeaza calitate estelica a formelor.