Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ARMONIA FORMEI

in Arta

ARMONIA FORMEI-CULOARE SI LUMINA

 

 

Andre Hurmant fondatot al miscarii „forme utile”, asimileaza notiunea de forme industriale cu cea de forme construite, implicand in acest domeniu , ple langa arhitectura si masinile uneltele etc. Socotindu-le mai putin autonome si mai putin legate de necesitatile spirituale ale omului.

 
In legatura cu calitatile estetice ale produselor industriale se disting extreme daunatoare care influenteaza negativ procesul de productie: spirit afacerist si publicitar, neconcordanta fintrer forma si functie, functionalismul si anti functionalismul. Astfel, Abraham Moles propunea studiera functionalismului in legatura cu contextul sociologic.

 
Principalii factori cepabili in definirea esteticii industriale:

*stiinta si tehnica;

*socologia;

*ergonomia;

*fiziologia;

*psihologia industriala si sociala.

 

 

Estetica implicata in industrie obliga la realiarea unei forme autentice, dictata de raportul functiune-structura, fara excese de oa parte sau de alta. Forma trebuie sa exprime in acelasi timp functie modul de folosire si justificarea pretului de cost. O forma complexa asi reusita implica reducera la minimum a efortului de perceptie, ed uz, de comanda etc.

 

 

Culoarea –rolul pe care il joaca in designul industrial. A. Hermant: „culoarea nu poate fi disocialta de forma intrucat ea poate afirma sau distruge”. Contureaza formele,permite o perceptie vizuala optima,tarnsmite o valoare emotionala si comunica o informatie.

 

 

In mediu industrial sunt 3 categorii de culori:

-functionale;

-de ambianta;

-de semnalizare.

 

 

Perceptia culorilor declanseaza omului subtile vibratii afective( nuante vesele, triste, delicate, calme, viguroase, reci, calde). ROSUL irita socheza GRIUL genereaza melancolie NEGRUL obsedant depresiv ALBUL elegant optimist ALBASTRUL linistitor.

 

 

Formele si culorile nu exista separat unele de atele, culorile sunt aplicate formelor. Insa, aplicate prost elel lezeaza calitate estelica a formelor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate