Arsurile termice

in Sanatate

Reprezinta majoritatea covirsitoare a leziunilor de arsura avind o frecventa de 90% din totalul acestora. Amploarea leziunii este dependenta de tipul agentului cauzal si de timpul de actiune. Majoritatea factorilor etiologici ai arsurii, sunt agenti termici ce pot descarca in tesuturi cantitati de energie lezanta: flacari, lichide, vapori supraincalziti, gaze inflamabile, aerul fierbinte in explozii, corpuri viscoase topite si solide. Modul prin care acestea actioneaza:

 1. contact direct
 2. flacara sau flama electrica
 3. iradiere
 1. Arsurile prin contact se pot produce prin:
 • contact solid, leziunile fiind limitate in suprafata si de obicei mai profunde, functie de timpul de contact.
 • contact lichid, leziunile sunt mai intinse in suprafata dar de profunzime mai mica.
 1. Arsurile prin flacara :
 • determinate de hidrocarburi aprinse ( benzina, petrol, alcool) sunt de obicei intise si profunde
 • produse prin explozii
 • de gaze (gaz metan) au un aspect in mozaic, cu leziuni de profunzimi diferite, in accidentele produse in spatii inchise asiociindu-se si cu arsuri de cai respiratorii
 • explozii de butelii sau dupa accidente de automobil, cu leziuni grave, prin asocierea frecventa de arsuri de cai respiratorii si politraumatisme.
 1. Arsurile prin radiatii:
 • ultraviolete ale soarelui, uneori asociate cu agenti fotosensibili de tip meladinina sunt frecvent intinse dar superficiale si necesita obisnuit citeva ore de rehidratare si calmante.
 • Razele „X” si radiatiile nucleare dau leziuni de endarterita, cu evolutie lenta, profunda uneori pina la necroza.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*