Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Arta Computerului

in Informatica

Informatica , domeniu stiintific a adus multe modificari pe plan socio-cultural si a influentat omenirea in domeniile sale de activitate, inclusiv in ceea ce priveste teoria, estetica si conceptia despre arta.
Calculatorul – instrument de multiplicare si inmagazinare, a ajuns un mijloc perfectionat de multiplicare si reproducere a oricarei lucrari de arta.

 
Radio-ul , pick-up , cd- player, video proiectorul – transmiterea mesajului, act de cultura fals prin faptul ca este multiplicat si denaturant fata de arta originala.

 
Reprezentantii cei mai de seama : Max Bense, Hans Frank, Abraham Moles.
Moles : “Arta si Ordinator” , el obtinand in epoca cele mai spectaculoase rezultate prin difuzarea operelor apartinand asa numitei “arte permutationale”. Unele teorii sustineau ca ea s-a nascut din joc, jocul insa are o gratuitate pura si nu presupune neaparat o constructie finita, in timp ce opera are, o finalitate determinata si caracterul unui organism.

 

 

Dupa un examen a diverselor aplicatii ale calculatorului gasea aceleasi rationamente avand structuri diferite:
– prim stadiu – constituirea repertorului prin analiza sunetelor, miscarilor, formelor vizuale, culorilor ,elementelor arhitecturale dupa care s-a trecut la clasarea lor

 

– al doilea stadiu – recombinarea lor in forme noi

 

 

S-a incercat sa se demonstreze ca masina poate produce obiecte de arta, din pacate nu se tinea cont ca prin parcurgerea la infinit a unui aceluiasi drum creator, obiectele create nu mai pot avea statutul de obiect de arta unic.

 

Se facea o analiza cibernetica a atitudinilor creatoare:

1. Estetica critica a naturii: masina fiind folosita ca un instrument asemanator organelor de simt umane.

 

 

2. Estetica critica: frumusetea unui obiect nu s-ar putea explora totalmente prin relatii statice.

 

3. Estetica aplicata: masina spectator sau analizator artificial ar fi cea care analizeaza lumea culturala, degajeaza modele analogice pe care le produc operatorii in cazul simularii unor procedee de creatie. “Nu exista arta numai daca exista constiinta artei”.

 

 

4. Creatia abstracta: masina amplificator de complexitate dezvolta o idee de compozitie.

 

 

5. Arta permutationala: masina exploreaza systematic un camp al posibilitatilor definite de un algoritm.
Autorul afirma ca artistul nu va fi inlocuit de masina, ci “deplasat in functia sa”, iar in viitor artisti vor lucra intr-un “centru de arta” format dintr-un complex de organisme centrale a caror memorie va servi pe rand ca iconoteca, fonoteca, filmoteca, biblioteca.
Dupa Moles arta “ nu este eterna, ea trebuie sa fie mare pentru a rezista, in epoca copiei universale si a mass mediei, la uzura, disolutie , lipsa de gust”. Dupa orientarile sale sociale “ noua ne trebuie o arta de consum, mijloacele la inaltimea unui debit necesar multimii si aceasta numai arta mecanica, susceptibila de a stapani combinatorica sau de a explora campul posibilitatilor definit printr-o originalitate de baza, poate asigura producerea unui numar suficient de productii culturale”.
Orice expresie artistica este un fenomen de comunicare, artistul fiind emitatorul si individul receptorul. Acest mesaj daca vrea sa se faca inteles de catre indivdul mediu trebuie sa fie cuprinsa intre anuminte marje – intre banal si original. Ideile sale nu mai beneficiaza azi de acceptare (intrand in istoria esteticii), Abraham Moles a adus multe concepte interesante, inovatoare care au influentat si au dus la noi descoperiri in teoria esteticii si a informaticii.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Informatica

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate