Arunci coaja de portocală? Efectul miraculos pe care nimeni nu ţi l-a spus

in Secretele bucatariei

Portocalele sunt o sursa importanta de vitamina C, contribuie la intarirea sistemului imunitar, iti fac parul si pielea frumoase si, in plus, te ajuta sa slabesti.

5364869712_4f127a8150

Amintirile din copilăria mea au gust de coajă rasă de lămâie, păstrată la borcan în frigider şi pusă în cozonaci, checuri sau gogoşi şi de coajă de portocală confiată pe care mama o punea în creme, budinci şi torturi. Asta când nu găsea borcanul gol, pentru că mie îmi plăcea să tot fur câte o feliuţă, câte o feliuţă până nu mai rămânea mare lucru. Iar siropul care rămânea pe fundul borcanului se transforma cu puţin sifon în cea mai delicioasă şi aromată băutură răcoritoare care ar fi putut exista. Nu prea se găseau alte esenţe şi mirosuri pe vremea aia şi nici isteria toxicităţii cojilor de citrice nu se iscase încă. Dacă veţi citi reţeta, veti vedea ca până la produsul final cojile se tot spală, se ţin în apă schimbată de mai multe ori, se fierb şi se aruncă apa, deci trec prin nişte procese care cred că îndepărtează orice urmă de chimicală din coji. Dar dacă încă aveţi rezerve, nu renunţaţi să vă faceţi acasă aromatizantele pentru prăjituri, căci sunt inegalabile, ci căutaţi ca măcar pentru reţeta asta să cumpăraţi portocale şi lămâi bio (cu toate că şi aici sunt discuţii întregi şi îndoieli că bio ar fi chiar bio…).

Reţeta se poate face şi cu coji de lămâie, exact în acelaşi mod. Proporţiile sunt foarte simple: cântăriţi cojile şi puneţi tot atâta zahăr şi tot atâta apă pentru sirop. Eu mai jos v-am dat doar cantităţile pe care le-am folosit eu şi cu care am umplut un borcan de 700 de grame. Fiind foarte aromate şi parfumate se pun cantităţi mici la prăjituri, deci se consumă în foarte mult timp, aşa ca o idee foarte bună, pe care  am practicat-o şi eu anul trecut, ar fi să le puneţi în borcane mai mici din care să dăruiţi şi rudelor sau prietenilor. Le veţi face o mare surpriză şi bucurie.

O metodă şi mai simplă de a folosi cojile de portocale este să le uscaţi şi apoi să le măcinaţi, obținând astfel o pudră aromatizantă excelentă pentru creme, sosuri, ceaiuri sau pentru cerealele de dimineaţa. Gasiţi pe blog explicat pe larg modul de obţinere al cojilor de portocale măcinate.

656x440_coaja-de-portocala-confiata-287461

INGREDIENTE PENTRU REŢETA DE  COAJĂ DE PORTOCALĂ CONFIATĂ

Proporţii 1:1:1, adică cantităţi egale de coji, zahăr şi apă. Eu am folosit:

  • 350 g coji de portocale
  • 350 g zahăr
  • 350 ml de apă

MOD DE PREPARARE  COAJĂ DE PORTOCALĂ CONFIATĂ

  1. Spălaţi foarte bine portocalele înainte de a le mânca. Eu folosesc un bureţel curat de vase şi le spăl cu apă caldă. Dacă doriţi să adunați o cantitate mai mare de coji, le puteţi păstra într-o punguţă la congelator pe măsură ce le consumaţi până se strânge cantitatea dorită.
  2. Cojile trebuiesc curăţate pe cât posibil de partea albă şi amară. Eu obişnuiesc să le tai de la început fâşii late cam de 1 cm, dar le puteţi lăsa şi întregi dacă doriţi şi le veţi tăia după necesităţi în momentul folosirii.
  3. Puneţi cojile într-un vas cu apă rece pentru 24 de ore. Schimbaţi apa din când în când, dar să fie de cel puţin 3 ori.
  4. Puneți cojile la fiert în apă rece, lăsaţi-le să fiarbă până se înmoaie şi intră uşor furculiţa în ele, apoi aruncaţi apa.
  5. Pregătiţi siropul astfel: puneţi la fiert o cantitate de apă egală cu greutatea cojilor şi acelaşi gramaj de zahăr, adăugati şi cojile pre-fierte, apoi lăsaţi siropul să fiarbă la foc mediu până începe să se îngroaşe. Trebuie să devină gros şi lipicios aproape ca mierea, iar cojile nu vor mai fi opace, ci vor deveni translucide, ca în poza de mai jos. Nu exageraţi cu fierberea, pentru că siropul se va zaharisi. E suficient dacă s-a îngroşat şi e “legat”.
  6. Lăsaţi siropul să se răcorească puţin, apoi puneţi cojile într-un borcan cu capac etanş, turnaţi siropul peste ele şi păstraţi borcanul într-un loc răcoros.

Păstrați câteva coji confiate deoparte pentru a face coji de portocala zaharisite. Sunt minunate lângă o cafea sau un ceai sau le puteți adăuga pe lista de deserturi festive pentru sărbători. Musafirii vor fi incantați

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de coajă de portocală confiată pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.