Astăzi sărbătorim Ziua Armatei Române

in Evenimente/Stiri online
 In anul 1951, în data de 2 octombrie au fost sarbatorite pentru prima dată fortele armate române. Din anul 1959, data de 25 octombrie a fost stabilită ca zi aniversară a armatei din țara noastră. 
România sărbătorește la 25 octombrie păstrarea independenței și suveranității naționale de către înaintașii noștri care au luptat la: Posada, Rovine, Podul Înalt, Razboieni, Călugăreni, Plevna, Smârdan, Mărăști, Mărășești sau Oituz. 
 În ziua de 25 octombrie, începând cu anul 1959, românii aniversează eliberarea definitivă a teritoriului național, ocupat temporar în urma Dictatului de la Viena din data de 30 august 1940.
 Eliberarea regiunilor din estul Ungariei, până la râul Tisa s-a făcut în trei etape ale operațiunii “Debrețin”:
-9 august-13 octombrie 1944, trupele românești au rupt apărarea inamică avansând pe valea Someșului Mic și cucerind înălțimile de la vest de râu. Trupele românești  împreună cu cele rusești au ajutat la eliberarea orașului Cluj;
-14 octombrie-20 octombrie 1944, inamicii au fost zdrobiți în Munții Făget și în Munții Meseș;
-21 octombrie-25 octombrie 1944, forțele inamice au fost alungate dincolo de granița româno-ungară, din orașele Carei și Satu Mare, misiunea trupelor românești fiind extrem de grea. În dimineața zilei de 25 octombrie a fost eliberat ultimul oraș românesc de la graniță de vest.
 Victoria românilor asupra trupelor germane și ungare a însemnat sacrificiul a 58.330 de soldați declarați morți, răniți sau dispăruți în lupte, numărul total al soldaților români care au câștigat victoria, fiind de 525.702. Și inamicul a avut mari pierderi: peste 70.000 de soldați.
 Astăzi, în Capitală se organizează ceremonii ale militarilor, care vor consta într-un marș care va începe la ora 10:30 și o retragere cu torțe care se va desfășura între orele: 18:30-20:00.

buzau-ziua-armatei

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.