Atac al viespilor japoneze asupra unei colonii europene

in Agronomie

Lumea animalelor este plina de suprize, care nu sunt intotdeauna placute. Acest videoclip arata o lupta nedreapta pentru supravietuire.

In imagini apar viespile uriase japoneze, care ataca si ucid o colonie intreaga de albine europene, mult mai mici decat ele.

Desi albinele sunt de 1.000 de ori mai numeroase, nu pot face fata atacului insectelor gigantice, extrem de agresive.

Imaginile fac parte dintr-un documentar realizat de National Geographic.

” Viespile îşi încep asaltul roind în preajma stupului şi atacând albinele aflate în afara acestuia. Micuţelor insecte le sunt smulse aripile şi membrele, în timp ce încearcă să ajungă în stup cu polenul adunat. Viespile pornesc astfel de atacuri pentru a fura hrana deja culeasă şi pentru a avea acces la larvele din stup, acestea reprezentând surse importante de energie. Atacul viespilor, care sunt de patru ori mai mari decât albinele, continuă cu invadarea stupului. După circa trei ore, cele 30 de viespi gigantice japoneze reuşesc să distrugă colonia de aproape 30.000 de albine şi pătrund în stup pentru a se hrăni şi cu larvele acestora.

Acest “masacru” a avut loc din cauza unui transfer inedit, acest soi de viespi japoneze ajungând pe pământ european în anul 2004, posibil prin intermediul unui transport de plante din China în Franţa. Astfel, abinele de miere din Europa nu au avut timp să se adapteze acestor viespi şi nu ştiu să se protejeze în faţa lor. Spre deosebire de acestea, albinele din Asia au învăţat cum să înconjoare intrusul şi printr-un atac cu aripile şi să îi supraîncălzească corpul, provocându-i astfel moartea.

Viespile japoneze sunt “nişte creaturi mici şi dezagreabile”, aşa le descrie Tim Lovett de la British Beekeepers’ Association. Înţepătura lor este extrem de dureroasă, însă la fel ca şi în cazul albinelor, aceasta nu este fatală decât în cazul unor alergii serioase. Un lucru grav pe care îl provoacă aceste viespi este dispariţia multor colonii de albine şi, în final, o recoltă slabă de miere. ”

Sursa: Gandul.info

Din ce am citit se pare fenomenul este din ce in ce mai des in japonia si se datoreaza faptului, apicultorii japonezi au importat familii de albine europeene deoarece acestea produc mai multa miere, insa au un mare dezavantaj nu sunt adaptate sa reziste in fata visepilor uriase locale.
Albinele locale japoneze au dezvoltat o tactica ( se poate vedea in al doilea filmulet) prin care ademenesc viespile cercetase sa patrunda adanc colonie apoi ataca fulgerator si inconjoara inamicul, apoi genereaza caldura si practic sufoca inamicul.

Un moment impresionant mi-sa parut intre secundele 23-28 cand albinele procedeaza asemeni soldatilor in lupta care isi retrag camarazi raniti la adapost. Intocmai la fel procedeaza o albina care apuca cu mandibulele o camarada de lupta ranita sau pe moarte si o trage la adapost din fata atacului nemilos a inamicului.

Am mai observat de asemeni urmatorul fenomen la familiile de albine personale:
Uneori o albina mai batrana sau poate bolnava se retrage singura in afara stupului pentru a muri acolo si a nu fi o povara pentru celelalte surori ale ei.

[youtube id=”jUsJ511dE0g”]

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.